Gode råd for kjøkkenbenken
Slik holder du benkeplaten fin
Stein, tre eller laminat; dette må du vite om hvordan du holder kjøkkenbenken fin.
Nordmenn er over gjennomsnittet opptatt av design og funksjonalitet når det gjelder å velge kjøkken, og ett av de viktigste elementene når det gjelder innredning, er uten tvil benkeplaten.
Benkeplater til kjøkkenet fås i alle prisklasser og et stort antall farger og utførelser. Du kan gi et rimelig og enkelt kjøkken et løft med en røff benkeplate i betong, eller gjøre et eldre kjøkken mer moderne ved å velge en kjøkkenbenk i et komposittmateriale som corian.
Men det er viktig å huske på at forskjellige benkeplater krever forskjellig bruk, behandling og vedlikehold. Der noen anses som fullstendig vedlikeholdsfrie, må andres behandles nokså hyppig for å holdes pene.
Dette krever benkeplaten din
1. Laminat
Laminat er som regel det billigste alternativet når det gjelder benkeplater. De aller fleste kjøkkenprodusenter har et stort utvalg laminatbenkeplater.
- Laminat er et motstandsdyktig materiale som krever lite vedlikehold, forklarer Camilla Snefjellå hos Kvik Alnabru til Bonytt.no.
- Sammen med gunstig pris er nok det grunnen til at de er et populært valg i norske kjøkken.
Laminat tåler godt kjemikalier og rengjøringsmidler som er vanlige i husholdningen, men ikke kraftige syrer og baser. Laminat er varmefast. Vanlig laminat tåler varme opptil 110 grader, mens kompaktlaminat kan tåle temperaturer helt opp mot 180 grader.
- Man skal derimot være forsiktig med fukt i nærheten av eventuelle skjøter da lekkasje og/eller kondens kan gjøre at platen svulmer eller at vann trenger inn, forklarer Snefjellå.
- Platen vil da bli ødelagt.
Snefjellå forklarer at skurepulver, stålull og andre slipende rengjøringsmidler også bør unngås på laminat.
- Dette vil kunne lage riper og fjerne det øverste beskyttelseslaget. Rødvin, blekk eller søl med annen sterk farge bør fjernes så fort som mulig for å unngå misfarging, forklarer Snefjellå.
Daglig rengjøring av en benkeplate i laminat bør bestå av rent vann og en fuktig klut.
2. Heltre
Benkeplater i heltre er stadig et populært valg på norske kjøkken. Treverk myker opp stramme linjer og kaldere materialer som stål og betong.
- Benkeplater i heltre er flotte å se på, og tre er et varmt og levende materiale, forklarer kommunikasjonsrådgiver i Ikea, Siv Elizabeth Egger til Bonytt.no.
- Heltre er et slitesterkt materiale å bruke som plate på kjøkkenbenken, men den krever også jevnlig vedlikehold for å holde seg pen.
Camilla Snefjellå hos Kvik Alnabru forklarer:
- Hvordan treverket oppfører seg er avhengig av hva slags behandling det får. Ved høy luftfuktighet vil treplaten kunne utvide seg, det er derfor viktig at treplaten ikke utsettes for konstant høy luftfuktighet. Dersom naturtre tørker vil det resultere i sprekker eller små risser i benkeplaten. Likedan vil småsprekker og krumming i treverket kunne oppstå ved temperatur- og fuktighetssvingninger.
Benkeplater i tre er lite glad i varme, og det er derfor viktig å passe på at husholdningsutstyr som kaffemaskin, brødrister eller lignende som avgir konstant varme, ikke plasseres direkte på benkeplaten.
- For å ivareta en optimal motstandsdyktighet er det svært viktig at benkeplaten vedlikeholdes og behandles med olje etter behov, forklarer Snefjellå.
- Vi pleier å si at man bør gjøre det ca 2-4 ganger i året.
En benkeplate i heltre vil holde seg flott i årevis om den pleies og vedlikeholdes jevnlig.
- Er platene godt mettet vil du få stor glede av produktet i mange år. Personlig vil jeg påstå at platene i heltre bare blir flottere med tiden - såfremt de tas godt vare på.
3. Naturstein
Steinbenkeplater i både marmor og granitt er stadig et populært valg som overflate på kjøkkenet. Naturstein er ikke bare et vakkert materiale rent visuelt, men vil også bidra til å gi kjøkkenet ditt et mer eksklusivt preg.
- Dette er sterke plater, men akkurat som tre, er granitt og annen naturstein porøst i overflaten, forklarer Snefjellå.
- For å beskytte en benkeplate i naturstein mot nedtrengning av forskjellige former for fett og smuss er det viktig å tilføre platen fett.
