Til økonomien skiller oss

“Så spør jeg deg, vil du la denne mannens håpløse økonomiske prioriteringer prege din økonomi i gode og onde dager?”

Fellesskap - også når det gjelder økonomien.
Fellesskap - også når det gjelder økonomien. Foto: Ingram - Stig B Fiksdal
Sist oppdatert

Forbrukerøkonomens råd

Forbrukerøkonom Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR har gode råd til gifteklare og nygifte.

Mange svarer aldri på et slikt spørsmål og kan komme til å angre bittert på det, skal vi tro forbrukerøkonom Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR.

Ekteskapsinngåelse innebærer i de fleste sammenhenger også økonomisk fellesskap - på godt og ondt. Mange ser ikke annet enn fordelene før irritasjonen tar overhånd eller de må klare seg selv fordi ekteskapet ikke holdt.

- Mange utelater å tenke på hvordan privatøkonomien bør organiseres for å få det best mulig sammen. Rettferdige og likeverdig prinsipper for innordningen av økonomien er et godt utgangspunkt for et vellykket ekteskap, sier Rasmussen.

Hva innebærer det?

- Ektepakten er det beste juridiske utgangspunktet for å sikre den enkeltes rettigheter - også økonomisk. Men giftermål er en gyllen anledning til å oppnå mer. De som er strukturerte og flinke til å planlegge kommer bedre ut enn andre. Slik er det rent økonomisk, men også i forhold til trivselen i forholdet, sier hun.

Bevisste valg

Rasmussen har gjennom flere år tatt pulsen på økonomien til norske forbrukere og ser klare forbedringsmuligheter. Hver dag arbeider hun for å gi folk flest gode råd for at de skal kunne foreta bevisste valg for økonomien sin og ikke overlate ting til tilfeldighetene.

Hva bør man gjøre med økonomien når man gifter seg?

- Giftemål innebærer for de aller fleste at de etablerer felles økonomi. Dermed er det behov for å gjennomgå inntekter, utgifter, spareplaner, pensjon og forsikringer og fordele oppgaver. Selv om man har bodd lenge sammen er det lurt å gå igjennom hele privatøkonomien for å bli enige om hvem som skal betale hvilke regninger, hvilke forsikringer man skal ha, hvordan man skal spare til pensjon og andre sparemål osv. Bare unntaksvis tjener de to like mye og dermed bør også regningene deles ulikt. Her er det grunn til å passe på for det blir ofte slik at den ene har trangere økonomi til eget forbruk enn den andre. Det er vel ikke rettferdig?

Økonomi er krangel-grunn

- Økonomi kommer høyt opp på listen over temaer det krangles heftig om i de tusen hjem. Kan man ikke innordne økonomien fornuftig ved inngangen til et ekteskap, kan man neppe gjøre det om det oppløses. Ved å være føre var og sikre mest mulig like økonomiske vilkår dersom man blir alene, unngår man lettere bekymringer og konflikter som kan utvikle seg til verkebyller i forholdet, sier Aud-Helen Rasmussen.

Hun utfordrer gifteklare og nygifte til også å gå igjennom forsikringsbehovet de har. Også her bør man ta høyde for det utenkelige. Hva om den ene faller fra? Har man da ordninger som gjør at den andre slipper ekstra belastninger gjennom økonomiske forhold?

Spareplaner

Har du råd om noe hyggelig også?

- Absolutt. Tiden før og etter bryllup går for mange med til å legge planer. Sørg for å legge gode og inspirerende spareplaner også. Spar først til en økonomisk buffer, og så til bolig eller annen langsiktig sparing. Sørg for å spare til noe hyggelig også, som for eksempel feriereise eller noe som er koselig for begge. Dessuten: Man trenger ikke overøse hverandre med dyre gaver for å vise at man er glad i hverandre. Det hjelper godt med små og hyggelige påminnelser i ny og ne, sier forbrukerøkonomen.

Få mer igjen for pengene

  • Planlegg forbruket og lag budsjett. Ta høyde for at renten er på vei opp når dere budsjetterer. Ikke fall for fristelsen til impulskjøp utover budsjettet.
  • Prioriter hva dere ønsker å kjøpe slik at dere kan handle på salg - det er mye penger å spare på å handle utenom sesong.
  • Bruk et par timer på å gå igjennom økonomien deres og identifiser fordelings- og forbedringspunkter. Let etter muligheter til å redusere kostnadene - har dere lån som bør samles og refinansieres? Har dere abonnement dere ikke trenger?
  • Vurder nøye hvilken bankforbindelse dere vil bruke og om det er smart å samle engasjementene i én bank.

Få mer ut av sparingen

  • Gjør opp status for sparepengene deres og vurder om dere bør plassere dem annerledes. Lag en spareplan - og følg den.
  • Skaff dere oversikt over hvilke pensjonsrettigheter dere har. Tenk fremover og etabler om nødvendig egne pensjonssparingsavtaler for å sikre handlefrihet som pensjonist - både i forhold til når dere vil pensjonere dere og hva dere kan bruke som pensjonister.
  • Boligen er nordmenns største sparebøsse. Vurder nedbetalingstiden på boliglånet for å sikre ønsket handlingsrom i økonomien.

Unngå ubehagelige overraskelser

  • Gå igjennom behovene for forsikringer - sørg for at dere ikke er dobbeltforsikret - og sørg for at dere er forsvarlig forsikret særlig mht gjeldsforsikring, barneforsikring, ulykke, uførhet og verdifulle eiendeler.
  • Vurder å binde renten eller etablere lån med rentetak om dere har presset økonomi.

Denne saken ble første gang publisert 07/04 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også