Ferdighus
De bygde drømmehuset
Etter søvnløse netter og frustrasjoner i bøtter og spann, fikk Trude og Marius drømmehuset til slutt. Vi fulgte dem gjennom byggeprosessen.
- Jeg trodde jeg var detaljfrik, men jeg skjønner jo nå at jeg ikke er det i det hele tatt. Det er helt utrolig hvor mye vi må ta stilling til, ting jeg aldri har tenkt på, som hvor stikkontaktene skal være, farge på vindusbeslag og takrenner. Alt må jo bestemmes på forhånd, sier Trude Roth Christensen og trekker jakken tettere rundt seg.
Det er grå novemberdag, og tjukk tåke sperrer for det som skal bli sjøutsikten fra huset til Trude, mannen Marius og barna Aurora, Filip og Viktor. Om et par dager settes de første spadetakene. Det er rart å tenke på at det skal stå et ferdig hus her om bare - forhåpentligvis - fire måneder.
Ferdighus med muligheter
Da Trude og Marius bestemte seg for å flytte, sto valget mellom å bygge nytt eller kjøpe et gammelt hus og pusse opp. De hadde allerede vært gjennom en runde med renovering av gammelt hus, og hadde i grunnen fått nok av rå kjellere og kalde gulv.
De fant drømmetomta og satte i gang. Trude og Marius tok runden til flere arkitekter, men konkluderte med at det ble for dyrt. Dermed måtte de begynne å lete blant ferdighusene. De fant langt flere muligheter enn de hadde regnet med.
- Vi hadde mange krav som skulle tilfredsstilles. Vi har tre små barn og planer om å bo i dette huset til barna flytter ut. Huset måtte være praktisk, det måtte ha fire soverom og arbeidsrom, åpen løsning mellom stue og kjøkken, store vinduer ut mot sjøen og frokostplass ute. Og plutselig bare åpenbarte huset seg for oss på nettet, forteller Trude.
Hun var i utgangspunktet skeptisk til ferdighus, men tvilen forduftet etterhvert som deres eget hus tok form. Mulighetene var mange. Mange flere enn de hadde trodd.
- Vi sto fritt til å forandre mye både i forhold til materialer og planløsning, og jeg må innrømme at vi ble overrasket over kvaliteten på standardløsningene, sier Marius.
Marius og Trude brukte kun internett til orientering, og fant alt de trengte. Postkassen fyltes etterhvert av huskataloger. Valget landet til slutt på et hus fra svenske Trivselhus.
- Vi har et budsjett på fire millioner. Dersom vi skulle brukt en arkitekt, ville vi måtte opp i seks millioner for et tilsvarende hus. Det har vi ikke muligheten til, forteller paret, som allerede fra begynnelsen erfarte at når det gjelder husbygging, er det bare å smøre seg med tålmodighet.
- Vi har tatt styringen litt, ringt hver dag og pushet på for å få ting gjort i forhold til både kommune og forskjellige leverandører. Det har nok gjort at vi i alle fall så langt er ganske godt i rute, sa Marius.
Men det var før første spadetak var tatt.
Ingenting er umulig
Det skulle vise seg å gå et halvt år før familien kunne flytte inn - to måneder forsinket. De lærte underveis at en dato ikke er en dato. At det kan lønne seg å ha et annet sted å bo også etter at den opprinnelige datoen for innflytting er passert. Det hadde ikke Trude og Marius.
- Vi måtte flytte inn på den datoen som var planlagt. Dusjen ble montert samme dag. Jeg ville vel anbefale å flytte inn i ferdig hus, i alle fall når man har små barn. Det kan være en fordel at alt er ferdig malt og listet, for eksempel, sier Trude.
De ferske husbyggerne har opplevd uenighet om kontrakt med utbygger. Elektrikere som ikke dukket opp når de skulle, og som når de endelig dukket opp ikke kunne gjøre jobben sin fordi graveren ikke hadde gjort alt klart. De har lært at alle håndverkerne er avhengige av det de andre gjør, og at hvis én uteblir faller korthuset - og tidsplanen. De har lært at det er greit å kjenne noen, at man må mase, og at ingenting er umulig selv om noen påstår at det er det. Og de har lært at nesten ingenting går akkurat slik man hadde tenkt. At hage koster mye penger. Og de oppdaget at de flyttet inn i selve drømmehuset.
