Arkitektur i Oslo
Slik blir Oslos tak i fremtiden
Arkitekter sender oslofolk til himmels.
God arkitektur bør snakke godt til omgivelsene, enten boligen ligger midt i sentrum eller i mer landlige omgivelser.
I storbyer som Tokyo, New York og London, hvor tomteutnyttelsen er ekstrem, dukker det stadig opp eksempler på hus som er velfungerende på små tomter.
I Oslo begynner tilsvarende problemstillinger å dukke opp. Byen har få tomter, men blir nødt til å møte tilflyttingen.
Boligprosjektet i Parkveien 5, bygget på en syv meter bred tomt mellom to bygårder hvor det tidligere lå en parkeringsplass, kan være et slikt møte.
Ny trend
- Dette er absolutt en trend vi kommer til å se mer av. Vi har seks, syv nye prosjekter på gang - og vi har regnet ut at det ligger rundt 350 potensielle inneklemte tomter innenfor ring 2, sier utviklingsleder Bjørnar Johnsen i Infill AS til bonytt.no.
Infill AS er byggherre for nevnte prosjekt. Selskapet har, i likhet med hovedstadens tannleger, spesialisert seg på å fylle hull.
Møter tilflytting
De mener fortetting og transformasjon er den eneste ansvarlige måtene å møte økt tilflytting på i Oslo. For beboere i byleiligheter forbruker under halvparten av den energimengden beboere i enebolig eller rekkehus gjør, hevder de.
Det er lettere å knytte seg til alternative energikilder og folk i byene har kortere reisevei til daglige funksjoner, er selskapets tanke. I tillegg trenger byene folk for å skape gode bymiljøer - for uten kunder forsvinner kafeene, galleriene og butikkene.
Visjonen til Infill er klar. Det handler om byreparasjon ved å fylle igjen uhensiktsmessige tomrom i kvartalene.
Gjengen på taket
- Takhager er en fellesnevner for oss, forteller Johnsen. - Tomtene er så små at vi ikke makter å etablere et fornuftig uteområde på bakkeplan.
I Parkveien 5, som totalt består av ni boenheter, deler alle takhagen. Her er det langbord, grillbenk, private avlukker og dusj. Alt definert og avlukket ved plantevegger og pergolaer.
De to toppleilighetene på henholdsvis 136 og 91 kvadratmeter har i tillegg fått hver sin private takhage. Bygget består ellers av fem 3-roms leiligheter på 71 kvadratmeter, en dobbelthøy toroms leilighet på 38 kvadratmeter samt en hybel på 18 kvadratmeter.
Nye kvalitetsmaterialer
Utformingen av boligene er det arkitektkontoret KIMA arkitektur as som stått for. I mai sto alt ferdig. Prosjektansvarlig Martin Dietrichson i KIMA har stor tro på at vi vil se flere fortetningsprosjekter i fremtiden.
I forbindelse med Parkveien 5 er han særlig glad for at de fikk anledning til å benytte kvalitetsmaterialer.
På fasaden har de blant annet benyttet kobberplater. Det ser du ikke så ofte i bykjernen.
- Materialet har en spennende aldringsprosess. Nå er den en gyllen nærmest bronsefarget. Om 20-30 år blir den noe mer svart. Etter hvert mer grønnaktig.
Dietrichson mener for øvrig at lysforholdene har vært den største utfordringen.
- I utgangspunktet er jo ikke denne tomten tilrettelagt for bolig, men vi laget en lyssjakt for å få nok dagslys inn. Sjakten går gjennom hele bygget, på midten.
Ønsker velkommen
Oslos varaordfører Aud Kvalbein (KrF) sier til klikk.no at hun hilser fortetningsprosjekter i indre by velkommen. Hun forteller at det stort sett har vært en positiv velvilje i Bystyret for slike prosjekter.
- Jeg kan ikke svar på vegne av alle partier, men KrF ønsker i hvert fall å se flere slike bygg. Selvsagt må vi ta stilling til hver enkelt søknad, men så langt har disse vært fornuftige og godt gjennomarbeidet, sier Kvalbein.
Spørsmålet er om oslofolk er klar for dette?
Eiendomsmegler Henrik Winsnes i Eie bekrefter at fire leiligheter er solgt så langt. Den dyreste leiligheten koster 10,5 millioner kroner og er på 136 kvadratmeter.
Den rimeligste koster 1,8 millioner og er på 18 kvadratmeter. Sistnevnt er for øvrig solgt.
Brukte leiligheter i Oslo koster i dag i snitt 40.000 per kvadratmeter. Snittprisen for nye boliger ligger høyere. Nye eneboliger kostet i fjor i snitt 25 prosent mer enn brukte eneboliger. I Parkveien 5 er kvadratmeterprisen for den minste leiligheten på 100.000 kroner.
Les også:
Her finner du hundrevis av interiørbilder
Slik fjerner du striper i doskåla
Få Klikk Boligs nyhetsbrev gratis, rett i innboksen
Denne saken ble første gang publisert 31/08 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.