Arkitekttegnet hytte utenfor Stavanger

Ikke som den typiske ferdighytta

Arkitekten ønsker å serieprodusere hytta med de stramme formene.

FERDIGHYTTER I SÆRKLASSE: Arkitekt Gudmundur Jonsson har tegnet denne hytta på  Bjergøy i Ryfylke slik at den passer for serieproduksjon.
FERDIGHYTTER I SÆRKLASSE: Arkitekt Gudmundur Jonsson har tegnet denne hytta på Bjergøy i Ryfylke slik at den passer for serieproduksjon. Foto: FOTO: Jiri Havran
Sist oppdatert

I denne minimalisthytta på Bjergøy i Ryfylke trenger du ikke tv. Her er det nemlig arkitektens tanke at den store peisen midt i glass-ytterveggen, rett ut mot horisonten, skal gi eierne nok å fordype seg i på sene sommerkvelder og stjerneklare netter.

Slike store glassfelter og ditto terrasser ser du også i arkitekt Reiulf Ramstads egen hytte på Hvaler og den finske hytta som kan være Nordens råeste sjøhytte.

Arkitekten satser på serieproduksjon

- Målet for denne minimalistiske hytta på 112 kvadratmeter er for øvrig å få satt den i serieproduksjon, sier Oslo-arkitekten Gudmundur Jonsson som har signert Bjergøy-prosjektet.

Slike såkalte ferdighytter i regi av arkitekter og designere representeres ellers av blant andre de trendy Woody småhyttene og de nye design hyttemodellene som er kommet på markedet.

MED PEISEN SOM SENTRUM: Innvendig er det ikke til å ta feil av at det er den store peisen som er det sentrale elementet.
MED PEISEN SOM SENTRUM: Innvendig er det ikke til å ta feil av at det er den store peisen som er det sentrale elementet. Foto: FOTO: Jiri Havran
HYTTA SOM SVEVER: Det utstikkende taket, lyset i himlingen og måten  huset er er lagt på i terrenget skaper til sammen en lett, visuell virkning.
HYTTA SOM SVEVER: Det utstikkende taket, lyset i himlingen og måten huset er er lagt på i terrenget skaper til sammen en lett, visuell virkning. Foto: FOTO: Jiri Havran

Minimalismen som alternativ til standardhyttene

Arkitekten er islandsk, og han har hatt egen prakis i mange år i Norge. Han mener denne typen renlinjete hytter med store vinduer representerer en ny generasjon fritidhus.

- De er altså et alternativ til de tradisjonelle laftehyttene med små vinduer høyt oppe på veggen. De finnes det tusenvis av over hele landet, sier Jonsson til Bonytt.no

En annen tid

LYSE INNREDNINGSIDEER: Spilehimlingen har moderne, innebygget Led-lys.
LYSE INNREDNINGSIDEER: Spilehimlingen har moderne, innebygget Led-lys. Foto: FOTO: Jiri Havran

- Bakgrunnen for dette initiativet er altså at jeg mener at dagens fritidsbygninger også må gjenspeile det spesielle formspråket i tiden vi tross alt lever i, utdyper Jonsson.

Er da dette hytteprosjektet et forsøk på å rokke ved vår vedtatte, rotfestete oppfatning av hva som er den norske drømmehytta?

- Nei, slett ikke. Jeg har ingen interesse av å endre på hva folk mener om slike spørsmål. Men jeg synes likevel det er på sin plass å presentere en rendyrking av samtidens formspråk, noe som jeg vet ikke minst yngre mennsker setter pris på, konkluderer Jonsson.

En hytte med luftighet i høysetet

Bjergøy-hytta har to bygningskropper som begge inneholder soverom og såkalte service-områder.

Arkitekten brukte også mye glass og skyvedører i hele fasaden, og han oppnådde dermed oppholds- og spisestue-arealer med de samme kvaliteter som de i smekre paviljongkonstruksjoner.

Taket forstørrer huset

Det store, utsikkende taket er annet arkitektonisk element som preger hytta. Det skal skape en opplevelse av at bygningen er større enn den egentlig er - og gi eierne ly for vær og vind.

Den LED-opplyste spilehimlingen bidrar også til at det virker som hytta svever i løse lufta.

Stor takterrasse

Bjergøy-hytta er i tillegg designet for å kunne suppleres med en takterrasse på opptil 70 kvadratmeter.

Soveavdelingen er en separat bygningskropp som ligger i bakkant av anlegget. Her det også en hems.

Nærkontakt med norsk natur

Arkitekten hevder at han her tar naturen helt inn i hytta. Og det er særlig panoramapeisen og de mange, store vindusflatene som gjør at de som oppholder seg her får i pose sekk, mener Gudmundur Jonsson.

ET HELHET MED TO DELER: Det er på litt avstand man ser hvordan anlegget er bygget opp av to bygningskropper.
ET HELHET MED TO DELER: Det er på litt avstand man ser hvordan anlegget er bygget opp av to bygningskropper. Foto: FOTO: Jiri Havran
NATURNÆR SPISETUE: Arkitekt Gudmundur Jonsson har lagt vekt på gi alle rom i hytta  god kontakt med naturen. Her ser du hvordan vinduene fra gulv til tak lar dagslyset flomme inn i spisestuen.
NATURNÆR SPISETUE: Arkitekt Gudmundur Jonsson har lagt vekt på gi alle rom i hytta god kontakt med naturen. Her ser du hvordan vinduene fra gulv til tak lar dagslyset flomme inn i spisestuen. Foto: FOTO: Jiri Havran
KLIMATILPASSET DESIGN: Bygningen er laget  met et stort , utstikkende tak i  front. Det skjermer stuen mot sterk sol og varme.
KLIMATILPASSET DESIGN: Bygningen er laget met et stort , utstikkende tak i front. Det skjermer stuen mot sterk sol og varme. Foto: FOTO: Jiri Havran

Her får man kontakt med horisonten og peishygge på samme tid.

En hytte med plass til alle fem

- Det var summen av mange momenter som gjorde at vår familie på fem falt for en av de to Gudmundur Jonsson-hyttene på Bjergøy, sier Halvor Bergsaker.

- Jeg kjente for øvrig til Gudmundurs arbeider fra før og vet hva han står for. For det første har bygningen en soveromsfløy med hems og en praktisk grunnplan som passet oss alle.

- Ellers var det viktig at hytta er bygget av tilnærmet vedlikeholdsfrie materialer; stein, glass og sibirsk lerk, sier hyttas eier.

Se mer:

Her er andets mest spennende hus

Denne sjøhytta er helt rå

MED LANDSKAPET I HØYSETET: Med høye og lange vindusfelt blir landskapet omkring en viktig del av Bjergøy-hytta. Den er satt opp i regi av firmaet Herlige Hus.
MED LANDSKAPET I HØYSETET: Med høye og lange vindusfelt blir landskapet omkring en viktig del av Bjergøy-hytta. Den er satt opp i regi av firmaet Herlige Hus. Foto: FOTO: Jiri Havran
MATSJENDE FARGER: I et så rent og rolig rom er det lett å velge en innredning i naturfarger.
MATSJENDE FARGER: I et så rent og rolig rom er det lett å velge en innredning i naturfarger. Foto: FOTO: Jiri Havran

Hytta som får folk til å klikke

Nå er tiden inne for et hyttekupp

Denne saken ble første gang publisert 29/04 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også