FRA VILLNISS TIL VED
Motorsager til hyttebruk
Motorsag er praktisk når tomta skal ryddes og virket skal omgjøres til ved. Men hvilken type er mest aktuell for arbeid på hytta? Vi har sjekket fem aktuelle modeller.
Uten jevnlig vedlikehold kan hyttetomta snart bli forvandlet til et villnis der sol og utsikt er borte både for deg og naboene. En motorsag er svært praktisk for å drive grønt vedlikehold.
Dessuten er den også grei å ha når virket du har kappet ned skal gjøres om til ved, eller finkappes til kompost. Vi tok kontakt med noen forhandlere og ba dem sende oss en sag som kan være av interesse for hytteeieren. Den skulle være grei å bruke til fjerning av mindre trær og busker, rydding i kulturlandskapet, fjerning av større greiner, og enkel vedhugst. Vurderingen har vi gjort ved å se på yteevner og praktiske funksjoner.
Dolmar PS 420 C
Tyngst i klassen.
Dolmar veier 4,8 kg og er den tyngste saga i utvalget, men spranget er ikke særlig stort fra de andre, kraftige sagene på rundt 4,5-4,7 kg. Saga har den moderne løsningen for kjedestramming i form av en skrue som man når fra siden, noe som gir svært enkel stramming av kjeden.
Dolmarsaga har ikke dekompresjonsventil, og det hadde nok vært en fordel. En slik ventil reduserer kompresjonen under start og gjør at det blir lettere å dra ut startsnora. Saga har imidlertid primer (manuell innsprøyting av bensin i forgasseren før start) slik at starten går lettere. Med 2,3 hk er den en typisk universalsag som kan brukes til alle aktuelle oppgaver på både større og mindre hyttetomter.
FAKTA
Pris: Kr 5050
Effekt: 2,7 hk
Vekt*: 4, 8 kg
Antall hk pr. kg slagvekt: 0,56 hk
Kr pr. hk: Kr 1870
Støyutslipp** lydeffektnivå LwA garantert: 110 dB (a)
Vibrasjoner på fremre/bakre håndtak: 3,6/3,2
* Vekt uten sverd, kjede, bensin osv.
Shindaiwa 446
Den kraftigste.
Shindaiwa er den kraftigste av våre sager med sine 3,2 hk, men er ikke tyngst, og har nest flest hestekrefter pr. kilo sagvekt. Den har ikke dekompresjonsventil og startsnora er noe tung å dra ut. Saga har heller ikke primer.
Skruen for kjedestramming er plassert på skrå oppover, noe som gir bedre tilgjengelighet enn når den vender rett fremover langsetter sverdet. Her kjenner man lite vibrasjoner selv ved høyt turtall. Shindaiwas sag er altså nesten dobbelt så kraftig i motorvolum som Stihls sag, men har allikevel samme vibrasjonsnivå. Saga er egnet til alle aktuell oppgaver i forbindelse med hugst og rydding.
FAKTA
Pris: Kr 4950
Effekt: 3,2 hk
Vekt*: 4,5 kg
Antall hk pr. kg slagvekt: 0,71 hk
Kr pr. hk: Kr 1547
Støyutslipp** lydeffektnivå LwA garantert: 110 dB (a)
Vibrasjoner på fremre/bakre håndtak: 3,9/3,9
** Støyutslipp sortert etter laveste nivåer (produsentenes tall)
Jonsered CS 2138
Lavt støynivå.
Dette er en grei universalsag med krefter nok til de hugstoppgaver man står overfor. Saga har lavest støynivå av samtlige, men høyest verdier m.h.t. vibrasjoner i håndtaket, og det kjennes også. Den er utstyrt med primer, men har ikke dekompresjonsventil. Skruen for stramming av kjeden sitter på «gamlemåten», noe trangt tilgjengelig forfra inntil sverdet. Jonsereds sag kan virke klumpete og stor, men er samtidig en robust sag som fungerer bra både ved rydding, felling og kapping.
FAKTA
Pris: Kr 2835
Effekt: 2,3 hk
Vekt*: 4,7 kg
Antall hk pr. kg slagvekt: 0,49 hk
Kr pr. hk: Kr 1233
Støyutslipp** lydeffektnivå LwA garantert: 106 dB (a)
Vibrasjoner på fremre/bakre håndtak: 5,5/8,5
Husqvarna 340
Lavt vibrasjonsnivå.
