Hold liv i potteplantene
Derfor dreper du potteplantene dine
Det er sunt og trendy å ha planter inne. Men ikke gjør disse feilene.
Mange av oss synes det er både hyggelig og fint med grønne potteplanter hjemme i stua. Noen har naturlig grønne fingre virker det som, mens for andre henger plantene med hodet og dør nesten før man har fått dem i hus.
Planter i huset er ifølge ekspertene ikke bare bra for inneklimaet hjemme, men er også helt i tråd med årets interiørtrender som sier det er helt nå å tilføre litt vegetasjon på hjemmebane.
Og skal du gå til innkjøp av potteplanter, ja da lover heldigvis ekspertene at det finnes ingen grunn til å være redd for at det eneste man kan lykkes med er kaktus.
Men likevel; det kan være greit å vite hva som er fort å gjøre galt når det kommer til inneplanter:
1. Du velger feil planter
Ifølge nettstedet Bright Nest er dette nemlig dette de aller fleste bommer på når de kjøper planter til hjemmet. Vet du for eksempel at fingrene dine er langt fra grønne, ja da bør du nok satse på - i alle fall kanskje til å begynne med - planter som er nokså hardføre og tåler å bli både feilbehandlet og bortglemt litt.
TIPS: Gå for potteplanter med tykke blader og også kaktuser, disse trenger mindre vann enn de fleste andre potteplanter. Disse plantene lagrer vann i de tykke bladene sine, og trenger derfor å vannes mye sjeldnere enn planter med tynnere blader.
Et annet godt tips er å passe på at plantene dine er sunne og friske når du tar dem med hjem fra butikken.
- Se etter at plantene har hvite røtter når du kjøper dem, forklarer Tonje Bergh i Opplysningskontoret for blomster og planter til Klikk Bolig.
- Brune røtter betyr at planten ikke er i god vekst. Sjekk også at plantene er fri for sykdommer og skadedyr. Skadedyr skjuler seg ofte på undersiden av bladene, snu derfor planten på hodet og se om du ser spor etter skadedyr.
Orkideer kan virke som en sart og skjør blomst, men er ofte lettere enn mange andre å få til og å holde i livet.
- Orkideer er sparsomme, liker sol, og krever lite vann, forklarer Bergh.
- Det samme gjelder ildtopp.
Andre planter som også ikke krever allverden å få til:
1. Paraplytre
Denne planten, som kan vokse seg svært stor, skal plasseres lyst og tåler også direkte sol. Men pass på å ikke overvanne, og la den gjerne tørke ut litt mellom vanningene.
2. Hengefiken
Hengefiken bør vannes regelmessig, men tåler også å få tørke helt ut av og til. Trives i rom som er litt kjøligere, og er en perfekt plante som deg som er mye bortreist eller som har en tendens til å glemme å vanne regelmessig.
3. Eføy
Denne klatreplanten er det lett å lykkes med, men pass på å ikke utsette for for høye temperaturer eller for mye sol. Tåler også fint å få lov til å tørke ut mellom vanninger, og er ikke glad i å få for mye vann i slengen.
4. Aloe Vera
Om du klarer å ta vare på kaktus, så klarer du å ta vare på å aloe vera planter. Begge er nemlig sukkulenter, og lagrer derfor vann i bladene sine. Planten liker sandholdig jord, mye lys og lite vann.
2. Du bruker feil potte
- Å velge riktig størrelse på pottene er kjempeviktig, forklarer nettstedet Bright Nest.
- Potteplanter er som småbarn, om du gjør alt riktig, så skal de vokse ut av klærne sine. Det samme gjelder plantene og pottene de er plantet i.
For om plantene dine vokser og trives, så skal etterhvert røttene bli større og derfor kreve en større potte.
For å teste om det er på tide å potte om, kan du gjøre følgende: Vri planten ut av potten du har den i og sjekk røttene. Om de har begynt å vikle seg langs kanten og innsiden av potten, så er det på tide å flytte inn i noe større.
Velg en potte som er litt større enn selve rotknollen, slik at røttene har godt med rom til å vokse i.
Bergh forklarer at riktig potte også gjør det lettere å vanne plantene dine.
