Sjekk hvilken dyne som passer deg best
Slik velger du riktig dyne
Usikker på hvilken dyne du skal velge? Sjekk hva ekspertene sier.
Derfor skal du ikke re opp senga
- Om du liker det eller ikke: Senga di er full av midd.
- Ei rotete seng kan inneholde 1,5 millioner husstøvmidd.
- Midden liker fuktighet. Legger du dyna åpen, tørker den lettere ut. Dette motvirker at midden formerer seg.
- Rer du opp senga holder du varmen og fuktigheten på plass. Som igjen gjør at midden trives bedre.
Les mer om midd hos Folkehelsa
Les også: Her er dine ekle soveromskamerater
Å velge riktig dyne er ikke alltid like lett. Men uansett hva du velger: Ikke re opp senga.
- Det er viktig å riste puta hver dag, og det å re opp senga er fy-fy! Sleng dyna tilbake, så får den luft og du blir kvitt fuktigheten, sier May Anita Raustein, produktsjef for dyner og puter hos Høie.
Slik velger du
- Det er ikke alltid lett å orientere seg i dynejungelen, for hva er en god dyne - dun eller kunstfiber/polyester?
- Den beste indikasjonen på hva som er en god dundyne, er prisen. Du får hva du betaler for, sier John G. Østereng. Han er business manager i NordicForm, som blant annet produserer Norsk Dun.
- På en dundyne kan du også sjekke bæreevnen. Jo høyere bæreevne, desto lavere egenvekt har dyna, og jo bedre er den. De beste dundynene har en bæreevne på 12-14, de middels bra har en bæreevne på 10-12.
- En god fiberdyne skal forme seg etter kroppen for å unngå kuldebroer, sier Høies produktsjef May Anita Raustein.
Om den har denne egenskapen, skal det stå i produktinformasjonen som følger med dyna.
Les også: Slik får du orden på rotet
Naturprodukt
- Hva er best, fiber eller dun?
- Dun er bedre på å kvitte seg med fuktighet, og en dunpute er mer behagelig fordi den i større grad enn en fiberpute former seg etter hodet, sier John G. Østereng.
- Et menneske svetter cirka halv liter væske i løpet av natten. Dun absorberer og transpirerer svetten, slik at du unngår den klamme følelsen som du kan få ved å bruke kunstfiber.
Rimelig med kunstfiber
May Anita Raustein, produktsjef for dyner og puter hos Høie, er ikke enig i at dun kvitter seg med fuktigheten raskere enn fiber. Hun peker på at en fiberdyne tørker veldig fort etter vask, og at den isolerer like godt som en dundyne.
Les også: Denne lekeposen lager du på 15 minutter
Vask eller rens?
En dyne og pute bør vaskes med jevne mellomrom, minst en gang i året. Fiberdyner og sommerdundyner kan vaskes i maskin, men store, voluminøse vinterdundyner får som regel ikke plass i vaskemaskinen og bør renses. Bruk anbefalt vaskegrad, men bare en tredjedel av vanlig mengde vaskemiddel uten enzymer og blekemidler. Ikke bruk skyllemiddel, og tørk i tørketrommel, gjerne med en tennisball. Dyner skal ikke ligge i tette plastposer.
Rist løs
- En god dundyne kan holde i 20 år hvis du rister den godt, og gjerne snur den hver dag. Da tar du også livet av midden, som ikke klarer å leve hvis fuktighetsnivået er under 52 prosent, sier Raustein og legger til:
- Det er viktig å riste puta hver dag, og det å re opp senga er fy-fy! Sleng dyna tilbake, så får den luft og du blir kvitt fuktigheten, sier Raustein.
En velkledd seng er altså bare til finere anledninger.
Allergivennlige dyner
Det finnes allergivennlige dyner og puter både i fiber og dun.
- En dyne og pute må kunne vaskes på 60 grader for å ta livet av midden. For å være på den sikre siden, bør du sjekke om produktet er merket med NAF, sier Torhild Fahle, markedskonsulent i Norges Astma og Allergiforbund.
- Det betyr at produsenten har latt teste og fått godkjent sine produkter hos oss.
Godkjente fiberdyner er Høie Allergo-kolleksjonen med både helårsdyne, termodyne, pute og komplett barneserie. Godkjente dunprodukter er puta Gull, dyna Supersoft og dyna Nordic Night i tillegg til Andungen barnedundyner og pute. Alle dunproduktene er fra Nordicform.
Les også:
Ikke kast denne koppen (blogg)
Les mer på Klikk Bolig
Denne saken ble første gang publisert 19/10 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.