Moderne arkitektur:
Arkitektens egen designvilla på Jar
Arkitekt Nicolai Riises villa i Bærum er kledd i spesialbestilt teglstein.
Byggherren tegnet og satte opp dette oppsiktsvekkende tegl- og betonghuset i moderne arkitektur på 230 kvadratmeter på en såkalt ubebyggelig, bratt tomt som er 50 meter lang og 14 meter bred.
Et tidligere forsøk på å tilpasse et ferdighus til denne skråningen på Jar viste seg vanskelig, så det lå i kortene at her måtte det skreddersøm til.
Det betyr at Villa Riise kommer i selskap med denne murvillaen som går i flere nivåer signert Morfeus arkitekter og Wallpaper-favoritten White House tegnet av Jarmund&Vigsnæs arkitekter.
Stilrent anlegg
Ideen bak denne teglbygningen er blant annet at anlegget skal gli maksimalt inn i terrenget med en langsmal, renlinjet huskropp som avsluttes i retning hovedveien med rause terrasser i plan med stuen.
Her er også et svømmebasseng føyd sømløst inn i bakken.
Teglstein er et unikt byggmateriale
Arkitekten, som også er byggherre, ville lage dette huset i teglstein fordi tegl er et svært holdbart, nesten vedlikeholdsfritt, brannhemmende og et vakkert byggemateriale med århundrelange tradisjoner, sier han til Bonytt.no.
Spesielt kostbar er tegl heller ikke, mener Nicolai Riise.
Steinen han valgte til dette privatprosjektet var langt fra tilfeldig. Her er det brukt en håndbanket, hollandsk tegstein av typen Klampaert Classic levert av BMC AS.
- Med vekslende ruhet og sjatteringer i terrakotta gir denne steinen fasaden et levende og variert lysspill, sier Nicolai Riise til Bonytt.no
Denne svakt brunrøde til nesten grå teglsteinen har også den egenskap at den trekker til seg lite fuktighet. Den kan derfor legges helt ned til bakken slik at man slipper en sokkel og platebeslag helt nederst på huset.
Av estetiske grunner la arkitekt Riise like vel en renne med elvegrus helt ned mot bakken på familievillaen.
Oppholdsrommene på solsiden
Måten byggherren disponerte og designet rommene inne i huset ble også grundig gjennomtenkt.
Riise delte boligen på langs og samlet de viktigste oppholdsrommene, stue og kjøkken i en sammenhengende sone like ved de himmelhøye fasadevinduene i den mest solrike delen av huset.
På motsatt side, inn mot den bratte åsen, ligger inngang til huset og trapperom ned til underetasjen.
Her nede ligger blant annet et stort bad kledd med store, lyse kalksteinfliser på veggene.
Solide persienner
Hele den tolv meter lange, himmelhøye glassfasaden som åpner stuen mot sørvest skjermes effektivt av solide, svært brede persienner.
De er omhyggelig innebygget i fasaden på huset, og de kan vinkles og styres opp og ned individuelt med en fjernkontroll.
Persiennene kan også gå helt ned til bakken. Da dekker de også alle de høye vinduene i husets underetasje.
- Dette er et godt eksempel på hvordan tunge materialer i vegg og gulv mottar solenergi fra de store vinduene, sier Ole Krokstrand i bransjenettstedet byggutengrenser.no
Sammen med energibrønn og varmepumpe skaper dette god energiøkonomi huset, avslutter han.
Se mer :
Dette huset er kåret til landets flotteste
Slik kvitter du deg med knirk i gulvet
Arkitektens drømmesauna ligger midt i skogen
Denne saken ble første gang publisert 09/03 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.