Arkitektur: Bolig fra 1600-tallet
Huset ble som nytt etter storstilt oppussing
Boligen ble toppmoderne etter oppussingen.
Da ekteparet Juan og Anna kjøpte boligen for ti år siden var den i svært dårlig forfatning.
Det opprinnelige tre-etasjes bygget, som ligger i hjertet av Girona, i Spania sitt middelalderkvarter, stammer fra 1600 tallet.
Det tok ekteparet i alt 3 år å restaurere den gamle boligen, og målet var å bevare mest mulig av det originale bygget.
- Min kone, som er arkitekten, brukte lang tid på å designe de ulike rommene, forklarer Juan Manuel Ribera. Så snart planetegningene og utkastet var klart kontaktet vi et byggfirma som hadde forståelse for det gamle, men som også kunne åpne opp for modernisering.
Det var en lang og tøff prosess, for når man begynner oppussingen av et så gammelt hus dukker det opp en del overraskelser på veien.
Gammelt og nytt
Renoveringen innebar å blande gammelt med nytt, med fokus på rene linjer, lys, skygge, vann, stein og stillhet. Den gamle bykjernen er en av de best bevarte områdene i Spania, og den har blitt berørt av mange ulike kulturer.
- Mitt mål var å finne en balanse mellom fortiden og fremtiden, forteller arkitekten Anna Noguera Nieto til klikk.no. Jeg ønsket å gjøre minst mulig inngrep i det gamle bygget for å bevare det autentiske og enkle uttrykket, samt gi sollyset en viktig rolle.
Da de kjøpte huset var planen deres å både jobbe og bo i huset. Men underveis i oppussingen slo de seg ned i Barcelona og fikk barn, og det ble dermed vanskelig å bryte opp for å flytte inn.
- Vi bruker boligen store deler av året som feriehus, forklarer Anna. Og ellers leier vi det ut gjennom Welcome Beyond, som leier ut spesielle feriehus og eiendommer over hele verden.
Interiør og møbler
Når det kom til interiøret fikk ekteparet hjelp til ulike ting av sine gode venner. Det er noe av det de liker aller best med huset, at det var en form for samarbeid mellom venner og kjente.
- Min kone var ansvarlig for selve innredningen, men fikk god hjelp fra venner som er spsesialister på ulike områder, forteller Juan.
- Møblene kommer fra en venn som eier et fantastisk innredningsstudio i Girona, og belysningen ble satt opp av en venn som er belysningsdesigner. Kjøkkenet fikk vi også hjelp til av en venn som er kjøkkendesigner, og bassenget ble bygget av en annen bekjent.
- Spisebordet var mitt prosjekt, legger han til. Det står på kjøkkenet, men det har hjul slik at det enkelt kan rulles ut og brukes på terrassen med utendørs måltider.
Naturlige materialer
Juan forteller at hans kone liker moderne arkitektur, og at hun tok fatt i prosjektet på en moderne måte. Men han understreker at hun stadig hadde en dialog med det gamle, og det var viktig for henne å kombinere det gamle med nytt. Hun jobbet også mye med å få inn naturlig lys og var opptatt av materialene hun brukte.
- Jeg ønsket å bruke noen få, essensielle materialer, forteller Anna. Stein, tre, jern og betong, i sine naturlige farger, var hovedsakelig de materialene jeg jobbet med. Fargen av eik gir en varm følelse, og fargen av jern gir en kontrast mot betong og stein.
- Jeg var også opptatt av "sunn" arkitektur og har latt meg inspirere av blant annet Feng Shui, og påvirkningen av vann og energibølger, fortsetter hun.
- Det som er så spesielt med huset er at hovedveggene, som er 500 år gamle, er perfekt plassert for å unngå negativ energi, avslutter Juan. Så vi sover utrolig godt og får mye energi av å være der. Vi er veldig fornøyd med resultatet og synes boligen har blitt både vakker og sunn.
Les også:
Her finner du de kuleste interiørbildene
Dette flotte huset var egentlig en låve
Dette sportsundertøyet er best i test
Denne saken ble første gang publisert 05/04 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.