Vaskemidler til kjøkkenet

- Dette vaskemiddelet er helsefarlig

Folkehelsa advarer kraftig mot antibakterielle vaskemidler.

UNØDVENDIG: Folkehelsa mener antibakterialle vaskemidler som Zalo antibakteriell er helt unødvendige og kan være direkte helsefarlige.
UNØDVENDIG: Folkehelsa mener antibakterialle vaskemidler som Zalo antibakteriell er helt unødvendige og kan være direkte helsefarlige. Foto: FOTO: Morten Aamot Kristiansen
Sist oppdatert
GJØR RENT UTEN Å DREPE. Man bør ikke drepe alle bakteriene når man gjør rent. Vann og såpe er nok.
GJØR RENT UTEN Å DREPE. Man bør ikke drepe alle bakteriene når man gjør rent. Vann og såpe er nok. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Alle vil ha det rent på kjøkkenet. Spørsmålet er bare: hvor rent?

Ikke alle nøyer seg med skinnende flater. Vi vil vite at det er rent også. For mange er rengjøring i hjemmet ensbetydende med fravær av bakterier.

I butikkhyllene får vi hjelp - rengjøringsmidler med antibakteriell effekt kan virke forlokkende. Bør vi la oss lokke?

- Nei. Produkter med antibakteriell effekt er et miljøproblem og et helseproblem. Bruken av bakteriehemmende midler i dagligvareprodukter savner dokumentasjon på positiv effekt og er i noen sammenhenger knyttet til resistensutvikling mot antibiotika, sier rådgiver i Norsk Folkehelseinstitutt, Petter Elstrøm, til klikk.no.

Alvorlig resistens

Følgene av at bakterier utvikler resistens mot antibiotika kan vise seg å bli alvorlige.

- Når vi får en infeksjon, vil den kunne bli vanskeligere å behandle på grunn av bakterienes resistens. Det gir økt risiko for alvorlige infeksjoner, og i verste fall død, sier Elstrøm.

- Er det ikke i overkant dramatisk å koble bruken av visse oppvaskmidler med livsfare?

- Nei. Antibiotikaresistens er alvorlig, og oppvaskmidler hører med til dette bildet. Bruker du midler med antibakteriell effekt hjemme, kan du selv bli bærer av resistente bakterier.

Dersom du skal opereres eller smitter andre som skal opereres, kan resultatet bli en postoperativ infeksjon som blir vanskelig å behandle. Først og fremst skaper den samlede bruken av antibiotika og bakteriehemmende midler et folkehelseproblem, mener Elstrøm.

Ifølge Folkehelsa øker forekomsten av resistente bakterier kraftig, samtidig som det ikke utvikles nye typer antibiotika. Dermed får legene stadig oftere problemer med å behandle alvorlige infeksjoner.

RENHOLD PÅ KJØKKENET: Svampen brukes til oppvask og til gjenstridige flater.
RENHOLD PÅ KJØKKENET: Svampen brukes til oppvask og til gjenstridige flater. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Rådgiveren påpeker at bakterier har en naturlig og rettmessig plass i vår verden - også på kjøkkenet.

ANTIBAKTERIELT OPPVASKMIDDEL: Norges mest kjente merkevare finnes også i en variant som frarådes av eksperter.
ANTIBAKTERIELT OPPVASKMIDDEL: Norges mest kjente merkevare finnes også i en variant som frarådes av eksperter. Foto: Foto: Morten Aamot Kristiansen

- Uten mikrobene ville vi ikke overlevd. Vi lever i god sameksistens, bakteriene er rundt deg og på deg, og det skal de også få lov til.

- Produkter med bakteriehemmende midler bør bare brukes når det foreligger et bestemt sykdomsproblem. Produsentene spiller på vår bakteriefrykt - som om enhver bakterie skulle bekjempes.

