Arkitekttegnet murhus
Skiller seg ut i Holmenkollen
Tre bygningskropper i forskjellige farger danner rammen om det moderne huset.
Denne arkitekttegnete murvillaen med de ekstremt rene linjene er relativt stor. 400 kvadratmeter er splittet opp i tre separate byningsvolumer for at den ikke skal virke for dominerende i landskapet.
- Tomten huset ligger på har en fenomenal utsikt over sjøen, og dette påvirket også utformingen av bygningen, sier professor eremitus i ariktektur, Bengt Espen Knutsen til Bonytt.no
Norsk samtidsarkitektur
Dette er et aktuelt stykke norsk samtidsarkitektur, slik som denne gjenbruks Biri-boligen tegnet av Jarmund og Vigsnæs, det markante Asker-huset av professor Einar Dahle og den dramatiske Rennesøy-betongvillaen signert Knut Hjeltnes.
Hører til her på Holmenkollen
- Å tilpasse et hus til landskapet, som jeg gjorde med denne murvillaen høyt oppe i Holmenkollen, betyr slett ikke at bygningen må ha et tradisjonelt stiluttrykk. Det viktige er å få huset til å høre til på stedet der det står, sier arkitekt Bengt Espen Knutsen til Bonytt.no
- Og det mener jeg denne villaen gjør, uansett hva slags merkelapp som settes på den. Funksjonalistisk, moderne eller andre begreper.
Godt tilpassete hus
Tilpassing av et hus til landskapet kan skje på forskjellig vis. Det kan blant annet underordne seg omgivelsene - uten å miste selvstendigheten.
Eller man kan skape en kontrast som understreker og fremhever naturen.
- Alt dette handler om å lage god arkitektur som sitter naturlig på tomten, understreker Knutsen til Bonytt.no
Farger med styrke gir harmoni til stedet
- I dette prosjektet er alle utvendige farger jordfarger. Og tanken bak dette er at de skal få huset til å stå harmonisk til dette spesielle landskapet. Valørene er ikke valgt for at huset skal underordne seg, men de er plukket ut for å ha sin egen styrke.
- Hovedideen bak bygningen er ellers at de tre bygningsvolumene samles om en intern hall eller torg, som er åpent opp gjennom to etasjer, sier Knutsen.
- Tilpasning i forhold til det middelmådige har dessverre sett ut til å være et poeng for endel politikere og bygningsmyndigheter en tid.
Her valgte jeg å nøytalisere annen bebyggelse i området ved å skape enkelhet og tyngde i den nye bygningen, utdyper arkitekten.
Kubiske former
- Dette er et slående eksempel på hvordan en dyktig arkitekt klarer å utnytte et så enkelt byggemateriale som Leca-blokken til å skape unik arkitektur, kommenterer Ole H. Krokstrand i murbransjeorganisasjonen byggutengrenser.no.
VG`s arkiteturkritiker Lars Elton har i en utførlig avisartikkel karakterisert Bengt Espen Knutsen som en kontinuitetens arkitekt som i løpet av sin karriere har tegnet en serie vakre hytter og bolighus.
- De har som regel et stramt ytre med med klare, kubiske former, sier Elton til Bonytt.no
Dristig arkitektur ga suksess
I boken Norske Arkitekter; Bengt Espen Knutsen som kom i 2009 med bilder av Jiri Havran skriver forfatter, professor Einar Dahle følgende:
- I det bratte terrenget trapper tre murvolumer seg oppover, hver med sin farge. En tricolore i mettede jordfarger: terrakotta, marrone og oker, mener eksperten.
- Denne komposisjonen er en suksess - og konseptet dristig.
Se mer:
Er dette Norges tøffeste villa?
Tør du bo i et så renskrapet hus?
Se, her er hovedstadens nye turistattraksjon
Lagde superspa og kino i kjelleren
Her finner du mer spennende arkitektur
Denne saken ble første gang publisert 15/02 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.