Arkitekttegnet hønsehus
Disse hønene har det bedre enn plommen i egget
Her er Nordens mest spektakulære hønsehus.
Mange nordmenn drømmer om hytte ved sjøen, og flere av oss realiserer denne drømmen i Bohuslän, langs Sveriges vestkyst.
Det er ikke bare den blankskurte granitten og det klare vannet som virker forlokkende på norske hyttekjøpere. Prisene her er nemlig betydelig lavere enn langs norskekysten.
Det er imidlertid få forunt å få fatt i en tomt som denne. Hønsehuset ligger bare et steinkast unna vannskorpen, og da snakker vi ikke om steinkast slik det brukes av eiendomsmeglere.
Utsmykning av uteområdet
Likevel, det er ikke bare beliggenheten som kan få noen hver til å misunne fjærkreene. Bygningens arkitektoniske utforming får sjøhytter flest til å blekne.
Den svenske arkitekten og designeren Torsten Ottesjö var fersk innen sjangeren da han fikk det spesielle oppdraget.
- Hva kom først, høna eller huset?
- Oppdragsgiveren hadde ti høner og ba meg om å designe et spennende hus til dem, basert på en bygning jeg hadde tegnet før, sier Ottesjö til Bonytt.no.
- Det høres ikke akkurat ut som et drømmeprosjekt for en arkitekt?
- Vel, jeg synes oppdragsgiver hadde en fin innstilling. Jeg fikk full tillit og kunne utfolde meg fritt. Det er et privilegium for en arkitekt å ha frie hender, det er gjerne da det blir bra.
Mer enn et hønsehus
Prosjektet kostet cirka åtti tusen kroner. Det er en uvanlig høy pris for et hus til et dusin høner, men arkitekten argumenterer for at bygningen er mer enn bare et hønsehus.
- Vi ser også på det som en utsmykning av uteområdet. Dette er en bygning som beboerne ser på hver eneste dag. Fremfor å sette opp et billig hønsehus, har beboerne ønsket å investere i noe vakkert i hagen.
Bevinget arkitektur
- Hvordan klekket du ut ideen om å lage et vingeformet hønsehus?
- Inspirasjonen er hentet nettopp fra måten hønemor brer vingen sin ut for å beskytte kyllingene sine. Resultat gir virkelig et inntrykk både av noe som beskytter, men også en følelse av fjærletthet, forklarer arkitekten.
Vingesymbolikken er ikke det eneste motivet for at huset ser ut som det gjør.
- Jeg ønsket at bygningen skulle smelte inn i landskapet. Linjene er inspirert av det omkringliggende terrenget. I tillegg har jeg vært opptatt av det praktiske, at man skal nå allting utenfra. Det er aldri trivelig inne i et hønsehus, så det var om å gjøre at man kan skjøtte det uten selv å gå inn.
- En vinge er jo ment både som beskyttelse, men også til å fly med. Hva tenker du om faren for at vinden skal løfte og blåse vekk huset?
- Det bekymrer meg ikke. Den underliggende konstruksjonen er av stål som er forankret i fjellet. Det har stått en vinter allerede og det har gått bra.
Les også:
Ni norske arkitekttegnede hytter som tar naturen på alvor
De beste interiørbildene finner du i vår inspirasjonsguide
Forum: Er det enkelt å anlegge hønsehus i hagen?
Denne saken ble første gang publisert 27/07 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.