Arkitektur

Dette er et konferansesenter

Bygget er ment å skulle speile både tradisjon og fremtid.

FREMTIDEN LANDER: Utkragingen på konferansesenteret stikker noen steder 40 meter ut.
FREMTIDEN LANDER: Utkragingen på konferansesenteret stikker noen steder 40 meter ut. Foto: FOTO: Cristiano Bianchi
Sist oppdatert

Arkitektur griper oss mennesker på ulike måter. Vi begeistres, vi opprøres og vi er likegyldige. Noen bygg er det likevel umulig å snu ryggen til. De fører oss inn i et parallelt univers hvor tilvandte former og uttrykk kastes om på. Det nye konferansesenteret i Dalian i Kina er et slikt bygg. Det ser ut som en utenomjordisk konstruksjon, som en UFO som nettopp har landet og er i ferd med å åpne sine luker slik at fremmede vesener kan velte ut.

"Målsetningen var å designe et bygg som umiddelbart var gjenkjennbart, og som plasserer seg i det mentale landskapet hos lokalbefolkningen og i det internasjonale samfunnet", forteller arkitektene i Coop HImmelb(l)au.

Altså ingen lite ambisjon, men når man ser bygget er det ikke vanskelig å anerkjenne en slik aspirasjon.

STÅLGIGANT: 40 000 tonn stål gikk med for å bygge konferansesenteret i Dalian i Kina.
STÅLGIGANT: 40 000 tonn stål gikk med for å bygge konferansesenteret i Dalian i Kina. Foto: FOTO: Cristiano Bianchi

Hengende konferanserom

Dalian er en viktig havneby og et senter for industri, turisme og handel. Byen ligger på sydspissen av Liadong-halvøya i Liaoning-provisen. Byen gjennomgår for tiden store forandringer som vil forandre Dalians front i det kommende tiåret.

Bygget ble lagt i samsvar med de to rådende aksene i byutviklingen, som faller sammen i forkant av bygningen.

"Fasaden gjennombores av konferanserom som nærmest henger ut i luften, og det skaper en multifassettert bygningskropp som skaper variasjon i de nære omgivelsene, beskriver arkitektene.

Kontrollert lysinnslipp gir romlighet

ROSINEN I BYGGET: Dette er kjernen i konferansesenteret, teater- og konferansesalen som rommer opp mot 2500 mennesker.
ROSINEN I BYGGET: Dette er kjernen i konferansesenteret, teater- og konferansesalen som rommer opp mot 2500 mennesker. Foto: FOTO: Duccio Malagamba

Bygningene består av et rent konferansesenter, et teater, et utstillingssenter og del som inneholder parkering, vareleveranse og lager. Alle disse rommene er innhyllet i en kjegleformet konstruksjon.

"Gjennom kontrollerte innslipp av dagslys opplever de besøkende en god romlighet og en atmosfære som varierer med hvor man befinner seg", formulerer arkitektene.

Multifunksjonalitet

Publikum og brukere kommer inn i en felles vestibyle. Derfra geleides de av konstruksjonen ut til de ulike rommene. Teater- og konferansedelene ligger oppe i bygningen, 15 meter over inngangspartiet, ifølge arkitektene.

LANGE STÅLSPENN: Stålspennene i konstruksjonen har lengder på opp mot 85 meter.
LANGE STÅLSPENN: Stålspennene i konstruksjonen har lengder på opp mot 85 meter. Foto: FOTO: Duccio Malagamba

"Det store teateret, med en kapaistet på 1600 seter og det tilstøtende konferansesenteret med 2500 seter ligger inne i midten av bygningen, forteller Coop Himmelb(l)au.

Dette er kosntruert slik at teaterscene både kan brukes som en klassisk scene og som et podie i en konferansesammenheng.

"På denne måten blir bruksalternativene mange, fra et forsamlingslokale til en scene for klassisk opera, og det med få grep", utdyper arkitektene.

Som i et perlekjede

De mindre konferanserommene er ifølge arkitektene organisert som et perlekjede rundt byggets kjerne. Det innebærer at avstandene mellom de ulike rommene og salene er små, og gjør det enkelt å bevege seg fra stede til sted. Og de fleste konferanserommene og oppholdsarealene får direkte dagslys inn.

"Denne åpne og organiske utformingen gir teater- og konferansearealene en bymessig karakter med kvartal- og gatelignende elementer", forklarer Coop Himmelb(l)au.

BÆREKRAFTIG: Arkitektene har lagt vekt på at bygningen skulle ha et lavt energi- og ressursforbruk.
BÆREKRAFTIG: Arkitektene har lagt vekt på at bygningen skulle ha et lavt energi- og ressursforbruk. Foto: FOTO: Duccio Malagamba

Samspill mellom konstruksjon og teknologi

Arkitektene forteller at grunnpilarene for prosjektet har vært konstruksjonen og teknologi og samspillet mellom disse.

"Utfordringen lå blant annet i at et stort antall menensker ville befinne seg inne i bygget på samme tid og at ville forvente en høy standard på ventilasjonsanlegget. I tillegg ville de stille krav til å møte en bygning med stor fleksibiltet og lavt energi- og ressursforbruk", uttaler de.

Blant annet var utfordringen å sørge for konstant med friskluft inn i konferansearealene.

ENORME DIMENSJONER: Menenskene på bildet viser hvilke dimensjoner det er snakk om.
ENORME DIMENSJONER: Menenskene på bildet viser hvilke dimensjoner det er snakk om. Foto: FOTO: Duccio Malagamba

"Dette ble besørget med friskluftventiler i trappene", forklarer Coop Himmelb(l)au.

Og mens frisk luft blir ført inn, blir den brukte luften, som også er tilført varme fra menneskene, sugd ut gjennom takkonstruksjonen.

Sandwich-konstruksjon

Selve konstruksjonen er ifølge arkitektene basert på en struktur av stålelementer- og rammer.

"Bruken av ny design og simuleringsteknikker, kunnskapen til lokale skipsbyggere om hvordan man former massive stålplater og forbruket av mer enn 40 000 tonn har gjort det mulig å skape denne konstruksjon med stålspenn på over 85 meter og utkragninger på drøye 40 meter", avslutter arkitektene.

Les også:

Dette huset er fullt av hull

NAKKEVONDT: Man får definitivt vondt i nakken om man skal ta seg bryderiet med å beskue takkonstruksjonen i sin fulle lengde.
NAKKEVONDT: Man får definitivt vondt i nakken om man skal ta seg bryderiet med å beskue takkonstruksjonen i sin fulle lengde. Foto: FOTO: Duccio Malagamba

- Vi måtte lage plass der det ikke fantes

Beryktet fengsel ble luksushotell

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

INNSIDEN AV ROMSKIPET: Romskip eller konferansesenter?
INNSIDEN AV ROMSKIPET: Romskip eller konferansesenter? Foto: FOTO: Duccio Malagamba

Denne saken ble første gang publisert 28/04 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også