Skadedyr

Ny forskning: Slik angriper maur boligen og hytta

Nå har forskere ved Folkehelseinstituttet testet hvordan stokkmaur oppfører seg i isolasjonsmaterialet.

UØNSKET GJEST: Mange synes det er ekkelt å ha maur inne i huset, men ikke få panikk. I mange tilfeller er den bare på jakt etter mat og ikke ute etter å ødelegge huset ditt.
UØNSKET GJEST: Mange synes det er ekkelt å ha maur inne i huset, men ikke få panikk. I mange tilfeller er den bare på jakt etter mat og ikke ute etter å ødelegge huset ditt. Foto: FOTO: H.H.Linstedt/Folkehelseinstituttet
Sist oppdatert

Dersom du har maur i huset om vinteren er det ifølge ABS Skadedyrkontroll et tegn på at de bor inne i husets konstruksjoner.

Ved å være bevisst på valg av isolasjon, kan du redusere risikoen for maurangrep. Det viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet, som for første gang kan dokumentere at materialer som skumplast og isopor gir maur både enkel inngang til bygg og et sted de liker å være.

Rapporten bygger på laboratorieforsøk med maur som et team fra instituttet utførte i Tønsberg i fjor sommer. De samlet inn stokkmaur, som fikk tilgang til ulike isolasjonsmaterialer.

Resultatet var at de mest brukte materialene ble ødelagt av stokkmauren. Kun Foamglas holdt mål i forhold til maurangrep. Dette materialet er fremstilt av rent glass. Det er ikke-brennbart, ikke-absorberende og vann- og damptett.

SKADER HUSET: Hvis du ser at det er maur inne i huset ditt også om vinteren, så bør du ta kontakt med et skadedyrsfirma. Da har maurene trolig bosatt seg i huset.
SKADER HUSET: Hvis du ser at det er maur inne i huset ditt også om vinteren, så bør du ta kontakt med et skadedyrsfirma. Da har maurene trolig bosatt seg i huset. Foto: FOTO: T.Birkemoe/Folkehelseinstituttet

Flere tusen maurangrep

Denne isolasjonen ble testet:

Polystyrenproduktene EPS og XPS, som er ulike varianter av skumplast og isopor. Dessuten Foamglas, Glava, Rockwool og Cellbetong. Foamglas kom best ut i testen, men det gjaldt kun i forhold til maurangrep. De andre isolasjonsmaterialene kan ha like gode eller bedre egenskaper på andre områder.

Den store maurjakten

Den mest effektive måten å bekjempe maur på er å fjerne reir. Når reirene er etablert i isolasjon under støp, er de ofte umulig å lokalisere. Hvis de ikke kan lokaliseres, kan man bruke forgiftet åte, det vil si fôre maurene med et giftig stoff som de tar med tilbake til reiret. Det har ingen særlig hensikt å bekjempe maur med sprøyting på steder der de ofte beveger seg. Det fører bare til at maurene blir borte en periode, men at de kommer frem igjen, siden sprøytemidlene aldri når dronningen eller maurene som er inne i reiret. Insektmidler til bruk mot maur er giftige for mennesker og bør derfor ikke brukes hyppig innendørs.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Hvert år bekjemper ulike skadedyrfirmaer i Norge flere tusen maurangrep. De innrapporterer årlig mellom 1200 og 1500 tilfeller der gulv og vegger må rives på grunn av stokkmaur. Maurproblemet oppdages ofte ikke før det har gått flere år. Da har stokkmauren etablert seg med mange reir inne i bygningskonstruksjonen. De begynner først å sverme fem år etter at de er etablert.

- Stokkmaur kan også gnage seg gjennom trekonstruksjoner. I isolasjonsmaterialene av polystyrenprodukter, som skumplast og isopor, gnagde maurene i testen vår raskt ganger, og de etablerte reir, forklarer forsker Anders Aak, som har skrevet rapporten.

Det er smart å tenke gjennom valg av isolasjonsmateriale i områder der det har vært maurangrep. Produkter som maur ikke vil angripe er da å foretrekke.

I bygg som er plaget av maur, kan man vurdere å gjøre forholdene rundt bygget mindre gunstig, ved blant annet å tette sprekker som kan oppstå i nedre del av grunnmuren. Den mest effektive måten å bekjempe maur på, er å fjerne reir.

Liker god varme

Kombinasjonen varmekabler og myke isolasjonsmaterialer er et perfekt bosted for stokkmaur, ifølge takstmann Kenneth Ervik i Tønsberg Skadedyrkontroll. Han har i flere år forsket på maur og maurskader i polystyrenprodukter, og han har skrevet boken «Effektiv bekjempelse av maur».

- Maurkolonien er vanskelig å lokalisere, og skaden kan bli kostbar å utbedre, sier han.

Ervik er glad for at det nå har kommet mer kunnskap om hvilke isolasjonsmaterialer som minsker risikoen for etablering av maur i kritiske deler av konstruksjoner. Han går så langt som å foreslå at byggeforskriftene blir endret, for å hindre inntrekk og etablering av skadedyr i nye bygninger.

Kjent problem på hytter

SKADER: Stokkmaur kan gnage seg gjennom de vanligste
isolasjonsmaterialene, blant annet isopor.
SKADER: Stokkmaur kan gnage seg gjennom de vanligste isolasjonsmaterialene, blant annet isopor. Foto: FOTO: Tønsberg Skadedyrkontroll

Problemet med maur i polystyrenprodukter har vært kjent siden 1980-tallet. Det er sannsynlig at antall angrep har økt i takt med bruken av denne typen isolasjonsmaterialer.

Tegn på maur i hytte eller hus

Trespon eller små skumplastbiter som kommer frem under lister er et tegn på at det er maur i huset eller hytten.

I en uformell rundspørring fra Folkehelseinstituttet til de største skadedyrfirmaene viste det seg at 40 prosent av alle maurangrep var knyttet til produkter som skumplast eller isopor.

I bygninger som hadde polystyren som isolasjon og varmekabler i gulv var 90 prosent av alle maurangrep knyttet til denne konstruksjonen, svarte ett av firmaene.

I mange tilfeller har maurproblemet sammenheng med råte, men ifølge rapporten fra Folkehelseinstituttet kan stokkmaur fint lage reir i tørre polystyrenprodukter. I laboratorieundersøkelser tar det kun få dager før de etablerer seg i tørr og uskadet isolasjon ved å lage ganger og hull.

Les også:

FUNGERER GODT: I denne testen var det bare Foamglas mauren ikke kunne gjøre skade på. Materialet er fremstilt av rent glass. Det er ikke-brennbart og ikke-absorberende, og det er vann- og damptett. Det er blant annet benyttet i det nye Astrup Fearnley Museet.
FUNGERER GODT: I denne testen var det bare Foamglas mauren ikke kunne gjøre skade på. Materialet er fremstilt av rent glass. Det er ikke-brennbart og ikke-absorberende, og det er vann- og damptett. Det er blant annet benyttet i det nye Astrup Fearnley Museet. Foto: FOTO: Tønsberg Skadedyrkontroll

Dette er Snøhetta-arkitektenes fantastiske hytte

Sjekk ut Norges største bildebank med inspirerende interiørbilder

Små vedovner som gir stor varme

Sjekk ut disse 10 drømmehyttene

Denne saken ble første gang publisert 07/01 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også