Leie av håndverkere til boligen
Ti grunner til ikke å velge svart arbeidskraft
Ifølge Nettavisen bruker én av fire nordmenn svart arbeid. De oppgir muligheten til å spare penger som en viktig grunn.
De med høyest inntekt er de ivrigste kjøperne av svart arbeidskraft, ifølge undersøkelsen.
En skuffet skattedirektør Svein Kristensen må medgi at den norske skattemoralen er på vei ned.
- Det er vanskelig å si hvorfor, men vi ser jo at prisfaktoren er avgjørende for stadig flere. Vi må likevel ikke glemme at vi har vært gjennom en periode med sprengt kapasitet i blant annet bygg- og anleggsbransjen. Det har ført til at det for mange har vært vanskelig å få tilgang til hvit arbeidskraft, sier han til Nettavisen.
Les også: Unngå håndverker-fella
1. Tapte muligheter
- I disse tider hvor markedet er slakkere, er det desto større grunn til å velge hvitt. For da er det virkelig mulig å få en god pris, sier daglig leder i Byggmesterforbundet, Frank Ivar Andersen.
Er du blant den fjerdeparten av Norges befolkning som bruker svart arbeid, så vær i det minste klar over følgende risikoer du påfører deg selv.
2. Straffbart
Kjøp av svarte tjenester innebærer at man bidrar til skatte- og avgiftsunndragelse, noe som er straffbart blant annet i følge i Lov om merverdiavgift.
- I en nylig avsagt dom i Stavanger tingrett ble en hytteeier dømt til 60 dagers betinget fengsel og inndragelse av 60 000 kroner. Årsaken var at han hadde kjøpt håndverkertjenester svart for 145 000 kroner, forteller rådgiver i Skattedirektoratet, Per Arne Paulsen.
Les også: Du kan velge giftfri oppussing
2. Mangler dokumentasjon
- Rørleggerarbeider er det verste du kan hyre inn svart, fordi konsekvensene av dårlig arbeid er så store, sier teknisk direktør i Norske Rørleggerbedrifters Landsforbund (NRL), Ole Larmerud.
- Ved et garantisøksmål eller en forsikringssak, vil du stå der helt uten dokumentasjon på at arbeidene er gjort, sier Larmerud.
3. Kan ikke reklamere
Det følger av lov om håndverkertjenester at reklamasjonstiden på faste arbeider er fem år . Utføres arbeidet uten regning blir det langt vanskeligere å reklamere, fordi det ofte blir påstand mot påstand.
4. Svekket klagebehandling
Dersom en klage til entreprenøren ikke fører frem, kan denne i neste instans fremmes for Klagenemda for håndverkertjenester .
Men klageordningen gjelder bare for håndverkertjenester levert av bedrifter som er medlem i en av de bransjeforeningene som er tilsluttet ordningen, og håndverkere som jobber svart er ofte ikke det.
5. Mindre konkurransedyktige priser
Ved å velge en "svart" håndverker, i den tro at det blir billigere, får man ikke lagt prosjektet ut på anbud .
Ved å hente inn priser fra flere vil man bedre kunne få markedets beste priser, som ikke nødvendigvis er høyere enn den svarte prisen.
Les også: Slik legger du fliser
6. Uryddig ansvarsforhold
Håndverkere som driver seriøst har en ansvarsforsikring, som blant annet skal dekke forsikringsforhold som oppstår som følge av de arbeidene de har gjort.
Bruker man en håndverker uten slik forsikring, vil det bli langt vanskeligere å få dekket skader knyttet til håndverkerens arbeider.
7. Avkortning
Dersom håndverkerens arbeider medfører brudd på forskrifter, vil dette kunne medføre avkortning ved en eventuell forsikringsutbetaling. Muligheten til å søke regress hos håndverkeren vil være langt svakere dersom denne har gjort arbeidet uten regning.
8. Ikke godkjente el-arbeider
Alle el-installatører skal ha en sentral godkjennelse hos DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap).
Ved å hyre en installatør inn bakdøren, løper man risikoen at vedkommende ikke har nødvendig godkjennelse.
Det igjen kan medføre avkortning i forsikringsutbetalingen dersom det skulle oppstå brann som følge av el-arbeidene til vedkommende.
9. Manglende samsvarserklæring
Alle el-arbeider skal følges med en såkalt samsvarserklæring, men en slik vil man sannsynligvis ikke få av en installatør som ikke leverer faktura.
Manglende samsvarserklæring vil være en mangel ved boligen og blant annet skape problemer ved et senere salg.
10. Svakere rettigheter
Hvis den som gjør arbeidet plutselig blir syk, går konkurs, eller forlanger høyere pris enn hva som kanskje var avtalt muntlig, står du svakt hvis du ikke har en skriftlig avtale.
I lov om håndverkstjenester står det bl.a. at tjenesten skal utføres fagmessig, det vil si etter den standard loven bestemmer. Hvis du for eksempel oppdager at rørleggeren ikke har brukt rør med godkjente dimensjoner, er det få steder å klage.
Les også skatteetatens undersøkelse om nordmenns bruk av svart arbeid .
Les også:
Her finner du ditt favorittgulv
Denne saken ble første gang publisert 30/03 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.