Boligleie

Gode råd når leia stiger

Leieprisene stiger til værs. Bofellesskap er én løsning.

Å flytte sammen i et bofellesskap kan være en god løsning for den som sliter på utleiemarledet. Hyggelig er det også.
Å flytte sammen i et bofellesskap kan være en god løsning for den som sliter på utleiemarledet. Hyggelig er det også. Foto: Foto: Flickr
Sist oppdatert

Politisk spørsmål

Lars Aasen i Leieboerforeningen mener det er myndighetene som sitter med nøkkelen til å lette på trykket, ved å bygge flere ikke-kommersielle boliger.

- Dette har det vært enighet om på Stortinget i mangfoldige år, og det står også som en målsetting i Soria Moria-erklæringen, men så langt har det bare blitt med ordene, sier Aasen.

Tirsdag offentliggjorde Statistisk sentralbyrå den såkalte Leiemarkedsundersøkelsen. Denne forteller om en gjennomsnittlig utleiepris i Oslo på 7000 kroner for en ettroms leilighet.

- Høy rente, høy arbeidsinnvandring til byene og uro i boligmarkedet er noen faktorer som gjør at det vil bli stadig flere som etterspør utleieleiligheter, Lars Aasen, daglig leder i Leieboerforeningen.

Kollektiv

Han ser et utleiemarked som stadig strammer seg til og som ikke vil endre seg med det første.

Den som skal finne et sted å leie uten å måtte leve på knekkebrød og spagetti, må derfor gjøre andre ting enn bare å søke på Finn og Zett. Å dele leilighet med andre er én måte å unngå skyhøye boutgifter på.

- Bofellesskap er et stikkord her, sier Lars Aasen.

Slik deler du utgifter med andre, samtidig som du får selskap på kjøpet. Er du derimot skeptisk til kollektiv er det også andre løsninger som kan vurderes.

Bruk nettverket ditt

- Må du bo i en større by, ville jeg ha tatt kontakt med et av de større utleiebyråene, råder Aasen. Generelt finnes det flere steder hvor du kan legge inn egenannonser, og det finnes mange nettsteder for bolig.

Aasen tipser også boligsøkere om å bruke nettverket sitt og være frempå i alle sammenhenger. Det største markedet er privatmarkedet, men mange av leilighetene som finnes der blir aldri annonsert.

- Legg derfor igjen navnet i alle sammenhenger du ferdes i, så vil du til slutt få napp, selv om det bare er for en kortere periode, anbefaler Aasen.

Ut av byen

For studenter er Aasens råd også å ta kontakt med studentsamskipnadene. Og selv om det er ventelister, er han tydelig på at det lønner seg å sette seg opp på liste.

- Og den som ikke må bo midt i byen og kan akseptere mer enn en halvtimes reisetid, bør vurdere å søke utover fra sentrum. Prisene synker med et par tusen kroner med en gang man kommer seg utenfor de mest attraktive områdene, påpeker han.

Klikk.no har tidligere skrevet om hvordan du kan vinne frem på utleiemarkedet .

Lag bolig-CV

Når du først befinner deg på visning, er Aasens råd å ta med deg en såkalt bolig-CV hvor du presenterer deg selv, gjerne med et bilde. Det gjør at du vil kunne skille deg ut på en positiv måte, fordi utleiere vil foretrekke den som fremstår som ryddig.

En mal kan være fin å bruke når du skal sette opp en bolig-CV.

Leie eller eie? Denne kalkulatoren kan gi svaret.

Husk også dine rettigheter som leietaker.

Noen veier til leie:

www.kvasir.no

www.sol.no

www.leiemarkedet.no

www.finn.no

www.zett.no

www.leie-bolig.no

www.studnet.no

http://lbf.no/

www.bolignorge.no

www.hybel.no

Denne saken ble første gang publisert 23/10 2008, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også