Velg riktig høytrykksvasker

Test av høytrykksspylere

Vår test viser at brukervennlighet og tilbehør også bør styre valget av høytrykksspyler, og ikke bare arbeidstrykk.

TRYKK: Alle typer vaskejobber blir enklere med litt trykk.
TRYKK: Alle typer vaskejobber blir enklere med litt trykk. Foto: Illustrasjonsfoto: produsenten
Sist oppdatert

Arbeidstrykket avgjør

Produsentene markedsfører produktene vekselvis med arbeidstrykk eller makstrykk (begge målt i bar).

Det som avgjør er maskinens prestasjonsevne er arbeidstrykket. Med dette mener vi kraften vannet kommer ut av munnstykket med.

For et godt resultat er det også viktig med høy vannmengde og et godt munnstykke. Med ulike tilbehør som børster, terrassevasker, roterende munnstykker mm kan du bruke maskinen til ulike vaskejobber.

Husk at du aldri skal vaske en lakkert overflate, for eksempel en bil, med et roterende turbomunnstykke!

Slik testet vi:

De utvalgte fabrikantene har et bredt produktsortiment og valgte modeller skal representere ulik design, materialvalg, kapasitet og prisklasser.

Vi har brukt medfølgende munnstykker på stengulv og kjøretøyer.

Vi har gitt poeng for vaskeresultat, design og utforming av slanger, kabeloppheng, beholdere, koblinger, hjul, håndtak og løftemuligheter.

Videre har vi bedømt funksjoner og kvalitet på munnstykket, beholder for rengjøringsmiddel, slangens materiale og lengde med mer.

Maksimal poengsum er 6 poeng.

Men en høytrykksspyler bruker du halve vannmengden sammenliknet med å spyle med hageslangen, det går dessuten raskere og resultatet blir renere. En ineffektiv og upraktisk modell kan derimot lett bli stående og samle støv.

Les også: Ta rotta på iberiasneglen nå

Vi har testet høytrykksspylere med et arbeidstrykk på 100-120 bar, med unntak av de minste på 65-80 bar.

Generelt god kapasitet

Flere modeller gir et godt vaskeresultat, for eksempel Nilfisk E130.2, Stihl RE108, Kärcher K5.68 og Foma 670T. Testmodellene klarer en vanntemperatur på inntil 40 grader, hvilket er nok til normale behov.

Beste kjøp?

Det som skiller modellene fra hverandre, er utforming, bruk og oppbevaringsmuligheter. Stihl RE108 og Nilfisk E130.2-9 likner hverandre. De er begge smidige å transportere og håndtere, og har en forbilledlig god oppbevaring av strømkabelen.

Foma og Kränzle har stålfiberarmerte slanger som gjør de mer medgjørlige enn maskiner med plastslanger. Kärcher G4.10 bruker bensin i stedet for strøm, og er et godt alternativ der strøm er vanskelig å koble seg til.

Les også:

Slik pusser du opp hagemøblene

Test av lekker designgrill

Fordeler og ulemper

Alle modellene har sine fordeler og ulemper.

Før du handler en ny høytrykksspyler, bør du foruten å se på arbeidstrykk og vannmengde, se på slanger og munnstykker. Se også nærmere på beholderen, og hvilke tilbehøre som kan kjøpes.

Testvinneren Nilfisk-Alto E130.2 har foruten et meget godt vaskeresultat, mange praktiske detaljer.

Håndtak, rør og munnstykke kan plukkes fra hverandre og oppbevares i egen holder. Teleskophåndtaket gjør at den blir kompakt både ved oppbevaring og transport. Det finnes også praktisk tilbehør å få tak i.

Les også:

Terrase til halv pris (pristest)

Slik redder du plenen

Denne saken ble første gang publisert 14/06 2008, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også