Japansk arkitektur
Skal du ha smalere hus, må du sove oppreist
Arkitektene ofret dybde og plass for lys og luft, og snudde huset sidelengs.
Selv om vi uten tvil har mer plass å boltre oss på når det gjelder husbygging enn de har i Japans storbyer, kan vi likevel lære noe når det gjelder å utnytte en i utgangspunktet langt fra ideell tomt.
Det klages over små leiligheter og få kvadrat i norske byer, men de fleste nordmenn ville nok ha vanskelig med å forestille seg å bo så kompakt som innbyggerne i overbefolkede Tokyo gjør. Her snakker vi om en ofte nesten brutal minimalisme og hus og leiligheter utnyttet til det maksimale for å kunne fungere.
Utnyttelse av vanskelig tomt
I Japans hovedstad er arkitekturen kjennetegnet av kompakte hus og små tomter, og ifølge design- og arkitekturnettstedet Arch Daily er dette unike huset, tegnet av Jo Nagasaka og arkitekter fra Sschemata arkitektkontor, nok et eksempel på hvordan man må våge å tenke litt utenfor boksen for å få til det beste resultatet av et nokså utfordrende utgangspunkt.
Huset, som ligger i den tett befolkede bydelen Nakano i Tokyo, har fått navnet 63.02º, på bakgrunn av vinkelen huset er bygget på i forhold til veien.
Vinkelrett
Huset, som består av et kontorlokale og en liten leilighet i tredje etasje som brukes til utleie, skulle bygges på en tomt som ikke bare lå inneklemt mellom andre bygninger, men som i tillegg var plassert ved en, selv til Tokyo å være, uvanlig smal og trang vei.
For å få mest mulig utsikt fra huset og ikke minst naturlig dagslys inn i bygningen, løste arkitektene dette problemet ved å bygge huset i en 63.02º vinkel mot veien, istedetfor å ha husets fasade direkte fremover, slik de andre bygningene i gaten har.
- Husets fasade ligger nå i skråvinkel mot veien, forklarer arkitektene i en e-post til Bonytt.no.
- Bygningen er plassert direkte på aksislinjen i en 63.02° vinkel, og på denne veggen er også alle vinduer plassert.
Det arkitektene gjorde i hovedsak, var å utnytte det faktum at på nabotomten hadde man en relativt stor åpen plass mellom veien og selve boligen. Så ved å snu 63.02° (huset) på skrå, utnyttet man utsikten over naboens tomt, og fikk dermed en mer åpen følelse og ikke minst mer lys og luft inn til huset.
- På denne måten ble utsikten dypere og mer kompleks. Man får en mindre innestengt følelse enn man ville fått om husets fasade var vendt mot den smale veien foran, forklarer arkitektene fra Sschemata.
Utsyn og innsyn
Det er ingen tvil om at arkitektenes triks fungerte vel for denne boligen, men det spørs om et lignende prosjekt ville vært like populært her hjemme. Kanskje enkelte naboer ville følt seg litt vel på utstilling?
Store vinduer slipper maksimalt med lys inn i 63.02º, både i den etasjen som er tiltenkt som bolig og leies ut, og i det lille kontoret. Både det urbane landskapet og naboens kirsebærtre blir en del av utsikten.
Minimalisme
I japansk arkitektur er en av teoriene at interiøret i et hjem skal fremme en livsstil basert på minimal enkelhet og selvrefleksjon. Denne teorien blir tydeliggjort i denne leiligheten, som er så rå og minimal i interiør og utsmykking at det nok blir i meste laget for de fleste.
- Hele denne betongbygningen er et eksempel på japansk minimalisme, beskriver designnettstedet Dezeen.
Interiøret i utleieleiligheten er dominert av røff grå betong. Møbler er holdt til et minimum, og bare det absolutt mest nødvendige får plass.
- Tanken bak er til dels at dette huset skal være funksjon før form, men også at materialene seg selv er vakre og bør få lov til å være det i sin naturlige tilstand, forklarer arkitektene, som understreker at dette ofte er tilfellet i japansk arkitektur.
Så selv om denne ekstremt smale og minimalt innredede leiligheten kan virke stram og kald på oss nordboere, er dette slett ikke uvanlige forhold for leietakere i den japanske hovedstaden.
Lys og luft
Siden interiøret er holdt så stramt og enkelt, blir utsikten gjennom vinduene desto viktigere. Gjennom de store glassflatene fylles boligen av naturlig lys, urbant landskap og naboens kirsebærtrær.
- Form, lys og plass blir de viktigste elementene i denne boligen, forklarer arkitektene.
Ved å snu boligen på skrå mistet man kvadratmetre som kunne blitt del av boligen, men oppnådde mer lys og luft, og en annen, og - ifølge arkitektene - vakrere utsikt.
Null skjerming
Forbipasserende på gaten nedenfor får et unikt innsyn i boligen, som med sine store vinduer på husets ene side absolutt ikke har noen form for skjerming.
- Men det er også disse store vinduene som gjør at lys og luft kommer inn, og hele boligen ville hatt et helt annet uttrykk hadde man ikke utnyttet flatene ut mot naboens tomt til vindusplass.
Fra baksiden er 63.02º fullstending strippet for vinduer.
Huset, som har høstet mye omtale på blogger og arkitektur- og designnettsteder verden over, ser på mange måter ut som den ene halvdelen av et hus som har blitt delt på midten.
- Det er imponerende hvordan man har klart å lage en fungerende leilighet av dette utgangspunktet, skrives det på en blogg.
- Nok et flott ekempel på japansk arkitektur, mener en annen.
Det er liten tvil rundt det faktum at man i Japan er gode på å lage boliger av tomter man ellers i verden kanskje ville hatt store problemer med å kunne få til noe på. Men nå er det nå slik, som det heter seg, at nød lærer naken kvinne å spinne. Og slik er det nok med trangtboende japanere også.
Les også:
Alle våre artikler om ny og spennende arkitektur
Verdens tynneste hus klemmes på plass i en sprekk
Finn flotte interiørskatter på BonyttBazar
Utnyttet plassen på 2,4 meter maksimalt
Her er tipsene som funker mot mobbing
Denne saken ble første gang publisert 20/02 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.