Planting og stell av roser
Roser naboen misunner deg
Et par enkle huskeregler hjelper deg å finne din match i roseverdenen.
Tips til hold av roser
- Velg roser som kan overleve, trives og unngå sykdommer
- Rimelige stilk- og klaseroser får mest sykdom og fryser lett om vinteren
- Roser liker sol, ingen roser liker halvskygge
- Bør ha minst seks soltimer i døgnet
- Roser må ha god plass til røttene:
Små roser: 40x40-hull
Klatreroser/ramblere: 60x60-hull
Øvrige roser: 50x50-hull
- Skal ha blandingsjord (80 % kujødsel)
- Plantes så podingsstedet (forgreiningspunktet) ligger 7-10 cm under bakken
- Ikke beskjær samme år som du planter ut
- Gjødsle et par ganger med strøgjødsel, eller en gang med langtidsgjødsel
- Ikke gjødsle etter St. Hans
Kilder: Arild Landsnes, opplysningskontoret for blomster og planter, Hus & Bolig
Den er tidløst vakker, der den står, bestemors tre meter høye klatrerose som dekker veggen mellom soverommene og som sørger for at det lukter så søtt og godt på rommene i juni.
Minnene om en rosebusk som kunne vært tatt rett ut av eventyrenes verden, er ofte det som guider oss når vi har vokst opp og skal dekorere vår egen hage.
Et mysterium
Så går vi på hagesenteret, og der står den. Et skue i rosa og grønt, med fulle, deilige blomster som dufter fantastisk.
- Den skal vi ha, tenker du, og prisen på 149 kroner er jo heller ikke så verst. Og ikke bare det, bladene formelig glinser, så blanke er de. To-tre uker senere er rosebusken du plantet i solveggen syk. Bladene faller av, blomstene ble borte etter noen dager, og du lurer på hva som har gått galt.
Glem estetikken
For å lykkes med roser, hjelper det å forstå noe av rosens natur.
Roser som er robuste, produserer ikke svære klaser med fulle blomster sommeren igjennom.
Ikke har de blader som skinner som nypolerte blader heller, og de setter nyper om høsten.
- Hardføre roser som blomstrer hele sommeren, ikke blir syke og har nyper og bladverk med fine høstfarger, finnes ikke! Man må rett og slett gjøre noen valg, sier Arild Landsnes ved Landsnes planteskole i Asker, til Hus & Bolig.
Vil du ha en rose som overlever vinteren, og som har godt løvverk, bør du velge en rose som ikke svarer hundre prosent til forventningene det første året.
- Etterhvert utvikler den seg til et smykke i hagen, sier Landsnes.
Historisk sus i hagen
Landsnes oppfordrer rosekjøpere til å velge roser som ikke er remonterende (som ikke gjenblomstrer), og til å tenke historisk.
- De historiske rosene har mer sjarm enn noen andre. De er imidlertid ikke remonterende. Men det eksklusive i hagen, er gjerne det som blomstrer i fjorten dager. Vi må ta frem evnen til å sette pris på at året forandrer seg, at ting kommer og går. Mange av de beste rosene er de som blomstrer kort og er hardføre, forklarer Arild Landsnes.
Kjøpetips
Når du først har bestemt deg for roser og skal investere litt penger i en plante som skal holde i mange år, kan det være ålreit å sikre at du får med deg en frisk busk hjem fra hagesenteret.
- Å finne en frisk plante er en visuell vurdering. Når planten er sunn, har den et friskt bladverk og rotsystem, og roser i god vekst. Plantene vi ser i butikken kan ha vært utsatt for soppangrep tidligere, så for å unngå å få med seg sopp eller mugg hjem, skal man se godt etter på planten, råder Anne Elverum ved opplysningskontoret for blomster og planter.
Og det er absolutt ikke for sent å plante dem ut nå.
Sikkert ut august
- Roser som står i potter har allerede en god vekst, og med det været vi har nå er det uproblematisk å plante dem ut. Bare pass på å plante dem dypt nok.
- Og hvis det kommer perioder med mye sol, må de vannes skikkelig. Nyplantede roser krever mer enn etablerte roser. Men de etablerer seg relativt fort. Hadde du plantet ut i mai, hadde de vært etablerte nå.
- Når er det for sent å plante ut?
- Det er vanskelig å si. De må etablere seg før det kommer frost, så ut august er man sikker. Noen år kommer ikke frosten før i desember, sier Elverum.
Hun oppfordrer rosekjøpere til å handle på et hagesenter med god kompetanse.
- Da kan man få hjelp til å velge en rose som passer i forhold til hvor mye hagearbeid man har tenkt til å gjøre, og de kan veilede deg og komme med gode råd i forhold til stell av den planten du kjøper, sier Anne Elverum.
Les også:
Roser kan beskjæres året rundt
Denne saken ble første gang publisert 30/07 2009, og sist oppdatert 25/06 2017.