Vertikal skog - Bosco Verticale i Milano
I Milano bygges verdens første vertikale skog
Du tror det ikke før du ser det, men denne skogen vokser oppover.
Det er mange som engasjerer seg sterkt for at områder med parker og natur må bevares i verdens storbyer. Byboere verden over, som kanskje bor langt fra skog og natur, skaper egne oaser ved å ta i bruk balkonger og takterrasser til egne små parker.
I Milano er arkitektene fra Boeri Studio i ferd med å skape ett mye omtalt og unikt stykke arkitektur. Som sett på design- og arkitekturnettstedet Freshome er arkitektene midt i prosjektet de har kalt Bosco Verticale, den vertikale skogen. Byggene som skal stå ferdig innen utgangen av 2012 vil består av en samling skyskrapere midt i sentrale Milano - og vil være hjem til verdens aller første vertikale skog.
Ifølge nettstedet kommer prosjektet som en respons på at naturen i storbyen i Milano blir lengre og lengre unna etter som byen vokser seg større i utstrekning, og miljøet i den industrialiserte byen mer og mer forurenset.
- Naturen og tilgangen på den forsvant mer og mer fra hverdagen til milaneserne, forklarer arkitekt Stefano Boeri til nettstedet Freshome.
- Målet vårt var å bringe noe av den tilbake igjen.
Det anerkjente milanesiske arkitektstudioet Stefano Boeri Architetti står bak det mye omsnakkede prosjektet Bosco Vertikale, eller Vertical Forest som det heter på engelsk. Skyskrapere, som skal bli private leiligheter når prosjektet er ferdigstilt, er foreløpig en gigantisk byggeplass midt i metropolen Milano.
Det spennende prosjektet var designet med det målet å kunne plante skog i høyden, og gjøre slik at både beboere og naboer kan nyte frisk luft midt i urbane omgivelser. Milano er en av europas mest forurensede storbyer, og som ett ledd i ett større miljøprosjekt kom altså forslagene på disse unike og nytenkende skyskraperne på bordet.
Bedre luft med flere trær
- Bosco Vertikale skaper nye grøntområder i en over-industrialisert by, og gir nye muligheter for å tilby innbyggerne et tryggere og sunnere bymiljø, står det forklart på arkitektenes nettside.
- Det er ingen tvil om at det kommer til å trenges flere prosjekter og bygg som disse for å skape et sunnere og bedre urbant landskap i årene fremover, uttaler Michele Brunello, en av direktørene Stefano Boeri Architetti til den bristiske avisen Daily Mail.
De to foreløpig planlagte tårnene, som skal måle henholdsvis 110 og 76 meter, ligger midt i Milano og har skapt store debatter i byen.
- Målet med hele Bosco Verticale prosjektet var å kunne blande sammen vegetasjon og urban arkitektur, forklarer Brunello.
For å få til "skogen" som skal vokse på byggene skal store balkonger i betong utføre en dobbelt-funksjon som "blomster-kasser" store nok til å holde trær. Dette vil ifølge arkitektene bidra til opplevelsen av en tettvokst "skog" som strekker seg oppover bygningen. Vegetasjonen som plantes i de gigantiske betongkassene vil alle ha en høyde som variere mellom 3, 6 og 9 meter.
Vertikal skog
Når de to tårnene er ferdigstilte vil de ruve over resten av bebyggelsen i storbyen og kombinert være hjem til mer enn 730 trær, 5000 buskvekster og 11,000 småplanter.
Ifølge arkitektene er ideen bak antall trær og planter er at dersom du skulle ta bygningene ut av bildet, skulle mengden trær, planter og vegetasjon tilsvare samme mengde som naturlig hadde komme til å vokse på samme område - når du tar høyden på byggene med i målingen. Enkelt og greit lager man 10,000 m2 med skog og grøntområder - i høyden.
Hver av leilighetene vil ha en balkong med trær og planter som skal kunne tilpasse seg storbyens vær- og lysforhold. Om sommeren vil beplantningen gi skygge til leilighetene, samtidig som den vil hjelpe til med å filtrere byens forurensning, mens på vinteren vil de nakne trærne sørge for at lys strømmer inn i boligene.
Hvert av byggene i Bosco Verticale ville på flatt land, i mengde trær, representere samme skogstetthet som 10.000 kvadratmeter skog.
Ifølge arkitektene er ideen bak byggene at de skal være et system som optimaliserer og produserer energi.
- Mangfoldet av planter og deres karakteristiske egenskaper produserer luftfuktighet, absorberer CO2 og støvpartikler, produserer O2 og beskytter mot stråling og lydforurensning, noe som både forbedrer boforholdene og sparer energi.
Heftig prislapp
Å kjøpe seg ny leilighet i Bosco Verticale-prosjektet kommer ikke til å passe for de med slunken lommebok. Her starter de minste leilighetene, som er på ca. 80 kvadratmeter, på i overkant av 650.000 euro. Penthouse-leilighetene, som strekker seg over 200 kvadratmeter, kommer ifølge avisen Daily Mail til å ha en prislapp på like under 2 millioner euro.
De 27 etasjer høye skyskraperne vil ha tatt i bruk 730 trær, 5000 småbusker og 11.000 planter når de en gang til neste år står klare for innflytting.
Daglig leder av prosjektet og direktør av Boeri Studios, Michele Brunello, forklarer at ideen med de spesielle byggene ble unnfanget etter et lokalt tre-plantings prosjekt i Milano.
Ved å bygge i høyden sparer men på bruken av tomteplass, en verdifull ressurs i en storby.
- Med disse leilighetene kan vi tilby samme kvalitet og komfort som et mye dyrere hus, uten å måtte bruke opp de ressursene som et "normalt" hus ville ha krevd, forklarer Brunello.
- På toppen av det hele har vi skapt en bygning som kommer til å bli et symbol på hvordan bærekraftig by-fornyelse må fortone seg videre. Vi mener selv at vi har tatt et gigantisk steg inn i framtiden med vårt Bosco Verticale prosjekt.
Kommunale trær
Arkitektene poengterer at det kommer til å bli spennende å se hvordan de nye huseierne kommer til å forholde seg til beplantningen når de flytter inn i sine hjem om ett års tid.
- Trærne kommer ikke til å tilhøre den enkelte leilighet, men være kommunale og tilhøre bygget i sin helhet, forklarer Brunello hos Stefano Boeri Architetti.
- Det betyr at alle trær og planter har blitt plukket ut av designerne som arbeider med bygget for å være tilpasset i høyde og korrekt side av bygget.
Sikkerhet har vært ett hett tema under byggingen av de kontroversielle tårnene, og vegetasjonen som skulle plantes krevde nøye planlegging.
- Dersom et tre blåste ned fra disse høydene ville det skape en stor sikkerhetsrisiko. Derfor har vi testet at mangfold av trær i sterke vindturbiner for å være sikker på at vi valgte riktig, forklarer Michele Brunello.
Når prosjektet er ferdigstilt i slutten av 2012 vil det kunne huse samme antall innbyggere som 50.000 kvadratmeter normal urban bebyggelse.
Skyskraperne vil da ikke bare bli hjem til vanlige milanesere, men også til insekter, fugler og smådyr som vanligvis holder til i Milanos by-parker.
</p> </div>
Les også:
Her finner du mer spennende arkitektur
Disse hotellene må du se før du dør
Bla deg gjennom tusenvis av lekre interiørbilder
Slik blir Oslos tak i fremtiden
Sjekk om barnet ditt er en mobber
Denne saken ble første gang publisert 22/11 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.