Fem lekre anneks
Kompakt kos med anneks
Mange produsenter leverer små anneks, og avhengig av bruk og plassering trenger du ikke å søke om tillatelse til å sette de opp.
Anneks kan brukes til så mye: Gjesterom, hobbyrom, tv-stue, tenåringshule, bibliotek, skrivestue eller badstue? Det gir deg mulighet til å innlosjere gjester eller bare bruke det som en hagestue.
Noen vil kalle det en hytte, andre et anneks. Svenskene kaller det friggebod, og i Sverige er de små hyttene adskillig mer utbredt enn her hjemme.
Holder du deg til 15 kvadratmeter, kan du sette opp anneks helt uten å spørre om lov. Det forutsetter at du ikke skal bo i det og at reguleringsplanen tillater flere bygg på eiendommen.
Anneks er stort i Sverige
I Sverige finnes det flere leverandører som spesialiserer seg på friggeboder, og flere av byggene er stilrene med spennende materialvalg.
Et av dem er minihuset One+, tegnet av en av Danmarks mest anerkjente arkitekter, Lars Frank Nielsen fra arkitektkontoret 3XN. Grunnmodulene er på 15 eller 20 kvadratmeter, og det er brukt materialer som krever minimalt vedlikehold. Husene er isolert og har energivennlige vinduer og skyvedør. Og hvis du flytter og vil ha med deg anneks, er det fullt mulig også.
Anneks blir funkjonell hytte på 15 kvadrat
Den norske industridesigneren Ole Petter Wullum fra NTNU har tegnet et byggesystem med småhus for Rindalshytter.
- Trikset er å tenke flerbruk. Den vanlige holdningen er at hytta må ha en viss størrelse, men du kan fint lage en fullt funksjonell hytte på 15 kvadratmeter, sier han.
Systemet Småhus består av mange små enheter i stedet for én stor. Hyttene er mellom 15 og 25 kvadratmeter, og ideen er at man kan bygge et tun av flere anneks, inspirert av de gamle setertunene.
- Vi bryter opp de ulike funksjonene i små deler og setter dem sammen på nytt. Poenget er å tenke flerbruk, for eksempel at sofaen også er seng. Slik får du inn mye på liten plass.
Anneks er fint for storfamilien eller førstegangsetablererne
Wullum sammenligner også de små hyttene med de tradisjonelle kolonihagehyttene.
- Når du har liten plass inne, blir uterommet det viktigste. Det utnytter du fint ved å lage et tun.
Designeren har hatt tre hovedmålgrupper i tankene. Den ene er førstegangsetablererne som kan starte med en liten byggekloss og utvide etterhvert. Den andre er storfamilien som bruker hytta som et samlingssted. Den siste gruppen er seniorene.
- Hvis du ofte får besøk av barn og barnebarn, er det godt å kunne bo sammen, men likevel ha hvert sitt lille anneks.
Søk om bruksrett om du vil overnatte
Den minste hytta Wullum har designet er 15 kvadratmeter, og dermed kan den settes opp uten å søke godkjenning. Selv ville han likevel tatt seg bryet med å fylle ut skjemaene.
- Hvis du først setter opp et anneks, er det lurt å søke om full bruksrett slik at du kan bruke hytta som soverom. Deler du huset i to med en familiekøye i hver del, får du faktisk sengeplass til seks.
-
Slik er reglene
- Du kan sette opp et lite anneks uten å søke om tillatelse - bare du følger disse reglene:
- Tomten må være bebygd fra før, og regulert til bygging.
- Anneks kan ikke være større enn 15 kvadratmeter.
- Mønet må maks være 3 meter høyt, gesimshøyden 2,5 meter.
- Det må være minst 1 meter til en annen bygning på eiendommen og minst 4 meter til tomtegrensen.
- Er tomten i strandsonen, må du uansett søke.
- Bygget kan ikke brukes til «beboelse», det betyr blant annet at du ikke kan sove der.
Husk å sjekke reglene der du bor - de kan være forskjellige fra kommune til kommune!
Kilde: lovdata.no
Les også:
Slik får du hytte på terrassen
Gjør du dette, trenger du aldri mer å rydde
Drømmematerialet snekkeren hater
Denne saken ble første gang publisert 29/07 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.