Norsk arkitektur
Det norske huset får internasjonal hyllest
Ny prestisjetung arkitekturpris til norske arkitekter.
Norske arkitekter markerer seg internasjonalt, blant annet ble denne boligen i Sognefjorden omtalt i The New York Times i fjor.
Nærmest samtidig vant arkitektene i Snøhetta prisen "World building of the year" i kategorien besøkssenter. Nylig ble arkitektene Eriksen Skajaa listet opp i årets utgave av Wallpapers "Architects directory".
Nå i sommer vant det Oslo-baserte kontoret Jarmund/Vigsnæs Arkitekter pris for deres kantete "The Dune House", beliggende på den engelske landsbygda, nær Thorington i Suffolk.
Det er The Royal Institute of British Architects (RIBA) som deler ut prisen hvert år til bygg og boliger som har gitt det største bidraget til utviklingen av arkitekturen siste året.
Instituttet har delt ut tilsvarende priser siden 1966, og gis til bygninger lokalisert i Storbritannia. I år ble totalt 50 bygg plukket ut.
- Det er veldig hyggelig å få en slik anerkjennelse. Det er også fint å vite at det har blitt godt mottatt av lokalbefolkningen, sier Håkon Vigsnæs i Jarmund/Vigsnæs Arkitekter som sammen med Mole Architects, et av det mest kritikerroste arkitektkontorene i Storbritannia har stått bak prosjektet.
På lag med omgivelsene
Vigsnæs påpeker overfor Bonytt at selv om The Dune House er et moderne hus så er det absolutt mulig å finne referanser til den omkringliggende bebyggelsen, noe lokalbefolkningen har satt pris på.
- På sett og vis er The Dune House en nytolkning av de engelske kystboligene du finner i den pittoreske landsbyen Thorpeness, et idyllisk sted ved havet midt blant bølgende sanddyner.
Ulike soner
Du kommer inn i huset via en gangvei. I første etasje har du en 360 graders utsikt hvor du ser alle sider av landskapet og sjøen. Og fordi huset er bygget som en utleiebolig hvor flere kan leie sammen, har det vært et poeng for arkitektene at beboerne skulle få ha private soner.
Derfor er det også stor forskjell på første etasje og øverste etasje både i form og funksjon. Første etasje er utpreget åpen og sosial med store glassfasader. Mens den «hyttelignende» øverste etasjen er mer avskjermet og privat.
Demokratisk arkitektur
Utleievirksomheten er for øvrig det Living Architecture som står for. En organisasjon som leier ut flere prisbelønte ferieboliger. Konseptet ønsker å gi vanlige folk mulighet til å bo i et fint stykke arkitektur, som det heter - om enn for bare noen få dager.
Huset har plass til opptil 9 personer og har fem soverom alle med hvert sitt bad. Separat dusj og toalettanlegg er knyttet til hvert rom.
Living Architecture opplyser at Suffolkområdet er rikt på muligheter for alle aldre, inkludert turgåing, sykling og bading. Men skal du overnatte i The Dune House må du være tålmodig, det er nemlig allerede booket frem til september 2013.
Komplisert tak
Det mest iøynefallende med huset er taket, kledd i en lett tonet oransje stållegering som reflekterer de skiftende fargene fra hav og himmel.
RIBA falt nettopp for det asymmetriske og det nyskapende takgeometriprogrammet, men som altså likevel spiller på lag med hyttene i området.
President Kim Skaara i Norske arkitekters landsforbund (NAL) tror absolutt RIBA-prisen sender et inspirerende signal til det norske arkitektmiljøet.
- Om det er et bevis på at vi hevder oss bedre internasjonalt enn tidligere, er vanskelig å si, men vi ser at den lavmælte nordiske arkitekturen ofte scorer høyt. Og vi gjør oss stadig bemerket i internasjonale tidsskrifter og på web. Svært ofte er det prosjekter som er gode på energiøkonomisering, materialbruk og bærekraftig arkitektur.
- Det skal likevel sies at det er forskjell på priser, men denne prisen fra RIBA henger høyt. Dessuten fører slike utmerkelser med seg redaksjonell omtale - og det er aldri dumt for et arkitektkontor.
Les også:
Her finner du Norges fineste bolig/hytte- og interiørbilder
Denne saken ble første gang publisert 19/08 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.