Hardt vann
Hva er hardt vann?
De fleste av oss har hørt om hardt vann, men hva er det egentlig?
Dusjvegger med hvitt kalkbelegg? Såpe som ikke skummer? Da er muligens vannet ditt hardt. Men hva er egentlig hardt vann, og hva betyr det for dem som har det?
I Norge forekommer hardt vann i enkelte grunnvannskilder. I Nordland, Troms og Finnmark og i en del av Østlandsområdet finnes kalkrik berggrunn, og grunnvannet i slike områder kan være hardt og alkalisk.
- Nordmenn opplever ofte vannet som "hardt" ved lavere konsentrasjoner enn folk sørover i Europa, der det brukes atskillig mer grunnvann, påpeker assisterende direktør i Norsk Vann(som er vannverkenes interesseorganisasjon), Toril Hofshagen.
Hardt vann kan gjøre skade
Hardt vann skyldes hovedsakelig innholdet av kalsium- og magnesiumsalter.
Vannverkssjef ved Glitrevannverket, Arild Eek forklarer at kalsium og magnesium binder seg til bikarbonater, sulfater, klorider og nitrater for å forme disse saltene.
Hardt vann
Vann omtales som hardt når det inneholder mye kalsium- og magnesiumsalter. I Norge er det oftest et problem når grunnvann brukes som vannkilde i husholdningen. Vannet kan bløtgjøres ved hjelp av koking, tilsetting av kalkvann, eller en blanding av soda og kalkvann. Du kan lese mer om bløtgjøring av hardt vann i Store norske leksikon.
De ulike hardhetsgradene
Vannets hardhet oppgis i Norge normalt i tyske hardhetsgrader (dH°) eller i mg Ca/l.
Det varierer litt hvordan laboratoriene og faglitteraturen inndeler i hardhetsklasser, men her er et eksempel på mulig inndeling:
Hardhetsklasse dH° (tyske hardhetsgrader) mg Ca/l
Meget bløtt vann 0 - 2,1 0 - 15
Bløtt vann 2,1 - 4,9 15 - 35
Middels hardt vann 4,9 - 9,8 35 - 70
Hardt vann 9,8 - 21 70 - 150
Meget hardt vann > 21 > 150
Kilde: Norsk Vann
- Ved oppvarming avsetter kalsiumsalter seg på heteflatene som kjelstein (CaCO3) i for eksempel varmtvannsbereder, rør, kokekar og husholdningsmaskiner (blant annet kaffetraktere og strykejern).
- Dette kan føre til overoppheting og skade på elektriske varmeelementer, påpeker vannverkssjefen.
Hardt vann gir harde flekker
Ved vasking vil du ifølge Arild Eek oppleve at såpe skummer dårlig dersom ikke spesialsåpe benyttes, og at dusjveggene ofte får et hvitt kalkbelegg.
Charlotte Sagvik hos CityMaid har gode råd for å fjerne flekker etter hardt vann.
- Hardt vann eller hvite vannflekker inneholder mye salt, kalt og magnesium, har rengjøringseksperten tidligere forklart til Bonytt.no.
- For å fjerne det så må en bruke et middel som fjerner kalk. Enten innkjøpt eller lage selv ved å blande sammen varmt vann og eddik. Spray på og la det virke, fjern, og skyll av.
Dette må muligens gjentas på mer vanskelige flekker.
- Kanskje må du gjenta dette både to og tre ganger før det løsner, forklarer Sagvik.
- Ofte hjelper det bare å tilføre mer vaskemiddel, enten man bruker en spray eller en eddikblanding. Uansett må du huske å skylle godt i rent vann og tørke etterpå.
Hva sier Drikkevannforskriften?
Ifølge Hofshagen stiller ikke Drikkevannsforskriften krav til maksimalt innhold av kalsium, magnesium eller total hardhet i vannet, da det ikke er helsemessige ulemper knyttet til hardt vann, bare bruksmessige.
- Tvert imot tyder undersøkelser fra flere land på at befolkningen er mindre utsatt for hjerte-/karsykdommer i områder med hardt vann enn i områder med bløtt vann.
- Kalsium i drikkevannet gir også mindre problemer med korrosjon i vannledningsnettet, og det er derfor ønskelig at kalsiumkonsentrasjonen ikke er for lav, forklarer hun til Bonytt.no.
Les også:
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden
Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?
Skal bestikket opp eller ned i oppvaskmaskinen?
Denne saken ble første gang publisert 10/01 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.