Lilleborg avviser faren

Norges største produsent av rengjøringsmidler, Lilleborg, har ett produkt med bakteriehemmende midler i sitt sortiment; Zalo Antibakteriell. Konkurrenten Colgate-Palmolive produserte tidligere Ajax Antibakteriell spray for bad og kjøkken, men fører nå ikke disse produktene i Norge.

Den norske supermarkedkjeden Europris førte tidligere oppvaskmiddelet Effekt Oppvask Antibakteriell, men har ikke lenger produktet i sitt sortiment. Lilleborg stevner imidlertid frem, og avviser at de utnytter vår angst for bakterier.

- Hygiene er særlig viktig på kjøkken, og vi vet at mange forbrukere ønsker et produkt med antibakteriell effekt akkurat på kjøkkenet der det lages mat. Zalo Antibakteriell er utviklet for å møte denne, sier leder for Lillborg forbrukerservice, Malin Skar, til klikk.no.

Også i håndsåpe

Stoffet triclosan har vært særlig i søkelyset i forbindelse med rengjøringsmidler som kan bidra til å skape resistente bakterier. Dette stoffet inngår ikke i Lilleborgs produkter.

- I våre produkter benytter vi salisylsyre som bakteriehemmende middel. Det mistenkes ikke for å gi antibiotikaresistens, hevder Lilleborgs representant.

Det bør ikke berolige oss, skal vi tro Folkehelsa.

Salisylsyre har i studier vist seg å øke antibiotikaresistens hos flere sykdomsfremkallende bakterier, eksempelvis gule stafylokokker og E. coli. Dette stoffet finnes også i den flytende håndsåpen Palmolive Hygiene-Plus fra produsenten Colgate-Palmolive. Heller ikke slike håndsåper går fri fra Folkehelseinstituttets pekefinger.

- Økt bruk av desinfeksjonsmidler i private husholdninger og i forbruksvarer kan selektere for resistente bakterier og føre til svikt i infeksjonsforebyggende og infeksjonsbekjempende tiltak, sier Elstrøm.

Såpe og vann er nok

Beskjeden til oss som står i butikkhyllene og skal velge såpe og andre rengjøringsmidler er derfor tydelig.

- Vi som forbrukere, bør for vår egen og andres helses skyld slutte med å kjøpe produkter som reklamerer med at de er bakteriehemmende.

Oppskriften på et rent kjøkken går altså utenom produkter med antibakteriell effekt: Vanlig vask med såpe og vann er tilstrekkelig, konkluderer rådgiveren.

Ofte kan også vann alene være tilstrekkelig for å holde det rent.

For tidlig å forby

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif- tidligere SFT) fører tilsyn og utøver myndighet i saker som har med helse- og miljøfarlige stoffer å gjøre.

Foreløpig er det ikke aktuelt å fjerne rengjøringsmidler med bakteriehemmende stoffer fra butikkhyllene.

- Antibakterielle stoffer som triclosan og salisylsyre er under vurdering på EU-nivå. Vi venter på et sterkere faglig grunnlag før vi eventuelt vurderer å forby produkter med slike stoffer, sier prosjektleder i direktoratet, Kristian Dons.

Dette arbeidet startet opp i 2002, bare få år etter at de første antibakterielle rengjøringsmidlene ble lansert i Norge.

Mens forskere og byråkrater forsøker å konkludere, øker forekomsten av resistente bakterier.

Er ikke de studiene som allerede er gjennomført tydelige nok til å forby antibakterielle produkter?

- De er ikke tilstrekkelige nok for å treffe juridiske tiltak. Vi nøyer oss derfor med å påpeke risikoen, og peke på at dette er en produktkategori vi synes er unødvendig, sier Kristian Dons i Klif.

Les også:

Slik rengjør du kjøleskapet og fryseren

Alt om smart rengjøring

Bli kvitt bananfluer med Zalo

Kvinnehender er fulle av bakterier

Denne saken ble første gang publisert 31/03 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også