Moderne hyttearkitektur:
Vil du komme tettere på naturen, må du ligge utendørs
Den lille hytte glassboksen har en vannvittig nærkontakt med kystlandskapet like nord for Tromsø.
Hypermoderne, arkitekttegnete bygninger med store vindusflater kan på en helt annen måte enn tradisjonelle hytter med småvinduer åpne seg mot storslåtte landskapsformasjoner.
Avansert arkitektur blir symboler
Samtidsarkitektur av denne typen kan med sine originale løsninger bli til mer enn et oppholdssted i fritiden. De kan også bli til viktige symboler og representere det beste i vårt tids byggeskikk, slik som Villa Varner i Asker , Norges flotteste villa er blitt.
Hyttedesign av høy kvalitet
Det samme gjelder denne utrolige utsiktshytta på Østfoldkysten og Valdres fjellhytta signert arkitekt Atle Aas. Unik er også Kragerø-bygningen som til tross for at den nesten forsvinner bak svabergene, gir eierne synsopplevelser langt utover storhavet.
Kompromissløse arkitektlinjer
Denne ekstreme glasshytta på 40 kvadratmeter tegnet Gisle Løkken, daglig leder og arkitektpartner i 70N arkitektur As i Trømsø til seg selv i 1998.
Sitter inne, men tror man er ute i det fri
Utgangspunktet for prosjektet var at i denne i hytta skulle det føles som om man var ute, også når man satt varmt og godt inne under tak.
- Jeg ville ha en dialog med naturen og skape romkvaliteter som tok vare på utsikten. Dette er ikke en lukket hule av tre, sier Løkken til bonytt.no.
Ser Nord-Norge fra godstolen
Og det er de megastore panoramavinduene i hele fronten og takhøyden på 2,6 meter som gjør at eieren kan oppleve den Nord-Norske naturen i all sin bredde fra godstolen.
Magisk nordlys og havørn i horisonten
- Og om vinteren kan jeg se nordlyset flerre opp nattehimmelen over glasshytta, og fra tid til annen kan jeg betrakte havørnpar seile majestetisk over horisonten. Her oppleves naturens stemninger fra første klasse, utdyper eieren til bonytt.no
Lettest mulig ned mot bakken
Hytta har en så lett konstruksjon som byggherren syntes var forsvarlig på disse breddgrader. Til nå har den tålt både barske vintre og full storm.
Løkken la før øvrig bygningen så lavt han kunne, i ly bak en stor stein. Stue og kjøkken er plassert i front mot fjorden. I bakkant - et nivå opp - finner vi badstue, soverom og garderober.
Kledd med lerk og oljet kryssfiner
Ytterveggen mot nord er kledd med panel i lerk. Når den er nyoljet blir overflaten mørk og skinnende. Nesten som den på et fint, gammelt møbel. De andre veggene prydes av oljet bjørkefiner. Også dette er et vakkert og holdbart tremateriale.
- Jeg brukte nesten ikke ferdigprodukter, forteller Løkken. Både køyer og kjøkkeninnredning tegnet og laget han spesielt til huset. Noe som ikke behøver å koste mer enn å kjøpe disse innredningselementene ferdige hevder han.
I 1998 kostet denne bygningen under 10 000 kroner pr. kvadratmeter.
Et moderne designikon
Ringvassøy-hytta har vært presentert på en rekke større design- og arkitekturutstillinger, både i inn- og utland. Konklusjonen er at her er alle bygningsdetaljer nøye gjennomtenkt, og helheten er så konsekvent at hytta tar fullstendig pusten fra deg.
I 2003 ble den hedret med Nordnorsk arkitekturpris.
Se mer:
Hele familien bor på 11 kvadratmeter
Bygde seg drømmesauna midt i skogen
Denne saken ble første gang publisert 23/06 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.