Moderne hytter
Arkitekthytta er kledd med finérplater både ute og inne
Arkitekten rehabiliterte hytta med kryssfiner fra topp til tå.
Det har vært en oppfatning i mange år, ikke minst i utlandet, at styrken og særpeget til skandinavisk design og moderne arkitektur ligger i en nøktern, naturnær og ikke prangende stil.
I tillegg kommer det bruk av materialer som er robuste og såkalt ærlige. Det vil si at de ikke gir seg ut for annet enn det de virkelig er.
Dette svenske hytteprosjektet passer godt til denne beskrivelsen, og er i samme kategori som minimalisthytta på Fosen.
Kryssfinér over alt
Det over seksti år gamle Morran sommerhuset til Johannes Norlander ligger på Brännö ute i Gøteborgs østre skjærgård.
Her renoverte, bygget om og kledde arkitekten hyttebygningen med furu kryssfinérpanel, både inne og utvendig.
Lyst inne, nattsvart ute
Innvendig har finerplatene fått beholde sin naturlige trefarge, både som veggkledning og som konstruktive innredningselementer.
Utvendig er trefineren behandlet med en tradisjonell, svart tjære.
Taket, også det i kryssfinér, er tekket med svart tjærepapp og med integrerte, hengende takrennener i svartlakkert aluminium.
Variasjon
Fargepalletten på hytta er utrolig enkel og konsekvent, uten at den blir kjedelig av den grunn.
Både valørene og materialene som er brukt står utmerket både til det omliggende, karrige kystlandskapet, den gråblå sjøen og de idylliske holmer og skjær her like ved innløpet til Gøteborgs havn.
Respekt for landskapet
- På et tidlig tidspunkt var det tale om å rive det gamle fritidshuset og bygge et nytt og større på tomtens høyere, vestre del, sier Johannes Norlander til Bonytt.no
Disse planene ble droppet, selv om dette ville medført en mer vidstrakt havutsikt enn før.
En hytte høyere oppe i terrenget ville nemlig bli langt mer utsatt enn før, både visuelt og i forhold til vær og vind. Den eksisterende plassering i nærheten av bergskorte er avgjort den mest respektfulle med hensyn til landskapet, mener Norlander.
Dette er stilbevisst samtidsarkitektur
- Dette er et interessant prosjekt, kommenterer kunsthistoriker Nils Anker, direktør ved jugenstilsenteret i Ålesund.
- Arkitekten har ved renoveringen klart å bevare hyttas typiske nordiske karakter fra 60-70-tallet. Johannes Norlander har faktisk tatt det såkalt helt ut med sin svært gjennomførte og bevisste oppdatering av huset, mener kommentatoren.
Gamle metoder
- Bygningen er tjærebehandlet slik det er århundrelange tradisjoner for her i Norden, og dette var en vanlig behandling av ytterpanel i norsk fritidsbebyggelse opp til 1960- og 70-tallet.
- Taket er tekket med takpapp på en enkel og praktisk måte, legger eksperten til.
- Det renskrapte interiøret i Morran minner meg om både modernismen fra 1960-tallet samt de neo-funksjonalistiske tendenser vi ser i dagens arkitektur, konkluderer kunsthistorikeren.
Økologi i høysetet
- Dessuten har dette prosjektet en klar økologisk karakter. Her er det både enkelhet, naturmaterialer og en nennsom plassering av bygningen i terrenget. Dermed skaper dette Morran-huset på 80 kvadratmeter lite visuell støy.
- Dette er for øvrig de samme kvaliteter som hyttene og husene tegnet av den norske arkitektprofessor Knut Knutsen ble kjent for på 1950-tallet, avslutter direktør Nils Anker.
Se mer:
Disse hyttene får folk til å klikke
Hvitmaling og sliping forvandlet hytta
Denne saken ble første gang publisert 02/04 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.