Husqvarna sin sag er kjent for smidig og smal sagkropp, samt gode bruksegenskaper. Saga er utstyrt med primer, men har ikke dekompresjonsventil. Stramming av kjeden skjer med en skrue som er festet på siden, noe som gir svært enkel tilgang og justering. Med sine 2,7 hk og 4,2 kg er den blant de største og tyngste her. Dette er en sag som har et meget stort anvendelsesområde. Har du en romslig tomt med mye ryddearbeid, og samtidig kanskje driver hugst av ved, så er dette et godt valg. Saga er meget godt dempet for vibreringer. Den er konstruert med stålfjærer mellom håndtak og sagkropp. Av de fem vurderte sagene har Husqvarna lavest vibrasjonsnivå.
Det merkes også under bruk. Vår erfaring er at saga er lett å starte, går fint og løser alle aktuelle hugstoppgaver både på hyttetomt og i kulturlandskap.
FAKTA
Pris: Kr 4290
Effekt: 2,7 hk
Vekt*: 4,7 kg
Antall hk pr. kg slagvekt: 0,57 hk
Kr pr. hk: Kr 1589
Støyutslipp** lydeffektnivå LwA garantert: 113 dB (a)
Vibrasjoner på fremre/bakre håndtak: 2,8/2,8
Stihl MS 192 C
Lettvekteren.
Dette er den letteste av de fem sagene. Stihl er svært anerkjent i markedet, og firmaet har lyktes i å gjøre sagene sine stadig mer brukervennlige. Eksempelvis har saga bensin- og oljekorker som er svært enkle å åpne. (På andre sager kan disse bli sittende så fastskrudde at man må benytte kombinasjonsnøkkel for å få dem åpnet.) Stihl har også enkel stramming av kjeden fra siden av saga, i stedet for den inneklemte gammeldagse strammingen forfra. En såkalt «easy start» gjør at du trenger minimalt med kraft for å dra ut startsnora. Den har også primer.
Av de fem sagene vi vurderte, krevde denne desidert minst kraft og minst motorvolum, kun 1,8 hk. Den er enkel i bruk, og krever lite muskelkraft. Et meget godt valg for den som trenger en sag til mindre ryddeoppgaver.
FAKTA
Pris: Kr 3990
Effekt: 1,8 hk
Vekt*: 3,3 kg
Antall hk pr. kg slagvekt: 0,54 hk
Kr pr. hk: Kr 2216
Støyutslipp** lydeffektnivå LwA garantert: 110 dB (a)
Vibrasjoner på fremre/bakre håndtak: 3,9/3,9
Støy og vibrasjoner
Støynivåer
Støy er en vesentlig ulempe, både for deg og hyttenaboene. Ca. 100 decibel eller dB (a) tilsvarer et DC9 jetfly som letter på 200 m avstand. Ca. 90 dB (a) tilsvarer et pressluftbor på 30 m avstand.
Vibrasjoner
Mange skogsarbeidere som tok i bruk de første motorsagene fikk problemer med «hvite fingre». Store vibrasjoner fra sagene over lange, mange og kalde arbeidsdager medførte etter hvert permanent dårlig blodgjennomstrømming i hendene. Resultatet var hvite og kalde fingrer. I dag er sagene langt bedre dempet for vibrasjoner.
Hvilken bør du velge?
Modellene må vurderes i forhold til de vanligste arbeidsoppgavene du står over for.
Mange vil nok prioritere en sag med lav vekt og som er lett å starte. Stihl MS 192 C utmerker seg her i vår sammenligning. Har du en større tomt med behov for felling og kapping av grovere trær, er det aktuelt å gå opp i motorstørrelse. En del felling med påfølgende mye vedkapping gjør at du bør vurdere både Dolmar, Husqvarna, Jonsered og Shindaiwa.
Uansett hvilken sag du velger, så husk å kjøpe miljøvennlig bensin og biologisk kjedeolje. Det er til fordel både for din helse og for miljøet.
Denne saken ble første gang publisert 20/08 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.