Augmented Reality gir arkitekturopplevelser
Se bygninger i 3D gjennom telefonen
Nå kan du bruke mobiltelefonen som arkitekturguide, i hvert fall i Amsterdam.
Det er det nederlandske arkitekturinstituttet (NAI) som har utviklet applikasjonen Sara til mobiltelefoner.
Applikasjonen er tilgjengelig gjennom en browser for augmented reality (AR), Layar, og viser informasjon om eksisterende bygninger og 3D-modeller av bygninger under oppføring - alt mens du spaserer rundt i Amsterdams bygater.
Her er Oslos kuleste byggverk.
Alt du behøver å gjøre er å peke på interessante bygninger eller tomter i nærheten med kameraet på mobiltelefonen, og applikasjonen finner automatisk informasjon om bygningene.
Du kan få vite alle slags tekniske data om eksisterende bygninger, se 3D-modeller av hvordan det så ut på stedet før i tiden - eller studere 3D-modeller som viser hvordan et bygg under oppføring skal se ut til slutt.
Den nederlandske arkitektforeningen har som mål at all arkitektur i hele landet skal bli tilgjengelig gjennom augmented reality-applikasjonen.
Layar for Iphone er for tiden nede på grunn av mange krasj , men er ventet tilbake i slutten av februar. I mellomtiden kan Layar brukes av dem med Android.
Tent Snøhetta-designer
Så langt er ikke noe lignende utviklet for dem med interesse for norsk arkitektur, men inntil videre kan du lære deg arkitekturens abc .
- Dette er helt nytt for meg, men det høres kult ut og er noe jeg godt kunne tenke meg å ha på mobilen, sier designer Mats Andersen ved Mir AS i Bergen.
Firmaet utvikler illustrasjoner for arkitekter som Snøhetta.
Arkitekturens år
Også kommunikasjonssjef i Norske Arkitekters Landsforbund (NAL), Karenina Kriszat, er positiv til applikasjonen.
- Dette høres veldig interessant ut, særlig i forhold til at neste år er Arkitekturens år, da NAL feirer 100-årsjubileum. Lokale foreninger har allerede samlet inn informasjon til arkitekturguider i den forbindelse, og nye måter å presentere norsk arkitektur på er spennende, sier Kriszat.
AR-applikasjoner føyer seg inn i rekken av programmer til smartphones. Her kan du lese en test av 25 andre programmer til Iphone .
Kirkeruiner «reiste seg»
Redaktør for Arkitektur N, Ingerid Helsing Almaas, kjenner til AR som teknologi.
- Jeg har bare hørt om noe lignende på eksperimentstadiet under Forskningsdagene for noen år siden, da studenter fra arkitekthøyskolen lagde en virtuell modell av en kirke i Maridalen. Det var ikke for mobiltelefon, de hadde utviklet kamera og spesialbriller som lot deg se hvordan dagens kirkeruiner så ut før i tiden, sier Helsing Almaas.
Prosjektet ble omtalt av Bladet Forskning i 2005.
Mangler ressurser
- Jeg ser at den type formidling brer om seg. Det tilbys for eksempel også på Dansk Arkitektursenter, kommenterer Eli Solsrud, kurator formidling ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.
- Jeg har selv ikke prøvd det, men det virker veldig interessant. Ved en senere anledning vil nok Nasjonalmuseet vurdere det. Nå for tiden har vi ikke ressurser, opplyser Solsrud i en epost.
Virkelighet med «noe attåt»
Augmented reality er ingen erstatning av virkeligheten, som «forgjengeren» virtual reality, men snarere en «forsterking» av virkeligheten.
- Augmented betyr lagt til, så AR er «virkelighet med noe attåt», forklarer teknologiekspert i NRK Beta, Øyvind Solstad.
- Du tar utgangspunkt i videobildet fra mobiltelefonens kamera, og ved hjelp av GPS og applikasjoner kan du legge informasjon oppå videobildet. En applikasjon kan for eksempel slå opp i Wikipedia og legge snakkebobler med informasjon oppå bygningene du ser gjennom telefonens kamera, sier Solstad.
Manhattan som villmark
Denne teknologien forutsetter at du har en smartphone som kan installere applikasjoner, og at mobilen har innebygd kompass. Det er altså ikke snakk om at mobiltelefonen gjenkjenner fasaden på bygningene du retter kameraet mot.
- I USA har en gruppe forskere lagd en applikasjon som gjør det mulig å gå rundt på Manhattan og se hvordan vegetasjon, dyreliv og fugleliv artet seg lenge før mennesker bosatte seg der. Tenk deg alle avisbilder tatt i Norge opp gjennom årene lagt inn i en applikasjon som gjør det mulig å se hvordan det så ut før i tiden, sier Solstad.
Nyttig teknologi
Han mener teknologien har praktisk anvendelse på en rekke områder.
- Det finnes allerede nyttige ting som Sunseeker, en applikasjon som forteller deg hvor det er sol. Dagbladet har lagt ut alle restaurantanmeldelsene sine slik at du kan spasere rundt i Oslo og finne et sted å spise som passer deg. En annen applikasjon forteller hvor på himmelen de ulike satellittene er, slik at det blir lettere å sette opp parabolantenna, sier Solstad.
Klikk.no-redaktør Svein-Erik Hole har en liste på 13 ting du ikke trenger når du har Iphone. Nå kan du også kaste bykartet som viser nærmeste t-banestasjon når du er på storbyferie.
For større byer som New York, London og Paris finnes det AR-teknologi som viser deg veien til nærmeste t-banestasjon.
- Da jeg var i Paris før jul brukte jeg AR for å finne stasjonene på Metroen, og det fungerte fint, sier Øyvind Solstad.
Her kan du se en demo av «Nearest Tube» som finner undergrunnsstasjonene i London for deg:
Gule Sider med AR-applikasjon
Hjemme i Norge har Gule Sider lansert AR for iPhone .
- Vi tester ut ny teknologi på en moderne målgruppe, sier Tommy Larsen i Eniros avdeling for mobil, som leverer tjenesten til Gule Sider.
- Vår AR-applikasjon fungerer som et bransjehjul der du kan velge for eksempel hoteller. Så får du opp de nærmeste hotellene med retning, avstand og karakter fra andre brukere. Alt du trenger gjøre er å tilte mobilen horisontalt, og bruke kamera og GPS. Anvisningene legger seg som et lag oppå bildet fra mobilkameraet, sier Larsen.
Se demonstrasjon av Gule sider på iPhone her:
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 03/02 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.