Arkitekttegnet hytte på 35 kvadratmeter
35 kvadratmeter hytte som rommer alt
Woody-hyttene er små men plasseffektive.
Arkitekt Marianne Borges originale hyttekonsept Woody slår et slag for det enkle, men komfortable hyttelivet.
Med støtte fra Innovasjon Norge har hun tegnet tre arealeffektive hytter; en minimodell på 20 kvadratmeter, en annen på 35 kvadratmeter, og den største på 48 kvadratmeter.
Over samme lest
- Jeg baserte alle hyttevariantene på det samme romlige konsept, sier arkitekt Borge til bonytt.no.
Hun forteller at dette skal bli en folkehytte, spesielt for småbarnsfamilier som ikke vil bruke mer enn mellom en og to millioner på en hytte, og som verdsetter miljø og moderne design, sier hun.
- Jeg er selv oppvokst med enkle hytter, og jeg tror ikke vi blir lykkeligere med enorme hyttepalasser. Woody er back to basic.
Drøbak-hytta var prøveklut
Bakgrunnen for Marianne Borges Woody-prosjektet var for øvrig at hennes faste snekker Hakon Wester i Mester Wester for noen år siden spurte om hun ikke kunne tegne en hytte i Drøbak til familien.
Og den skulle inneholde absolutt alt; stue, spiserom, kjøkken, peis, hems, dusj og do på beskjedne 35 kvm.
- Selv om denne hytta er liten, har den mange kvaliteter som innebygd utedusj. Det er helt fantasisk å kunne stå ute under tak å dusje i varmt vann, sier Wester.
Matsjer femtitalls-stilen i området
I tillegg ville byggherren at hytta skulle harmonere med de de enkle femti- og sekstitallshyttene i området den nye hytta skulle settes opp.
Den nøkterne sekstitallstilen gjenfødes
- Jeg synes absolutt den knappe og presise materialbruken i Woody-hyttene gir en gjenklang, et ekko fra den nøkterne hyttestilen fra sekstitallet, sier stilhistoriker Kaare Stang.
- Og måten vinduene er plassert på gjør at disse hyttene virker større enn de egentlig er, utdyper eksperten.
En sympatisk hyttetrend
- Ellers er dette prosjektet sympatisk sett i lys av utfordringene vi har med hensyn til engeri- og ressurssituasjonen. Det er jo blitt stadig vanligere at folk bygger seg hytter som mer og mer likner en bolig nummer to, kommenterer Stang.
Woody utvandrer til Vestlandet
- Jeg får flere forespørsler om Woody-konseptet daglig, sier Marianne Borge og viser til et prosjekt utenfor Bergen der en utbygger i Fitjar har satt opp en hytte, og han legger til rette for flere.
- Det er flere grunner til jeg falt for Woody-hytta, sier Johs. Sandvik i Steingard As i Fitjar. For det første er den liten, og for det annet har den treverk både inne og utvendig. I tillegg likte jeg designet og bruken av bjørkefiner i interiøret. Dette er et delikat materiale som spiller fint opp mot den store peisen.
Ikke rimelig, men et smykkeskrin
- Ettersom hytta baseres på skreddersøm er den ingen rimelig modell pr. kvadratmeter. Dette tar den igjen ved designmessig å være som et smykkeskrin, mener Sandvik.
- Det går ikke an å bare kopiere gammel historie. Det blir for kjedelig.
Borge har også en Woody Villmark på tegnebordet. Der dekker kombinasjonen gass og solceller energibehovet i hytta.
Forventet serieproduksjon
Arkitekten har vært i kontakt med flere ferdighusprodusenter om seriefremstilling av disse hyttene som flatpakkete elementer. Denne delen av prosjektet har ikke funnet den riktige sambeidspartner ennå.
Løsningen er blitt å selge Woody som en designmappe med tekniske tegninger, og så kan lokale snekkere sette opp bygningen.
Liten hytte med store kvaliteter
- Den ekstra høyden på hytta på 35 kvm gjør det mulig å lage spennede innredningsløsninger, og ikke minst hovedrommet med dobbelt takhøyde er et blikkfang, mener arkitekten.
En stor peisvegg med ildrom i kleberstein fungerer som romdeler mellom stue, kjøkken og soverom. Soverommet har skyvedør mot kjøkkenet. Takhøyden inviterte også til å lage en luftig hems rett over peisblokken.
Og prisen?
- Målet er at prisen hytta på 35 kvadratmeter, komplett utrustet, blir mellom 1 og 1,3 millioner kroner, sier arkitekten.
Denne prisen vil avhenge både av etterspørselen, hvordan hytta ligger i terrenget og typen fundamentering som ønskes.
Det er detaljene som gir lukusfølelse
- I korthet er det den spesielle arkitekturen og gjennomtegnete rom og detaljer som er luksusen i hyttene mine.
- Jeg ser også for meg at man kjøper flere modeller og setter dem sammen, for eksempel i vinkel til et lite tun, avslutter Marianne Borge.
Andre, arkitektoniske alternativer
Andre alternativer i samme, moderne gate er for øvrig Blåtannhytta signert arkitektkontoret Narud Stokke Wiig for Vikinghytter, minihytta Enkeltrum av industridesigner Claes Grönwall og Tuddal-modellen på 38 kvm fra Drammens Hus og Hytter.
Andre norske arkitekter som Kim Skaara og Jarmund& Vigsnæs har også tegnet nøkterne, plasseffektive hytter. Modellene til industridesigner Ole Petter Wullum for Rindalshytter peker også i samme retning.
Les mer:
Oppsiktsvekkende, finsk skjærgårdshytte
Se over 1000 inspirerende interiørbilder
Denne saken ble første gang publisert 10/09 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.