Japansk arkitektur
Denne familien bor i trappen
Tomten var liten, løsningen ble å bygge høyt med en innvendig trapp hvor livet leves.
For alle som bor på mer enn et plan er trapp i boligen et faktum. Det er selvsagt mange måter å bygge en trapp på, og der hvor noen kanskje alle helst "gjemmer" trappen i gangen, er det andre igjen som gjør selve bindeleddet mellom etasjene i boligen om til et kunstverk i seg selv.
Japan er et land hvor man de siste årene har sett mangt og mye av nytenkende og unik arkitektur. I de enorme og tettbebodde storbyene i landet er det ofte plassmangel og små tomter som gjør at arkitekter blir tvunget til å tenke nytt og kreativt.
Høy og tynn
Og det manglet absolutt heller ikke på verken kreativiteten eller evnen til å tenke nytt da arkitekt Akihisa Hirata tegnet dette meget spesielle huset for en ung familie i Tokyo. Huset, som har fått navnet S House, skulle nemlig settes opp på det som i utgangspunktet var en smal og vrien tomt, og ifølge design og arkitekturnettstedet Freshome, ble arkitekten nødt til å tenke i høyden for å få plass til et hjem for den lille familien på fire.
Fra utsiden er det ikke mye verken bemerkelsesverdig eller uvanlig med det lille huset - som ligger i et svært tettbebygget boligområde i hovedstaden. Men det er bare til du tråkker deg på innsiden av boligen.
Trappen er kjernen i huset
I de fleste hjem over to eller flere etasjer er trappen bare bindeleddet mellom etasjene, verken mer eller mindre. Slik er det derimot ikke i dette huset.
- Tomten og plassen tilgjengelig å bygge på her var ikke stor, forklarer arkitekt Akihisa Hirata til nettstedet Trendhunter.com.
- Så for å få plass til de rom og fasiliteter som familien ønsket, var det ikke bare nødvendig å bygge i flere etasjer for å kunne utnytte plass i høyden, men også å "klemme" så mye bo- og oppbevaringsplass som mulig inn der hvor det kunnes.
Bor i trappen
Løsningen den unge arkitekten kom opp med, var å gjøre selve trappen til en sentral del av boarealet i huset, og innlemme både soner og rom i denne.
- Nå sentrerer hele interiøret seg rundt den store trappen, som er støttet av tre kraftige pilarer, forklarer Hirata.
- Så fra grunnetasjen hvor man kommer inn i boligen, og helt opp i toppen av huset, er det trappen som er det sentrale elementer som alle andre rom og funksjoner retter seg etter.
Arkitekten forklarer at med det store fokuset som er på trappen, både visuelt og også funksjonelt, er det på mange måter som om resten av interiøret "falmer" litt inn i bakgrunnen.
- Her i dette huset er det trappen som får lov til å stråle.
Som en labyrint
Hele det lille huset er en unik miks av hjørner, kanter og trinn, og minner mer om en labyrint enn et familiehjem.
- Vi så for oss - da dette var en familie med barn - at huset skulle blir et spennende sted for barn å være og utforske, forklarer Hirata.
- Fra trappen åpnes flater direkte inn mot boligens ulike rom, samtidig som trappen i seg selv er både oppholdsområde og bindeledd mellom etasjene.
Samme type parkettgulv i trapp og alle rom gjør at skillet mellom disse nesten fremstår som "visket" vekk.
For å forsikre nok lys inn i boligen, perforerer mange småvinduer veggene, noe som gjør at både trappen og også rommene rundt fylles med naturlig dagslys - og gjør at det lille huset fremstår som større enn det i realiteten er.
Et smart og lett tilgjengelig hyllesystem dekorerer veggene, og gjør plass til massevis av oppbevaring, samtidig som ting alltid står lett tilgjengelig og i øyesyn.
Passer for dem som liker orden
Arkitekt Hirata har full forståelse for at å bo i en "spiral" som man gjør i dette huset, ikke ville passet for alle.
- Nei, her er jo alt ganske så åpent og "fremme", forklarer arkitekten.
- Så jeg vil anta at denne typen hjem er best for dem med orden og struktur, og som ikke har mye rot som ligger og slenger rundt.
Den lille boligen huser kjøkken, spiseplass, et hjemmekontor, stue og tre soverom.
- Men det som gjør trappen - og også huset - mest unikt, er jo alle de små "rommene" som dukker opp der hvor trappen vrir og vender på seg, forklarer Hirata.
- Her har man lykkes med å skape små lese-kroker, prate-plasser eller rett og slett bare et sted å slappe av på. Disse små rommene oppdager man når man klatrer seg opp trappen og gjennom de ulike etasjene.
Les også:
Står sofaen din her kan den bli ødelagt
Her finner du de kuleste interiørbildene
Sjekk hva du kan gjemme under trappen
Sjekk de smarte løsningene i mini-leiligheten
Denne saken ble første gang publisert 31/10 2012, og sist oppdatert 24/06 2017.