Arkitektur i Sveits

Hytta som gjemmer seg i naturen

Her har arkitektene for alvor underkastet seg omgivelsene.

USYNLIG ARKITEKTUR: I åsene i Sierre i Sveits ligger dette nesten gjemte feriehuset som har fått navnet Pavilion d'été à sierre. Her utforsker arkitektene forestillingen om usynlig arkitektur.
USYNLIG ARKITEKTUR: I åsene i Sierre i Sveits ligger dette nesten gjemte feriehuset som har fått navnet Pavilion d'été à sierre. Her utforsker arkitektene forestillingen om usynlig arkitektur. Foto: FOTO: Thomas Jantscher/Bassicarella Architectes
Sist oppdatert

Hyttearkitekturen er i endring og vi finner stadig eksempler på moderne renskårne hytter med store glassfasader.

Eller stedstilpasset arkitektur i Sysendalen som bokstavelig talt ligger helt på vidda.

I åsene i Sierre i Sveits har vi funnet dette nærmest gjemte enetasjes feriehuset, som utforsker forestillingen om usynlig arkitektur.

GODT INTEGRERT: Feriehuset ligger i fjellsiden i det svakt bølgete landskapet. Det eneste sterke signalet som viser byggets tilstedeværelse er det store vinduet.
GODT INTEGRERT: Feriehuset ligger i fjellsiden i det svakt bølgete landskapet. Det eneste sterke signalet som viser byggets tilstedeværelse er det store vinduet. Foto: FOTO: Thomas Jantscher/Bassicarella Architectes

Beliggenhet og funksjon

Bygget er utviklet av det Genève-baserte arkitektkontoret Bassicarella Architectes og er tegnet av Andrea Bassi og Roberto Carella. I deres prosjekter er de på jakt etter spenningen som kan eksistere mellom beliggenhet, funksjon, form og materialitet.

Christine Emmenegger i Bassicarella Architectes forteller at feriehuset er bygget for én familie. Utover det moderne utseende med innvendige vegger i betong og store vinduer, er husets samspill med landskapet kanskje det beste, påpeker hun.

SPEKTAKULÆR NATUR: Fortjener kanskje spektakulær arkitektur. Stedstilpasset arkitektur har i hvert fall vært utgangspunktet i dette prosjektet. Materialbruken har i hovedsak vært stein, betong og glass.
SPEKTAKULÆR NATUR: Fortjener kanskje spektakulær arkitektur. Stedstilpasset arkitektur har i hvert fall vært utgangspunktet i dette prosjektet. Materialbruken har i hovedsak vært stein, betong og glass. Foto: FOTO: Thomas Jantscher/Bassicarella Architectes

- Det er godt integrert i fjellsiden i det svakt bølgete landskapet. Det er nærmest usynlig. Det eneste sterke signalet som viser byggets tilstedeværelse er det store vinduet, forklarer Emmenegger. Et vindu som tilbyr en forhøyet utsikt over dalen nedenfor.

Støttemurer

Materialbruken er i betong, tørr stein, metall og glass. Det innvendige er for øvrig delt inn i to hovedkomponenter: et innadvendt rom som gir tilgang til fjellet og et åpent område som er prosjektert ut i dalen. Det fine med stedet er knyttet det naturlige landskapet med vegger av stein - og prosjektet utnytter nettopp et system av støttemurer.

Naturens premisser

I Norge er blant annet Gaia Arkitekter opptatt av at byggevirksomhet skal skje på naturens premisser uten å lage uopprettelige spor - verken i terreng eller i atmosfære. Mange av deres hytter er derfor utelukkende bygget av resirkulerbare og nedbrytbare materialer.

GOD UTSIKT: Det innvendige er delt inn i to hovedkomponenter med et innadvendt rom som gir tilgang til fjellet og et åpent område som er prosjektert ut i dalen
GOD UTSIKT: Det innvendige er delt inn i to hovedkomponenter med et innadvendt rom som gir tilgang til fjellet og et åpent område som er prosjektert ut i dalen Foto: FOTO: Thomas Jantscher/Bassicarella Architectes

På Lista har de laget hytter med ytterkledning og taktekking av malmfuru som har stått ubehandlet i 13 år. Hyttene har fått en grå patina ved at det ytterste laget i treverket er brutt ned av sollys, vær og vind.

Miljøvennlig arkitektur

De er opptatt av at arkitekturen underordner seg den spesielle naturen. Deres filosofi er at et økologisk forsvarlig prosjekt skal være tilpasset sted og brukere, utnytte i størst mulig grad fornybare lokale ressurser, være kretsløpsbasert og minske forbruk av materialer og energi.

- Stedstilpasset arkitektur handler mer om funksjon som derigjennom vil påvirke estetikken, forklarer arkitekt Frederica Miller i Gaia Arkitekter.

- Ligger tomten på en høyde er det smart å bygge hytta inn i landskapet, slik at sterke vinder går rundt og ikke står midt imot. Da sparer du energi og miljøet ved at varmetapet i boligen blir mindre.

Gode intensjoner

RENE FLATER: Det innvendige består av flater i rå ferdig betong. Lysinnslippet går fra gulv til tak.
RENE FLATER: Det innvendige består av flater i rå ferdig betong. Lysinnslippet går fra gulv til tak. Foto: FOTO: Thomas Jantscher/Bassicarella Architectes

Miller synes det er mye vakkert i prosjektet i Sveits.

- Intensjonen med å underordne bygget landskapet er veldig vakkert gjort. Det ser man kanskje spesielt i forhold til nabobygget.

- Det gjenstår en god del for at det vil være et gjennomført økologisk prosjekt ut fra det jeg kan lese meg til, men jeg synes absolutt slike prosjekter kan være en inspirasjon til en annen arkitekturtilnærming, sier Miller.

Les også:

Rester av en gammel arbeiderbolig ble norsk tømmerhytte

Her finner du de lekreste interiørbildene

Bygget hytta med glass i høyden

STEDSTILPASSET: Intensjonen til Bassicarella Architectes var å underordne bygget landskapet. Dette kommer tydelig til uttrykk spesielt i forhold til nabobygget til venstre i bildet.
STEDSTILPASSET: Intensjonen til Bassicarella Architectes var å underordne bygget landskapet. Dette kommer tydelig til uttrykk spesielt i forhold til nabobygget til venstre i bildet. Foto: FOTO: Thomas Jantscher/Bassicarella Architectes

Slik fjerner du flekker fra tekstiler

Denne saken ble første gang publisert 19/09 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også