Arkitekttegnet hytte av Tommie Wilhelmsen:
Er dette Norges råeste hytte?
Lav plassering, enorm utsikt.
I de siste årene har en bølge av originale arkitekttegnete hytter ved sjøen skyllet inn over oss.
Hyttene setter opplevelse av landskapet i høysetet, mer enn de prøver å imponere oss med sin størrelse.
Se bare på denne naturnære hytta på toppen av svaberget ved Kragerø, arkitektens superhytte på Hvaler og den lange, smale minimalisthytta ved Hardangerfjorden.
Arkitektens perlerad av prosjekter
Hytta du ser her er tegnet av den profilerte Stavanger-arkitekten Tommie Wilhelmsen.
Han er blant annet kjent for det spektaktulære utsiktpunktet himmelhøyt over Aurlandsfjorden, Villa Hellearmen, minihytta i tre ved sjøen og en utrolig futuristvilla ved Stavanger.
Hytta kryper ned mot terrenget
Denne stilrene hytta på 120 kvadratmeter ligger ved idylliske Østhusvik på Rennesøy ikke langt unna Stavanger. Den ble ferdigstilt i 2010 og hovedideen var å legge huset ekstra lavt i terrenget.
- Det er svært vanlig å legge hytter høyt i terrenget for å få mest mulig utsikt. Her gikk vi motsatt vei. Vi plasserte bygningen lavt og lunt slik at den kryper tett ned mot terrenget. Slik som mange hus på blant annet Vestlandet gjør, forteller arkitekt Tommie Wilhelmsen til Bonytt.no.
- Denne lave plasseringen forhindret imidlertid ikke at det er prima sjøutsikt fra den intime stuesonen på det nederste nivå i hytta, utdyper han.
Åpner seg totalt mot sjøen
I tillegg åpnet Wilhelmsen bygningen maksimalt mot terrenget, solen og havet.
Dette illustreres blant annet av de store vinduene som går fra gulv til tak, foldedørene i fronten og den originalt kurvete stein- og treterrassen. Den fungerer som et eget, fristende uterom i direkte forlengelse av stuene.
Alle nivåvariasjonene i anlegget, ute som inne, gir beboerne en opplevelse av dynamikk, og dette arkitektoniske grepet integrerer også bygningen og terrassene i kystlandskapet.
Furu, betong og eik
Utvendig er hytta kledd med mørkbeiset furupanel. De lysere, inntrukne partiene er av oljet eik.
Gulvet i kjøkken- og spisestuesone har et lysegrått, såkalt vannglasslipt betonggulv. Dette er utmerket å ha i et område med mye tråkk. Både bakvegg og peis er av mur og betong, og stuegulvet et lite trinn ned er belagt med brede, ubehandlete Dinesen eik gulvplanker. Taket er laget av norsk eik fra Øyna. Vindusomrammingene er i eik heltre.
- Målet med denne materialmiksen var blant annet å skape et interiør med spenning mellom myke og harde materialer, kommenter arkitekten.
Bygninger bør respektere naturen
- Dette er et kjempefint prosjekt, kommenterer arkitekt Brit Sejersted Bødtker til Bonytt.no.
- Det er bra at noen våger å tegne hytteløsninger med nærhet til, og med respekt for naturen, mener Oslo-arkitekten.
- Dette er forenklet arkitektur i naturmaterialer. Det gir en en god ramme rundt naturopplevelsen og forsterker landskapet vi ønsker å oppleve. I tillegg er det noe lett og lekent, nesten japansk over denne Rennesøy-hytta.
Stuesonen på det nederste nivå er et sted med utsikt og en særegen, naturlig ro. Det lyse treverket både på gulv og tak danner en utmerket ramme omkring de få, men velplasserte stoppmøblene som er her.
Dialog med byggherrer betyr mye
- Arkitektkontoret har nå eksistert i ti år, og vi er av de svært få norske arkitekter som har spesialisert seg på kun private hytter og boliger, sier Wilhelmsen til Bonytt.no
Det betyr at vi over tid har kunnet forfine og stadig utvikle dialogen med byggherrene vi har kontakt med, sier Tommie Wilhelmsen.
- God arkitektur handler ikke bare om praktiske spørmål, men også om sanselige kvaliteter, velvære og drømmer, sier han.
Les også:
Hytta på 11 kvm rommer en hel familie
Svarte gulv er årets interiørtrend
Her bor arkitekten uten strøm og vann
Denne saken ble første gang publisert 27/03 2012, og sist oppdatert 24/06 2017.