Arkitekttegnet hus på Smestad
- Oslos beste villa
Denne Smestad-villaen er noe av det beste som bygget i Oslo, sier ekspertene.
Denne nye villaen på Oslos vestkant fikk i fjor den sjeldne heder å få sin egen bok.
Den er redigert av Børre Skodvin og skrevet av arkitekt Erik Langdalen, kjent for blant annet få ha ledet oppføringen av det mye omtalte Hamsun-senteret.
Kreativitet tross strenge rammer
I denne boken understreker Langdalen at Smestad-huset ble skapt under svært strenge bygningstekniske og reguleringsmessige rammer.
Når tomten bestemmer
Se denne futuristiske boligen i Holland og det spektakulære trekanthuset, som også i høy grad er formet av de spesielle forholdene på tomten.
Tilfører hovedstaden unike kvaliteter
- Men til tross for den krevende situasjonen på stedet klarte arktitekten bak prosjektet, Knut Hjeltnes å skape noe unikt, noe varig og interessant innenfor hovedstadens villa-arkitektur, sier Langdalen til bonytt.no
Intelligente løsninger
- Utfordringene til fordeling av inne-og uterom ble kort og godt løst på en intelligent måte, konkluderer han.
Hjeltnes står bak mye nyskapende
Knut Hjeltnes er for øvrig intet ubeskrevet blad. Han har tidligere tegnet oppsikstvekkende boliger i både Bærum, Holmlia og på Rennesøy ved Stavanger.
I enden av langsmal tomt
- Dette Smestad-huset ligger tilbaketrukket under høye trær, på nordenden av en lang og smal tomt, forklarer Knut Hjeltnes til bonytt.no.
Samspill mellom to store hovedformer
Huset består av to hoveddeler og de er organisert slik at lyset slipper inn mellom de store formene og åpningene.
Dette har et romforstørrende virkning.
Barsk betong
Boligen er støpt i selvkomprimerende, grå betong og en hoveddel inneholder blant annet oppbevaring, wc, bad, entre, garderobe, ildsteder, trapper og vaskerom.
Foldet massivtre
Hjeltnes er kjent for en spesiell bruk av treverk i sine hus, og den delen av interiøret i dette huset som er bygget i massivtre, er kledd med eik.
Det er også de faste, innebygde innredningselemenetene.
Fibersement og aluminium
Husets utvendige trekonstruksjoner er kledd med fibersementplater. Alle ytre beslag er av aluminum; et vakkert, litt matt materiale.
Et vannskille
Et nitten meter meter langt, ganske smalt vannspeil, en karpedam med vannplanter, skiller atkomsten fra den store plenen.
Et fristed
Carporten og hageanlegget er lagt slik på tomten at de til sammen gjør uteområdene foran huset til en skjermet sone.
Finalist i 2011
- Denne vilaen gikk til finalen i kampen om Oslos bys arkitekturpris for 2011, sier informasjonssjef Dagny Gärtner Hovig i Plan-og bygningsetaten i Oslo til bonytt.no
Hovedstadens stolthet
- Den vant ikke, men vi er utrolig stolte å ha slike spennende byggverk, eneboliger, i hovedstaden vår, sier Gärtner Hovig.
Gjennomarbeidet innspill
- Bygget er svært gjennomarbeidet og representerer et tydelig innspill i debatten om villafortetting i Oslos ytre områder, uttaler jurymedlem, arkitekt Henning Kaland til bonytt.no
Fremragende fortettet
- Det var en fremragende prestasjon av arkitekten å få utnyttet den begrensete tomten som var til disposisjon på en så god måte, utdyper han.
Best i byen
Villa Kollstrøm/Østberg representerer noe av det beste som er bygget av eneboliger i Oslo, konkluderte juryen.
Les også:
Denne hytta tåler ekstremværet
Se over 1000 inpirerende interiørbilder
Denne saken ble første gang publisert 27/10 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.