Se sjøvillaen i Stockholms skjærgård
Med bryggen som grunnmur
Den arkitekttegnede sjøvillaen har optimal beliggenhet med sjøen som tomt og fast gateadresse.
For Mikael Ahlm er villaen på vannet det beste av to verdener, den ligger idyllisk til i skjærgården og sjøveien er kort til Stockholm by. En optimal beliggenhet for en som er på jakt etter lukten av hav og fullstendig avslapning, men med bylivet innenfor rekkevidde.
Historien startet for tre år siden. Jobben som pilot for Norwegian medfører mye reisevirksomhet, og Mikael var gjerne borte i flere dager om gangen. Han var derfor på jakt etter en bolig hvor han kunne finne en stille kontrast til en hektisk jobb.
Skjærgården som Mikael stadig betrakter fra luften er tiltrekkende, og hvorfor ikke finne en tomt der? En tankelek for de fleste, men Mikael realiserte drømmen og fant sjøtomten på 117 kvadratmeter, akkurat like stor som villaens grunnflate. Med to etasjer og en takterrasse er det mer enn nok plass og innredningen er komfortabel.
- Villaen er arkitekttegnet, og jeg var med helt fra starten slik at boligen ble tilpasset mine behov. Vinduene fra gulv til tak gir maksimalt dagslys, samtidig som jeg får følelsen av å være ute når jeg er inne. Tomten er fortreffelig, å bo nærmere sjøen er umulig.
Rett utenfor ytterdøren ligger båten, startklar for en tur i skjærgården eller inn til byen.
- Det er mye raskere å ta sjøveien til Stockholm enn å bruke bilen. Fra jeg starter båten og til jeg er fremme, tar det cirka ti minutter, forteller Mikael.
For Mikael er det å våkne opp til måkeskrik, skyve glassdørene til side og trekke inn lukten av sjø fortsatt nesten en drømmetilstand. Men virkeligheten befinner seg rett utenfor.
Etter at havbrisen har vekket ham, er det tid for et morgenbad, før frokosten nytes på dekket ved siden inngangsdøren, det er der morgensolen varmer.
Dette er bildet av en sommerdag på sitt beste, men hvordan er er det når vinden tar tak i hushjørnene og omgivelsene er stormfulle?
- Huset ligger helt rolig, det gynger ikke som en båt. Sjøvillaen er godt fortøyd til kaien, og selve boligen er bygget på en stor betongplattform på ti ganger tolv meter.
Inne er boligen innredet med italiensk design ispedd norske klassikere. Lyse farger og interiør som harmonerer med freden piloten søker etter flere dager i luften.
Møt arkitekten
Sivilarkitekt Carl Engblom i arkitektkontoret RapidEye tror vi kommer til å se flere flytende hus i fremtiden.
- Vannet er nesten en ubegrenset ressurs. I store byer ved sjø eller vann og hvor det er trangt om plassen, er dette en unik mulighet. Men det er fremdeles lite kunnskap i Norden om denne boformen.
Hva var den største utfordringen med prosjektet?
- Det var å finne riktig balanse i bygget. Og da mener jeg balanse, i bokstavelig forstand. For når man planlegger et bygg på vann kan man ikke gjøre som man vil. Planløsningen blir i større grad styrt ut av de forskjellige rommenes vekt. Tunge rom kan ikke legges i rad og rekke. I dette tilfellet hadde jeg tett dialog med beboer om hans ønsker.
Er bygget et hus eller en båt til kai?
- Sjøvillaen betraktes som en landfast bolig, den er solid forankret til land. Den er tilknyttet vann og kloakk, slik som de andre boligene i området, og har egen gateadresse.
Les også
La deg inspirere av våre interiørbilder
Slik innreder du et anneks på 15 kvadratmeter
Denne saken ble første gang publisert 19/06 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.