Atriumhus
Det innadvendte huset
- Vi ønsket et hus med gode rom, få kvadratmetre og lite vedlikehold.
Arkitektur handler i noen aspekter om å ta et standpunkt. I noen sammenhenger velger arkitekten å la boligen adskille seg fra omgivelsene, i andre kontekster velges innordning, særlig dersom huset er plassert i naturen.
Denne boligen på Hvasser valgte det siste. Om du kjører forbi, kan du ikke regne med å se huset. Det gjør så lite vesen av seg, der det ligger lavt i terrenget, kledd med grånet panel.
Gårdsrom i midten
Huset består av fire bygningskropper; hovedhus, anneks, drivhus og carport med vedskjul. Og i midten - et rektangulært gårdsrom, selve atriet.
Store vinduer vender mot dette indre uterommet. Slik får eierne utsikt til sitt eget hus. Og mot himmelrommet over huset vaier små furukroner, langt der oppe.
En vei går på baksiden av boligen, men den merkes ikke.
- Vi føler at vi bor i skogen, forteller eieren Britt Bonna Ringerike til klikk.no.
Gode rom og lite vedlikehold
Bonna Ringerike ønsket et mer egnet hus å bo i for seg og sine to yngste sønner, Ludvik og Hans.
Samtidig ønsket eldstesønnen Kasper Bonna Lundgaard å supplere arkitektutdannelsen på NTNU med et konkret prosjekt.
- De trengte et hus som hadde gode rom, men færre kvadratmeter og som krevde lite vedlikehold, sier han til klikk.no.
Boligen skal være et sted å bli gammel i og et sted å vokse opp i.
- Hans har Downs syndrom, og det var særlig viktig at huset la til rette for en stimulerende og trygg oppvekst, utdyper Bonna Lundgaard.
Et hus i flere sjikt
Alle disse momentene pekte i retning av et introvert hus, et hjem der man kunne trekke seg tilbake og skjerme seg fra omgivelsene.
Atriumhus Hvasser
- Huset betegnes av arkitekten som et økologisk aktivhus. Så å si alle bygningsmaterialene er fornybare og miljøvennlige. Konstruksjon og kledning er av norsk trevirke, og isolasjonen består av trefiber.
- Huset er naturlig ventilert og vedfyrt.
- Bruttoareal (BRA): 124,5 kvm. Bebygd areal (BYA): 244,4 kvm.
- Energiforbruk: Under 7000 kWh pr. år.
- Arkitektkontoret Stilla Utvikling tegner økologiske boligprosjekter og økologiske landsbyer. De har laget et boligområde der boligenhetene baserer seg på Britts hus.
- Boligtypen leveres også som enkelthus fra Aktivhus Gruppen, aktiv-hus.no.
- Jeg tror mange har behov for et avskjermet sted der inntrykk kan bearbeides, forklarer Kasper Bonna Lundgaard og utdyper:
- Jeg tror vi kan lære av de gamle romerne, som kunne bevege seg vekk fra gaten og inn i atriet. I dette hjemmet kan man trekke seg tilbake i flere sjikt, .
Det ytterste sjiktet er naturtomten som omkranser huset.
Tomten er gjerdet inn, slik at Hans har en enkel grense å forholde seg til når han leker i skogen.
Neste sjikt er atriet, et høyst privat, men samtidig offentlig rom i hjemmet. Mange veier fører inn hit, akkurat som til et torg i en by. Bygningskroppene henger nemlig ikke sammen, men er adskilt av trange smug.
Innenfor der igjen er allrommet i hovedhuset. Her finner vi stue, kjøkken og entré.
Dette rommet strekker seg i hele husets lengde. Uansett hvor man befinner seg her, har man kontakt med uterommet utenfor.
Som et sneglehus
I det innerste sjiktet finner vi boligens mer private rom; soverom, og barnerom.
Og aller innerst, opp en stige, finner vi Hans' private hems.
Om boligen hadde vært et sneglehus, ville dette vært så langt inn man kunne komme. Denne sonen er maksimalt avskjermet, men også luftig, takket være takvinduene som slipper inn dagslys fra oven.
Også allrommet er rikelig forsynt med dagslys. Digre glassflater vender ut mot atriet, og døren står stort sett åpen, så lenge temperaturen tillater det.
- I praksis fungerer atriet som et ekstra rom, et ikke-klimatisert boareal, forklarer Britt Bonna Ringerike.
Forlengelse av husets rom
Kasper Bonna Lundgaard forteller hvordan drivhus og atrium om våren, sommeren og høsten blir en forlengelse av rommene i huset.
- Drivhuset skjermer mot vinden, men slipper lys gjennom, legger han til. Slik får man dessuten litt visuell kontakt med utsiden av atriet.
Les også:
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden
Denne saken ble første gang publisert 11/08 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.