- Dette huset passer oss perfekt. Utleiedelen hjelper oss økonomisk nå, mens den blir ungdomsavdeling om noen år. Vi har bygd et hus vi kan bo i bestandig uten å måtte bygge om eller bygge ut, sier Marius, som for tiden er travelt opptatt i rollen som hytteskriveren i musikalen An-Magritt på Det norske teatret. Den tidligere rockemusikeren fra legendariske Seigmen er blitt operasanger og musikalartist.
Budsjettsprekk
Når familien har bodd i huset i fem måneder, er de rike på erfaringer. Økonomien derimot, har fått seg en aldri så liten knekk.
- Budsjettet er sprengt med en million. Det er ingen store ting som plutselig har dukket opp, det er bare alle de små tingene som detter inn etterhvert.
Trude rister oppgitt på hodet. Orker nesten ikke å ta tallene alvorlig. Det var jo det alle sa, at budsjettet kom til å sprekke. Men så mye?
- Alle sier det på forhånd, men du forstår det ikke før du sitter der og oppdager at huset har kostet deg en million mer enn du hadde tenkt, sier Marius.
Marius og Trude la inn mye egeninnsats under byggingen av huset, men oppdaget at det er en myte at man sparer mye på å gjøre store deler av jobben selv.
- Når jeg tenker på all den tiden man bruker, kan det hende det hadde lønnet seg heller å bruke tiden på å jobbe med det man vanligvis driver med og la andre ta seg av bygging. Dessuten er det ikke alltid man som privatperson får de gunstigste avtalene på materialer, sier Marius.
De har prutet og forhandlet. Sammenlignet priser og prøvd å være fornuftige. Likevel:
- Alt vi gjorde selv kostet oss mer enn vi trodde det skulle gjøre.
Store endringer
Budsjettsprekken har sine forklaringer. For til tross for at Trude og Marius i utgangspunktet valgte et ferdighus, er det lite i huset som ligner på det opprinnelige. Fasaden er annerledes, soveromsdelen ble tegnet om for å få plass til stor garderobe, trappen mellom første og andre etasje ble flyttet for å få plass til langbord mellom kjøkken og stue, første etasje ble gjort om for å få plass til oppholdsrom, og garasjen ble tegnet om til utleiedel.
I tillegg har Trude og Marius valgt andre varianter enn standardløsningene. Det ble kjøkken fra Invita, italienske fliser på bad, tostavs eikeparkett og eikedører.
- Det blir billigere å velge standardløsningene, men for oss var det viktig å tenke langsiktig. Det skal gå mange år før vi pusser opp for eksempel kjøkken og bad. Dessuten gjør det varme og robuste eiketreet seg godt i et ellers kaldt og stilrent interiør.
Miljøvennlig hus
For Trude og Marius har miljøfokuset vært viktig, og de har, så langt det har vært mulig, valgt miljøvennlige alternativer i det nye huset.
- Eik er evigvarende og sånn sett en miljøvennlig tresort. Dessuten har huset vannbåren varme og et godt ventilasjonssystem, sier Trude.
Med trelags isolerglass i de mange vinduene får huset mye gratis varme fra sola, samtidig som varm luft ikke slipper ut.
- Når man skal ta noen miljøhensyn, kan det være dyrt i utgangspunktet, men det er lønnsomt i lengden, sier Marius, som allerede har latt seg begeistre av den lune, jevne varmen fra vannrørene under parketten.
- Vi har tidligere bodd i gamle, trekkfulle hus. Det har blitt noen turer ut etter ved om kveldene. Nå bare smiler vi. Nytt hus er luksus.
Denne saken ble første gang publisert 14/11 2007, og sist oppdatert 29/04 2017.