Unik arkitektur i Japan
Du gjetter ikke hvor døren befinner seg
Her bor man i bokser og har inngangsdøren midt inne i huset.
Det er mange som bor i tettbefolkede byer og nabolag som synes det kan bli vel plagsomt at både naboer og forbipasserende med relativ letthet har innsyn til hva du holder på innenfor husets fire vegger. De færreste er komfortable med å føle at man bor på utstilling, og mange tyr til kreative løsninger for å begrense eller hindre innsyn. Og der hvor noen satser på gardiner eller såkalte screens, planter andre igjen hekker og trær for å verne om privatlivets fred.
Ifølge design- og arkitekturnettstedet Designboom var det nettopp for å unngå problemet med gjenboere og innsyn at dette huset i storbyen Yokohama City i Japan ble utformet på nettopp den spesielle måten det ble.
Bygget for fremtiden
Huset, som arkitektene hos EANA står bak, ligger midt i et område som ikke bare allerede er tett befolket, men hvor det også er planlagt flere nye bygninger og boliger de nærmeste årene. Og nettopp denne årsaken gjorde at arkitektene måtte tenke helt nytt da de planla denne familiens nye bolig.
- Her var det snakk om å bygge huset på en måte som gjorde at privatlivets fred til en viss grad var beskyttet og tatt vare på, forklarer arkitekt Kohei Iwasaki til nettstedet.
- I tillegg til at vi var nødt til å sørge for at det var plass nok på tomten rundt til at man kunne snu bilen som familien disponerer.
Et hjem i en bolig inne i et hus
Det krevde noen runder mellom klienter og arkitekter før man hadde kommet til enighet om hvordan bolighuset skulle utformes for å på best mulig måte fungere for den unge familien ifølge Iwasaki.
- Her var det snakk om å både ta hensyn til tomtens utforming og hvordan boligene rundt ville påvirke hvordan denne familien levde i hjemmet sitt, forklarer arkitekten.
- I tillegg til at det skulle tas hensyn til en familie som lever travle liv, og hvor mange driver med ulike aktiviteter hjemme samtidig.
Løsningen ble en bolig hvor man benytter både åpne og lukkede soner og rom, og hvor distinkte bokser definerer måten man bor og lever i huset på.
- Tre "containere" former det som er selve kjernen av hvordan dette huset fungerer, forklarer Iwasaki til design- og arkitekturnettstedet Homedsgn.
- På denne måten er interiøret ikke bare "fanget" innenfor de ulike boksene, men også definert av hvordan sonene og luften mellom boksene fortoner seg.
Plasserte inngangsdøren midt inne i huset
Den unike arkitekturen på huset i Yokohama City består av at tre bokser i ulike størrelser, som alle lager det som nå er leve- og bruksområder i huset.
- Den andre unike idéen vi kom opp med var å på mange måter ta med oss utsiden inn i huset, forklarer arkitekten.
- Noe som man i stor grad oppnår ved at inngangsdøren er plassert i midten av husets første etasje.
Fra utsiden tar man med lys inn i boligen via det arkitektene kaller en lys-korridor.
- Tanken var at lyset skulle fanges inne i en slags dagslys-gårdsplass, og herfra penetrere gjennom flere vegger.
Ved å plassere døren der man gjorde fikk man sørget for at inngangen til boligen i aller høyeste grad er privat og skjult fra omverdenen, og problemet med innsyn den veien ble ikke-eksisterende.
- Inngangsdøren ligger i den hvite "boksen" på boligens grunnplan, forklarer Iwasaki.
- Og for å sørge for privatliv til de tre soverommene og baderommet har man innhyllet den mindre hvite boksen i en større boks kledt i treverk.
Lag-på-lag
På utsiden er bygget kledt med et skall av metall, noe som beskytter "boksene" innenfor som er i mur og treverk.
- Metalllutsiden av huset har flere innfelte vinduer, forklarer Iwasaki til arkitekturnettstedet Arch Daily.
- Dette gjør at lyset siles inn i huset og fyller boligen med naturlig dagslys og luft.
Innvendig balkong
Rundt den massive klossen midt i huset leder en trapp opp til et loft-aktig område som er opplyst av et skylight vindu i taket på boligen.
- Fortsetter man oppover kommer man til hoved-stuen, eller oppholdsområdet, forklarer arkitekten.
- Denne fungerer som en slags innvendig balkong, hvor man har utsikt ut over husets grunnplan.
Boligen, som både er funksjonell og praktisk, er likevel bare på moderate 78 m2.
- Når vi designet boligen, var det viktigste å få til rom og soner som fungerte for en familie med mange aktiviteter på gang, og en travel og hektisk livsstil mellom jobb og utdanning, forklarer Iwasaki.
- Og det tror vi at vi lykkes med, og har fått en arkitektur som fungerer optimalt for familien.
Les også:
Her finner du inspirasjon til interiøret hjemme
I dette huset har man droppet vegger
Denne saken ble første gang publisert 22/04 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.