Mur og arkitektur
Kul arkitektur for aktive mennesker
Hele 100 kvm av murvillaens bakkeplan er et overdekket uteområde.
Dette oppsiktsvekkende murhuset på Vestlandet er en type bolig som mange kan drømme om, ikke minst når det regner og blåser.
Hele 100 kvadratmeter av murbygningens bakkeplan er nemlig et overbygget uteområde.
God arkitektur for aktive mennesker
Her er tanken at man skal kunne være ute selv om været ikke er topp. Dette er nyttig, ikke minst for barnefamilier som har mange gjøremål utendørs hele året.
Den samme holdningen til livet utendørs, at man bygger også med tanke på livet som leves ute, kan man se også på denne superkompakte skihytta og de nye design minihyttene som er kommet på markedet.
Annen etasje er vridd noen grader
- Boligen vi har tegnet er løftet opp for å gi stor uteplass for lek, biler og samling under tak. Samtidig er annen etasje vridd litt i forhold til første nivå og bygningen er lagt inntil terrenget slik at eierne får direkte utgang til skogen fra annen etasje, sier arkitekt MNAL Sixten Rahlff i 3RW i Bergen til bonytt.no
Måten annen etasje er vridd på gir huset i tillegg til en spenstig, dynamisk form og en stor, trekantet takterrasse med panoramutsikt.
Kjør rett inn, under huset
Dette originalt vridde volumet bidrar også til å skape et praktisk innkjørselsparti for biler og sykler - helt frem til og under huset.
Her inne finner du både en carport og direkte inngang til entreen med trapp opp til annen etasje.
Luftige soner og arealeffektivitet
Disse spesielle, arkitektoniske grepene utendørs er en frukt av blant annet en arealeffektiv organisering av hele boligflaten på 250 kvadratmeter.
Ett soverom ligger på bakkeplan ved siden av entreen, mens annen etasje er oppdelt i en rekke luftige soner; kjøkken, stue og to soverom og bad.
Fjellveggen bak huset og de høye trærne er omhyggelig tatt vare under byggeprosessen.
Dette skaper en bakvegg som gir boligen utmerket kontakt med naturen omkring.
En gjennomført materialmiks
Huset er bygget opp av stålsøyler og Leca som er pusset med en rustrød, armert murpuss. Denne materialmiksen huset et rent og enkelt visuelt inntrykk.
Alle yttervegger er pusset innvendig.
Taket er laget av Leca-elementer med isolasjon og tekking. Taket har fall bakover og her er det lagt takrenner.
Uteområdene under tak er belagt med blanke, hvite fliser. Disse forsterker ytterligere inntrykket av et dette er et kvalitetshus. Prisen i byggeperioden 2008-2010 ble 3,5 millioner kroner.
Et hus som varer
- Villaen med den enkle arkitekturen preges av varige materialer, sier Ole H. Krokstrand i bransjeorganisasjonen Bygg uten grenser.
Isoblokker egner seg for dagens murhus fordi når muren er oppe er veggen ferdig, og med varmeisolasjon og andre tiltak i bygget kan kravene til passivhusstandard tilfredsstilles.
- Murhus utmerker seg med blant annet god motstand mot brann og råte. Om huset er korrekt designet og håndverket riktig utført vil fasadene kunne stå uten vedlikehold i opp mot 20-30 år. Dette forutsetter imidlertid at huset males med en mineralsk maling, sier senioringeniør Noralf Bakken i SINTEF.
På to linjer oppsummerer arkitektprofessor Einar Dahle ved AHO kvalitetene i dette urgamle byggematerialet:
- Med mur formes rom og vegger av samme materiale. Mur holder på varmen og puster for et godt inneklima. Jord, ild vann og luft forenes i mur, bærekraft for de neste tusen år.
Les også:
Se inspirerende interiørbilder
Er dette naustet landets kuleste?
Denne saken ble første gang publisert 05/01 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.