Serie: Slik oppdager du amatøraktig håndverk
Finn feil på badet med våre eksperttips
Skal du kjøpe bolig bør du være obs på mangler ved håndverksarbeid på badet.
De fleste hus har arbeid som også er gjort av eieren selv. Vi viser deg hva du skal se etter. Badet er første rom ut i serien.
Amatørmessig arbeid blir gjort av både håndverkere og folk som gjør det selv. Det du skal være obs på er når det blir oppgitt i taksten at badet tilfredstiller våtromsnormen og du under visningen ser tydelige tegn på at jobben er amatørmessig utført.
Vi har fått tipsene våre av Lars Gudbrandsen i Fagrådet for våtrom (FFV) .
Tegnene du skal se etter:
TO-MINUTTERS SJEKKEN
Bruk nesen!
Lukt er den enkleste indikasjonen på at noe er galt. Det skal ikke lukte noe som helst på et baderom. Lukter det mystisk er det en sikker indikasjon på fuktskade. Lukter det frisk "Wonderbaum", bli skeptisk.
Les også: Kule gjestehus på 15 kvadrat
Fliser
Sjekk at det er silikonfuger der flater møtes, og se at de er pene og jevne. Det er her du skiller amatøren fra proffen.
Er det sprekker i fugene mellom flisene kan det være tegn på fuktskade bak flisene. Vann gjør at underlaget sveller og da blir det sprekker i fugemassen.
Sjekk spesielt at det er brukt silikon i fuger mellom ulike materialtyper, f.eks. vinduskarm og fliser.
Les også: Amatører bedre håndverkere enn fagfolk
Elektrisk opplegg
Supertabben her er å plassere stikkontakt eller annet åpent opplegg i sprutsonen, altså i nærheten av dusj ol. Strøm og vann er en dårlig kombinasjon. Sjekk også at det er sprutsikre kontakter i våtsonen.
Ventilasjon, plassering, kvalitet mm.
Utluftingen er lett å få øye på. Det er gjerne en elektrisk vifte eller luke. Luft inn kan være noe så enkelt som et glippe under baderomsdøra, eller en lufterist i selve dørbladet. Ta gjerne med deg et papirark og se om det sitter fast når du holder det opp mot avtrekket.
Les også: 150.000 klager på Ikea
TI-MINUTTERS SJEKKEN
Insekter
Maur betyr som regel skjult, råttent trevirke. Sølvkre og en rekke andre småkryp trives med varig fukt for eksempel under et innbygget badekar. Disse kan være vanskelig å se i dagslys, spør derfor om det er observert insekter på badet.
Prikker
Små svarte prikker kan være et resultat av dårlig renhold, men det kan også indikere sopp. Noe som kan være tegn på fuktskader. Sjekk ekstra nøye i dusjen.
Fall mot sluk og fordypninger
Ta gjerne med deg en stor klinkekule. Der den legger seg til ro skulle sluket ha vært. Ev. slå litt vann på gulvet og sjekk om vannet renner ned mot sluket. Vær også obs hvis det oppstår dammer.
Kamuflerte fuger
Det forekommer at selger "frisker opp" gamle, stygge og sprukne fuger med en eller annen fargedekkstift, som kanskje heller ikke tåler mye vann. Finner du indikasjoner på slikt, spør.
Les også: Enkelt å lage egen kompost
Nytt bad, gammelt sluk
Du kan fine ut en hel del ved å ta en titt ned i sluket. Det enkleste er å se eter om det er rent. Et rent sluk indikerer godt renhold, og ofte godt vedlikehold.
Er det et mer enn 30 år gammelt hus med et nyrenovert bad bør sluket være byttet. Det er en omfattende jobb, og kan være fristende å hoppe over når man pusser opp badet.
Vipp av risten og kakk litt med spissen på en skrutrekker. Du hører helt sikkert forskjell på om det er plast eller støpjern. Er det støpjern er det trolig ikke byttet. Er det plast er det byttet.
Påstand om at våtromsnormen er brukt
Byggebransjens våtromsnorm (BVN) kom i 1994. Så dersom selger opplyser at våtromsnormen er benyttet, der badet er eldre enn 94, så er dette helt feil.
I det hele tatt må det dokumenteres at datidens historiske BVN ble benyttet, dersom det opplyses at den er benyttet.
BVN endrer seg i takt med produktutvikling og kunnskap.
Se etter membran
Med det samme du er nedi der, det er faktisk mulig å se om det er lagt membran. Et moderne sluk har en klemring som membranen er festet til sluket med. Ligger membranen under støpen (underliggende membran) trenger du sannsynligvis en lommelykt for å kunne se dette.
Om membranen og innfestingen til sluket er riktig utført er vanskeligere å se og må kontrolleres av en fagperson.
Røropplegg
Er det utenpåliggende rør er det i så fall en lite vanlig løsning nå om dagen. Det er overhodet ikke noe feil, men de fleste velger skjult opplegg. Saken er at utenpåliggende er mye lettere å legge for amatøren, og da kan du se etter dårlig utførte bøyer og innfesting.
Elvarmekabler
Dersom det viser seg at de ikke gir varme, må det ofte kostbar termografering ("varme-røntgen-bilder") til for å lokalisere feilen. Som det så er meget kostbart å rette. (Opphugging av gulv osv.).
En enkel måte å sjekke om elvarmekablene virker er å sette dem på maks mens partneren din holder et øye med kWh-måleren i sikringsskapet. Går hjulet plutselig mye fortere er dette en indikasjon på at ting er i orden.
Uansett må det være benyttet en jordfeilbryter i installasjonen, slik at ulykker unngås. Sjekk i sikringsskapet.
Les også: Lag badet selv: Våtromsplater
Belysning
Innfelte downlights er populært, men skal de brukes i våt sone, dvs. umiddelbart over dusjen eller badekaret, må de være såkalt IP67, dvs. sprut/vanntette. Spør.
Ellers slurves det mye med innfelte downlights slik at branner kan oppstå. Sjekk om elektroarbeidene er utført av en fagmann ved på be om en samsvarserklæring.
Avskallet maling i tak over dusj
En klar indikasjon på dårlig ventilasjon. Den varme dampen fra bad eller dusj har fått tid og anledning til å tære på malingen. At damp på speilene ikke forsvinner meget raskt under/etter dusjing er også en indikator på dårlig ventilasjon, men vil jo vanligvis ikke kunne oppdages på en visning.
Kilde: Daglig leder av Fagrådet for våtrom(FFV), Lars Gulbrandsen (bilde), FFV er sammen med Sintef Byggforsk ansvarlig for Byggebransjens våtromsnorm(BVN).
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 17/05 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.