Stell av planter etter ferien

Slik redder du plantene etter ferien

Du er nok ikke alene om å komme hjem fra ferien til nærmest druknede eller inntørkede planter. Fortvil ikke, det finnes håp.

LETT Å GLEMME: Har du ikke vært flink nok til å passe på at plantene har fått de de trenger mens du er på ferie? I noen tilfeller kan du klare å redde planteliv.
LETT Å GLEMME: Har du ikke vært flink nok til å passe på at plantene har fått de de trenger mens du er på ferie? I noen tilfeller kan du klare å redde planteliv. Foto: illustrasjonsfoto: thinkstockphotos.com
Sist oppdatert

Ferien nærmer seg mot slutten for de aller fleste, men selv om du kanskje har fått ladet batteriene dine med noen avlappende friuker, er det ikke sikkert at plantene dine har hatt det like greit.

Du har kanskje ikke vært så flink til å passe på at plantene har fått det de trenger mens du har vært borte.

Intet håp med døde røtter

Tonje Bergh er utdannet Cand. Agriculturae og driver selskapet Plantmania.

Hun påpeker at å se om en plante er død på grunn av tørke eller overvanning er ikke enkelt, for de viser de samme symptomene.

- Det beste er å ta av potten for å se om røttene fremdeles er sunne og friske. Er røttene døde er det dessverre ikke noe å gjøre.

Redd plantene fra drukningsdød

De fleste var nok ikke forberedet på nedbøren som har skylt over oss denne sommeren, og potteplantene ute har gjerne fått lide deretter.

Gartner i Plantasjen, Hilde Poppe medgår at de fleste planter som har fått for mye vann vil dessverre dø, da de ikke får luft til røttene.

Er du derimot tidlig nok ute kan du redde planteliv.

- Du kan for eksempel sette pottene under tak når det regner, helle ut overflødig vann, og la de tørke litt inn før neste vanning (litt avhengig av hvilke planter det er).

Skulle solen først finne det for godt å dukke opp, oppfordrer gartneren til å sette de halvdruknede plantene ut for raskere opptørking. Vel og merke hvis det er en plante som liker sol.

Har planten noen råtne blader/blomster er det alltid viktig å plukke bort disse da det er sopp og sprer seg fort.

- Hvis mulig prøv å legg lecakuler i bunnen på potten. Drenering er alltid et viktig stikkord for å unngå drukning - plant aldri i en potte uten hull eller drenering som stein eller leca, advarer Poppe-

REGN, REGN, REGN: Med så mye nedbør som vi har hatt denne sommeren kan det ha gjort stor skade på flere av ute-potteplantene.
REGN, REGN, REGN: Med så mye nedbør som vi har hatt denne sommeren kan det ha gjort stor skade på flere av ute-potteplantene. Foto: illustrasjonsfoto: thinkstockphotos.com

Glemt inneplantene i ferien?

Selv om solen ikke akkurat har skjemt oss bort med UV-stråler denne sommeren og uteplantene dine iallfall ikke har tørstet ihjel, har du kanskje ikke vært flink nok til å forberede inneplantene dine på to uker alene i en varm stue.

Her må man prøve å vanne opp så godt som mulig. Gartneren råder deg til å gi plantene en skikkelig rotbløyte, (som for øvrig er et et begrep som betyr at røttene til plantene får rikelig med vann).

- Du kan enten sette de i et kar med mye vann en god stund (1/2-1 time går fint, ingen fare), eller å vanne godt med slangen.

- Sjekk en liten stund etter om planten trenger en runde til, veldig tørr jord kan bruke lang tid på å trekke opp vann.

Ikke i vann for lenge

Gartneren understreker at det er viktig å ikke gjødsle veldig tørre planter- vann de godt opp først.

Uansett hvor uttørket og neglisjert plantene dine måtte være understreker Poppe at de må aldri stå i vann over en lang periode (en dag eller mer). Da får de nemlig ikke luft til røttene og går mot en sakte, men sikker «kvelningsdød». (Unntak er noen få «sump» planter som tåler å stå i vann)

- Det er også viktig å plukke og renske bort døde blomster, grener, blader, slik at de kommer med nye friske og ikke eventuelle sykdommer sprer seg.

Har man fått sykdommer/skadedyr er det mange gode kjerringråd.

Hvis de ikke lar seg redde er det ofte mye gode tilbud på planter mot skolestart, og man får mye for pengene både ute og inne

Alle trenger vi mat

STELL GODT MED DEN: Selv om planten ser tilsynelatende ""død"" ut, kan du med riktig stell klare å få liv i den igjen.
STELL GODT MED DEN: Selv om planten ser tilsynelatende ""død"" ut, kan du med riktig stell klare å få liv i den igjen. Foto: illustrasjonsfoto: thinkstockphotos.com

Har du lyst å gjøre det godt igjen med de forsømte plantene dine, kan du skjemme de bort med litt "mat".

Tonje Bergh forklarer at det kan være lurt å gi plantene ute litt gjødsel, men ikke etter 20. august for planten trenger å avmodnes før høsten og kulden setter inn.

- For plantene inne kan det være greit å gi litt gjødsel frem til oktober. Etter dette skal plantene 'hvile' og gjøre seg klar til en ny vekstsesong

Hvis plantene dine rett og slett ikke lar seg redde, fortvil ikke. Det er ofte mange gode tilbud på planter mot skolestart, og du får mye for pengene både ute og inne.

Les også:

Dette krypet stortrives i boligen din

Planter du her blir det mindre luking

Helt avgjørende hvordan du snitter blomstene

Vakker hage med lite stell

Denne saken ble første gang publisert 11/08 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også