Guide til billig peisovn
Kule peisovner til under 15.000 kroner
Fryser du? Her er 10 billige peisovner som også ser bra ut.
Mørketiden blir så mye hyggeligere om du har en lekker peis eller ovn ved din side. Men, en peisovn skal ikke lengre bare varme opp huset - design og utseende er i dag vell så viktig som varmeeffekt. Under viser vi deg 10 lekre peisovner, som ikke koster skjorta, og gir deg de viktigste tipsene til kjøp av peisovn.
Størrelsen teller
Det første du bør tenke på hvis du planlegger å kjøpe deg ny ovn, eller bytte ut den gamle - er å velge riktig størrelse på ovnen.
- Ikke kjøp for stor ovn i forhold til arealet den skal varme opp. Beregn ca 1 kW pr 15 m2, og noe mer hvis det er åpen himling eller forbindelse til etasjen over, forklarer Per Chr. Tellefsen, byggeteknisk ekspert for bladet Hytteliv.
Trond Paasche, energirådgiver hos Enova, er enig.
- Det viktigste tipset er å velge riktig størrelse. Mange installerer en for stor ovn med det resultat at det blir for varmt i rommet. For å kompensere på dette reduseres trekket i ovnen. Dette vil medføre dårlig forbrenning med høy andel svevestøv og ikke minst sot i pipeløpet som igjen kan føre til pipebrann, sier Paasche.
Han understreker at det ikke nødvendigvis er de dyreste ovnene som er best.
Ta med vedkubbe
Slik fyrer du riktig:
- Jo lettere ved, jo raskere brenner den.
- Tung ved gir mest varme.
- Eik, bøk, rogn, ask, lønn og bjørk regnes som den beste peisveden.
- Bruk småved når du skal fyre opp, ikke store mengder avispapir.
- Bruk tørr ved som har vært lagret i et år når du fyrer. Tørr ved gir hele to til tre ganger så mye varme som rå ved.
- Legg inn lite ved om gangen i ovnen.
- Sørg for god trekk, også i pipa. Lav lufttilførsel gir ufullstendig forbrenning, sterk luftforurensning, dårlig energiutnytting av veden, nedsoting av pipa og fare for pipebrann.
I følge Tellefsen bør du alltid sjekke maksimal vedlengde ved kjøp av ny peisovn.
- Ikke stol på brosjyrene - det hender at de avviker fra bruksanvisningen. Ta med en standard vedkubbe på 30 cm+ og sjekk at du slipper å lirke den inn i ovnen. Det kan være trøblete hvis ovnen er brennheit, påpeker han.
Ved montering av nytt ildsted må du være nøye med å måle høyden på røykrørinngang på ovnen og hullet i pipa, slik at du får riktig røykrør.
- Du bør også sjekke at ovnen har flere muligheter til å regulere trekken på og bruke toppmontert røykrør, hvis du har mulighet. Det irriterende svarte røykrøret som går en meter opp fra ovnen før det knekker inn i pipa sparer deg for mange sekker ved. Regn 1000 W ekstra varme pr meter rør, sier Tellefsen.
Plate eller støpejernsovn?
Det er også forskjell på materialet ovnen er laget av.
- Plateovner er rimeligere, lettere og blir raskere varme enn støpejernsovnene. Men tyngre ovner - særlig de med steinmateriale på topp og sider holder lenger på varmen. Med de varmeisolerende platene i brennkammeret intakte, vil både plateovner og støpejernsovner ha lang levetid, sier Tellefsen.
I de fleste nye ildsteder består fôringen i brennkammeret av porøse, brannsikre plater som må skiftes ut etter noen år. Platene skal forhindre at varmen kommer i direkte kontakt med metallet i ovnen. Levetiden avhenger av hvor hardt du kaster vedkubbene inn i ovnen. Platene kan enten kjøpes som metervare og kappes til eller bestilles som reparasjonssett fra peisleverandøren.
Tenk på tilførsel av friskluft
Vær også obs når du skal motere ovnen. Krav til minsteavstand til brennbart materiale varierer fra ovn til ovn. Hvis du har mulighet til det, bør du føre friskluft til ovnen i egen kanal mener Tellefsen.
- Da slipper du å måtte trekke inn store mengder kaldluft gjennom stua for å mate bålet. Noen ildsteder har egen tilkobling for friskluftstilførsel. Planlegger du ny pipe, bør du vurdere pipe der friskluften tas inn ovenfra og ledes ned til ovnen.
Han legger til at røyken fra moderne ovner er kjøligere og har mindre hastighet.
- Det kan bety at pipa som fungerte bra med den gamle ovnen nå har for dårlig trekk. Er pipa klar for en ny ovn? Piper med sprekker har dårlig trekk og er brannfarlige i bruk, påpeker Tellefsen.
Les også:
Se høstens hotteste peiser og ovner
Denne saken ble første gang publisert 24/01 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.