Strømprisene
Variabelt med fastpris
Gikk du inn på en ettårig fastprisavtale i fjor, har du mest sannsynlig tapt penger.
På jakt etter billigst strøm?
Her finner du hele tiden oppdaterte priser.
I det siste har det vært skrevet om dramatisk stigende strømpriser, og da tenker du kanskje på å inngå en fastprisavtale. Historisk sett har det vært varierende om en slik avtale gir tap eller gevinst. Gikk du for eksempel inn på en fastprisavtale i andre kvartal i fjor, har du sannsynligvis tapt en drøy tusenlapp på dette. Inngikk du en fastprisavtale i første kvartal i fjor, er tapet enda større.
- Normalt vil det lønne seg å la prisen flyte, men dersom man har behov for forutsigbarhet i sin økonomi bør man vurdere fastpris, sier rådgiver hos Forbrukerrådet, Linette Heiberg.
Risikopremie
- Avisene skriver ofte om kraftmarkedet på tidspunkt da prisene i markedet allerede har kommet opp på et høyt nivå og signalene er at alt skal bli mye verre, sier Jan Jansrud, markedssjef i Gudbrandsdalen Energi. - En del kunder blir engstelige og tegner seg for fastpriser som i ettertid kan vise seg å være dyre. Derfor anbefaler vi ikke kundene og tegne fastprisavtaler, det heller mer mot fraråding, og det er med utgangspunkt i de erfaringene vi har tilegnet oss de senere årene. Det å tegne seg for fastpris er en vurdering de må gjøre selv i forhold til sin økonomi og den forutsigbarheten de ønsker.
- Med fastpris må man være villig til å betale en risikopremie, sier kommunikasjonsdirektør i Energibedriftenes Landsforening, Kristian Pladsen.
Forutsigbarhet
Slik fungerer kraftmarkedet
Her er svarene på det du lurer på.
Den som tegnet en fastprisavtale i fjor har så langt tapt penger, og det skyldes at vannmagasinene rant fullere enn regnemakerne på kraftbørsen antok.
- De siste par årene har det kommet mer nedbør i magasinene enn vi antok da fastprisene ble satt, sier Jansrud. - Derfor har nok de som gikk inn på fastprisavtale i fjor, betalt mer enn dem med flytende pris.
Enkelt å bytte strømleverandør
- Det koster ingen ting å bytte strømleverandør, og du kan skifte så ofte du måtte ønske.
- Ta kontakt med den nye kraftleverandøren og be om kontrakt og et oppsigelsesskjema. Ofte kan dette gjøres på nettet. Du må ha ditt Målepunkt-ID tilgjengelig.
- Les av strømmåleren din og fyll inn den informasjonen som etterspørres og returner skjemaene, endte pr. post eller e-post.
- Din nye leverandør vil informere din nåværende kraftleverandør og netteier om leverandørskifte, og ca. to uker senere vil byttet skje og du vil motta strøm fra din nye kraftleverandør.
- Mer informasjon om strømpriser og leverandørbytte finner du her.
Kilde: Forbrukerrådet
Generelt er fastpris et produkt for dem som ønsker forutsigbarhet i sin økonomi. Ved å inngå en slik avtale, nulles all risiko ut for svingninger i strømprisen, i det minste for ett til tre år fremover.
- Dersom du kommer til at den strømprisen som beregnes for de kommende månedene er for høy for din økonomi, da skal du inngå en fastprisavtale, er rådet fra Kristian Pladsen.
Ulempen er at du risikerer å betale en høyere strømpris enn strengt tatt nødvendig.
Denne saken ble første gang publisert 04/09 2008, og sist oppdatert 28/04 2017.