- Du har to valg i butikken, forklarer planteeksperten.
- Tett potte eller potte med hull og skål. Det er den siste du skal velge.
Poenget med en potte med hull og skål er at du enkelt kan se når planten ikke greier å ta til seg mer vann.
- Når det er vann igjen på skålen, betyr det at planten har trukket til seg det vannet den skal ha. Dette vannet må du helle av slik at røttene ikke råtner.
Bruker du derimot en tett potte er risikoen mye større for at du glemme å helle av det overskytende vannet. Da vil røttene begynne å råtne, og planten dør.
3. Du vanner for lite eller for mye
De aller fleste planter mistrives om luften inne i boligen blir for tørr - noe som kan være et problem inne hos mange i de kalde vintermånedene. Tenk på at mange av plantene vi holder som potteplanter høres hjemme i tropiske klima som er både varme og fuktige. Vurder om det kan lønne seg å investere i en luftfukter.
- Måten du vanner på er avgjørende for plantenes trivsel, forklarer Bergh.
- Merk deg hvordan de ulike plantene dine trenger å vannes og bruk tid for å lær deg hvordan de reagerer på dette og hvor mye vann hver enkelt plante synes å trenge.
Husk at de fleste grønne potteplanter har bedre av å tørke ut i stedet for at de får for mye vann.
- Blir plantene stående i vann, vil røttene drukne og råtne, forklarer Bergh.
- Og feil vanning er nok garantert den hyppigste dødsårsaken blant norske potteplanter.
Eksperten forklarer at det er lett å se på skålen hvor mye vann planten skal ha.
- Når planten viser symptomer på å visne fyller folk gjerne på med enda mer vann. Da er løpet kjørt, sier Bergh.
- Har du vannet for lite, kan du redde planten. Tørre røtter er ikke nødvendigvis døde. Men har røttene råtnet, er det ingenting du kan gjøre.
Det er også viktig å huske på å vanne skikkelig når du vanner, ikke bare dryppe litt vann på plantene nå og da.
- Jorden skal bli gjennomfuktig når du har vannet, og vannet skal komme nedenfra, forklarer Bergh.
- Noe plantene er vant til fra gartneriet. Det betyr at du skal helle vann på skålen og gi planten tid.
4. Du setter plantene i feil lys
Nettstedet Bright Nest forklarer at å finne riktig lys kan være alfa og omega når det gjelder hvor lange liv potteplantene dine får.
- Test ut forskjellige vinduskarmer i huset, forklarer nettstedet.
- Ikke alle planter vil trives like godt alle steder, og lysforholdene fra vindu til vindu i boligen din vil variere.
Rom og vindu som vender mot sør får jo naturlig nok mer lys enn vindu som vender i nordlig retning.
Nettstedet minner også om at man skal være litt forsiktig når man flytter på planter.
- Dersom du brått flytter en plante fra et sted med mindre lys til et std med mye og intenst lys, kan faktisk planten på brannsår.
5. Du glemmer å tenke på plantene dine når du reiser bort
Hvem har vel ikke kommet hjem fra ferie til et sørgelig syn av brunvisne planter og blomster som henger med hodet? I stresset før avreise er kanskje det å sørge for potteplantenes ved og vel det man husker på sis - og sånt har sjelden en lykkelig slutt.
Et godt tips kan være å sette planten på en bit med oasis, da sørger du for jevn og god vanntilgang.
Et annet råd - om ikke naboen kan stikke innom og ta seg av vanningen - kan være å snu en plastflaske på hodet i jorden. Lag et lite hull i korken og klipp eller skjær bunnen av flasken. Da får du et vannlager som slipper passe mengder vann i jorden.
Det finnes også mange typer selvvannende potter på markedet som gjør jobben for deg. Her er prinsippet nokså likt: Du fyller vann i en beholder, og planten forsyner seg av det den skal ha.
Les også:
Gode råd for et bedre inneklima
Her finner du de lekreste interiørbildene
Enkle tips til friske potteplanter
Hvor grønne fingre har du? Ta vår test og finn ut
Denne saken ble første gang publisert 18/02 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.