Norsk arkitektur i utlandet
Uruguays tøffeste hytte er norsk
I fjor mottok denne lille, hvite, norske murhytta i Uruguay to arkitekturpriser i Buenos Aires.
Norske arkitekter har tradisjon for å tegne spennende hytter som legger vekt på praktiske løsninger for de daglige behov - også når byggeplassen av forskjellige grunner ligger i utlandet. Jarmund&Vigsnæs har blant annet forvandlet et oksefjøs på Mallorca til å bli en eksklusiv hytte.
Murhytte med betongtak
Arkitekt Marit Haugen Stabell i BaBO Arquitectura i Buenos Aires har tegnet en murhytte som ligger ved Rio de La Plata i Uruguay.
- ZAG er en hytte på 70 kvadratmeter i hvitmalt murstein, forteller hun til Hytteliv.no
- Veggene er bygget opp som en dobbelkonstruksjon med malt murstein utvendig, og en pusset og en malt teglvegg innvendig. Mellom disse er det et isolert hulrom, utdyper Haugen Stabell, og forteller at det er vanlig med slike hvite murkuber i dette og andre områder i Uruguay, først og fremst på grunn av det varme klimaet.
.
Betongtak tåler alt
Begge takene på hytta har solide, plasstøpte betongdekker. Arkitekt Haugen Stabell valgte denne tekniske løsningen fordi den er vanlig i dette området i Uruguay, og dermed er også tilgangen på kvalifisert arbeidskraft utmerket.
Betongen blandes og fylles manuelt i forskalingen på stedet. Det er ellers en fordel at det er de samme håndverkene som utfører både betongdekker og murerarbeidet.
Viktig med skygge i uteområdene
Arkitekten forteller at det er høye sommertemperaturer på de paddeflate breddene av Rio de La Plata.
- Og fordi denne tomten ikke hadde noen store trær som ga beboerne særlig skygge, ikke minst midt på dagen, var det ekstra viktig å lage skjermede uteområder, forteller arkitekten og henviser til de fjærlette bambustakene som enkelte steder danner store, overdekkete rom nesten rett på bakken. De er både skyggefulle og luftige.
Grillen som sentrum for utelivet
Haugen Stabell designet også en plassbygget utegrill mellom de to bygningskroppene som hytta består av. Denne typen ildsteder er for øvrig svært vanlig i mange slags typer hus i Uruguay. Og grilling er en viktig, århundregammel tradisjon i dette landet som er viden kjent for sin kjøttproduksjon.
Vanntårn med høytrykk
Rett bak hytta rager et vanntårn mange meter opp i lufta.
- Dette er en vanntank som er koblet til det offentlige vannforsyningssystemet via blant annet en elektrisk pumpe. Denne teknologien sørger for at hytta har tilgang til vann med et høyt vanntrykk hele døgnet, sier Haugen Stabell og utdyper et dette er den vanligste vanntilkoblingen i dette området.
Et flerkulturelt kontor
Marit Stabell Haugen synes det er spennende å jobbe i BaBO fordi alle de tre arkitektene i kontoret kommer fra forskjellige kulturer. Og i land som Argentina er det mer manuelt arbeid på byggeplassen og tettere oppfølging av prosjektene enn det er i Norge.Vi tilpasser for øvrig byggene våre til stedet, enten det er i Norge, Spania, Argentina eller Uruguay.
- Det er lærerikt å møte andres holdninger omkring i Sør-Amerika. Det er store forskjeller i både klima og kultur i landene i dette store kontinentet. Også internt i Argentina er det regionale ulikheter som vi må ta hensyn til.
I tillegg til oppgavene i Sør-Amerika samarbeider vi med arkitektfirma i Oslo og Barcelona, avslutter Marit Stabell Haugen. Hun har studert til arkitekt ved NTNU i Trondheim og UBA i Buenos Aires.
Se mer:
Nå kommer de kule mini-hyttene
Tipsene som holder grillen ren
Fleksible glassdører gjør alt for hytta
Denne saken ble første gang publisert 22/08 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.