Bo smart på liten plass
Kreativt krypinn
Med bare 55 kvadratmeter til rådighet er Cecilie og Asger blitt eksperter på smarte - og rimelige løsninger.
Det å bo på liten plass gjør at man ikke står like fritt når man skal innrede.
Men med noen smarte grep og lure løsninger kan du faktisk skape et hjem der du kan bo over tid.
Og har du ikke liten plass, setter kanskje pengene begrensninger for hva du kan få til - og da blir budsjettvennlige løsninger i interiøret en nødvendighet.
Cecilie og Asger manglet både plass - og penger. Men hva gjør vel det? Det finnes jo utallige muligheter til hva du kan få til i et hjem, om du bare skimter alle mulighetene der ute.
Paret studerer bedriftsøkonomi i Århus, og en noe skral studentøkonomi har tvunget frem rimelige og fornuftige løsninger. Når du har dilla på interiør og samtidig er student med begrenset budsjett, er du nødt til å tenke annerledes.
Lager mye selv
Flere av møblene i hjemmet har paret selv laget. Og har de ikke laget dem selv, har de benyttet seg av folk de kjenner, som har kunnet hjelpe.
- Vi er så heldige at Asgers far har et eget verksted. Der har de to sveiset både sofabordet og skrivebordet vårt. En billig løsning.
Bonusen er at de har fått noe alle andre ikke har.
- Det er kult å ha noe helt unikt, sier Cecilie.
Må tenke funksjon
Cecilie forandrer stadig på interiøret i den lille leiligheten. Sofaen har hun laget av en madrass og fire paller fra svigerfarens verksted. Kjæresten har måttet vende seg til at Cecilie hele tiden får nye ideer, og som regel støtter han prosjektene hennes. Vel, med noen unntak, selvfølgelig.
- Så lenge det hun finner på er funksjonelt, er jeg fornøyd. Vi har ikke plass til mye nips her, tingene må kunne brukes til noe, sier han.
Drar på loppemarkeder
Cecilies store hobby er å dra på loppemarked, og hun tar ofte med seg Asger.
- Jeg får kick av å gjøre gode kjøp. For eksempel den flotte, gamle settekassen jeg fikk for hundre kroner, sier hun.
- Ja, men det var ikke så praktisk å ha den stående på kommoden i entreen. Jeg måtte henge den opp slik at den ikke veltet hver gang vi åpnet en skuff, skyter han inn fra sidelinjen.
Selger unna
Asger er glad for at Cecilie er like flink til å selge ting, som til å kjøpe. Paret har ikke råd til å kjøpe nytt hele tiden, det er heller ikke plass til mye oppbevaring i leiligheten.
De oppbevaringsløsningene som finnes, har de laget selv. Sånn som hyller oppunder taket i entreen, og bak soveromsdøren. God oppbevaring når en bor trangt, er viktig. Her er det bare å utnytte alle flater som finnes.
Noen grener fungerer som klesstativ.
- Jeg slepte dem med meg hjem fra skogen og fikk Asger til å sveise to holdere, som er skrudd fast til veggen. Nå ser det ut som om grenene svever. Asger har fått den lille grenen, og jeg den store, sier Cecilie.
Paret er gode på å tenke alternative løsninger: En trehånd fra Hay og en stoffledning fungerer som lampe i stuen. Et stålgitter beregnet til å legge gulvvarme er blitt en kul oppslagstavle på soverommet.
Maler vegger og gjenstander
Inspirasjonen finner hun i boligblader og på Instagram, men hun forandrer også på interiøret i takt med årstidene.
- I fjor sommer fikk jeg lyst til å ha det gult overalt, men da vinteren kom, virket den gule fargen helt feil. Heldigvis var det raskt og enkelt å male over med spraymaling, sier Cecilie, som blant annet ga den gule Ferm Living-kurven sin et strøk med svart.
Opptatt av ikke å kaste
Når hun blir lei, foretrekker hun å gi tingene sine en liten oppgradering, fremfor å kaste dem. Slik har en Lene Bjerre-lampe fått nytt liv med kobbermaling og en ny skjerm, mens en gammel krakk er blitt helt in med marmorfolie på toppen.
Likevel er det én ting Cecilie drømmer om som hun ikke kan lage selv, det er en stor gulvlampe fra Verner Panton.
- Men den må jeg vente med til vi flytter i hus og har mer penger - og større plass.
Les også:
Interiørbutikkene du må klikke deg innom.
Slik fornyer du kjøkkenet på lavbudsjett.
Oppussingen av kjøkkenet kostet 500 kroner.
Denne saken ble første gang publisert 26/10 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.