Snefjellå forklarer at dette kan gjøres ved å benytte egen steinolje som fås kjøpt hos produsenter og forhandlere av slike benkeplater.
- Granitt er for eksempel kjempefint å bake på, da platen alltid er kald, hvilket gjør at deigen ikke setter seg fast.
Slik rengjør du den:
En benkeplate i granitt eller annen naturstein rengjøres men vann eventuelt tilsatt vanlige rengjøringsmidler. Granitt kan rengjøres med syreholdige rengjøringsmidler og eventuelle kalkrester kan fjernes med kalkfjerner eller lignende.
- Granitt og kompositt kan tåle varmepåvirkning fra panner og gryter i kortere tid, men man bør aldri la brennhete gryter stå til avkjøling på benkeplaten, forklarer Snefjellå.
- Dersom ikke gryteunderlag brukes kan i verste fall benkeplaten sprekke.
4. Rustfritt stål
Hvitevarer i stål har vært populært en stund, og nå ser man også at rustfrie stålplater også benyttes som både benkeplate og på veggen i sprutsonen.
Fordelen med å bruke rustfritt stål i kjøkkenet er at det gir et røft og industrielt uttrykk, samt at lyset reflekteres rundt i rommet, noe som er en fordel i små trange kjøkken.
I mat- og restaurantindustrien er bruken av stål utbredt fordi det er hygienisk.
- Vær oppmerksom på at rustfritt stål lett får flekker, spesielt fra matsprut som inneholder mye fett, forklarer servicesjef Torben Bregendahl Nobia DK, som leverer benkeplater til både HTH og Unoform.
- Fingermerker vises godt.
Et godt tips er å rengjøre rustfritt stål med babyolje - eller spesialprodukter du får kjøpt hos forhandleren. Unngå riper ved å tørke av med en klut i microfiber og absolutt ikke gni med noe som kan sette riper i stålet.
5. Betong
I tråd med at industristilen gjorde sitt inntog i norske hjem har også bruken av betong i interiørsammenheng økt. De lærde strides om hvorvidt betong egner seg i bruk som benkeplate, men insisterer du på å innrede med betong, er det likevel noen ting du må huske på:
Betong er et porøst materiale og må både slipes og impregneres for å gjøres tettere slik av væske og matsøl ikke skal trekke inn.
Epoksy tetter igjen betongens porer og gjør den mer motstandsdyktig mot søl.
Interiørkonsulent Tone Strand hos Interiørtema mener likevel at betongen er såpass sårbar som plate på kjøkkenet at den kanskje aller helst burde unngås.
- En benkeplate i betong vil alltid være utsatt for fukt og mat. Man må regne med at platen får merker etter dette. Betong er spesielt sårbart for søl og det kan oppstå en ru overflate. Dessuten kan betong sprekke, noe som kan være vanskelig å reparere.
Betong riper lett og kan være vanskelig å reparere om man får hakk eller skader på platene.
6. Kompositt
Både corian og andre komposittmaterialer har blitt mer og mer vanlige og populære i bruk som benkeplater på kjøkkenet. Flere har nå også begynt å trekke benkeplaten oppover, slik at også sprutsonen dekkes av dette materialet, noe som gjør rengjøring enda lettere da det ikke eksisterer kanter hvor smuler og skitt kan sette seg fast.
Komposittmaterialer som corian er ikke-porøse og kunstig satt sammen slik at det skal bli så slitesterkt og brukervennlig som mulig. Lette å rengjøre og så og si vedlikeholdsfrie er de også.
Platene kan formes og kuttes helt eksakt slik du ønsker på bestilling, og kan også tillages i en nesten uendelig mengde fargeløsninger.
- Det flotte med en benkeplate i komposittmateriale er at om du skulle få riper og skader på benkeplaten, vil det kunne repareres, forklarer Bregendahl.
- En annen fordel er absolutt det faktum at skjøtene i slike plater er fullstendig usynlige, slik at det ikke finnes noen sprekker hvor væske og søl kan trenge inn.
Det finnes flere ulike komposittvarianter. Corian for eksempel består av naturlige materialer og akryl tilsatt pigment.
- Materialet er så og si helt porefritt og nærmest totalt vedlikeholdsfritt, røper Bregendahl.
- Det er ikke det billigste å investere i til kjøkkenbenken og koster nokså mye per m2 å legge, men vil til gjengjeld vare lenge og kreve minimal innsats.
Les også:
Slik velger du riktig benkeplate
La deg inspirere av flotte kjøkkenbilder
Slik blir oppvaskbenken din som ny igjen
Derfor skal du ikke drive med baksnakking foran ungene
Denne saken ble første gang publisert 12/06 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.