Glassøylen midt i Trondheim
Dette er et av landets kuleste leilighetsbygg
Beboer Sissel Nordberg er både interiørarkitekt og arkitekt. Hun har tegnet både høyblokken og sin egen leilighet midt i Trondheims trendy havnområde.
Beboer, interiørarkitekt MNIL og arkitekt MNAL Sissel Nordberg har selv tegnet dette oppsiktsvekkende glass, tre og stålhøyhuset sammen med arkitekt Per Knutsen. Dette er oppsiktsvekkende arkitektur som fanger alles oppmerksomhet - slik som denne villaen i Enebakk.
Søylen står som en påle
Den ovale høyblokken står solid plantet midt i det trendy havneområdet Solsiden i trøndernes hovedstad. Søyle-huset lukker seg med en tett vegg mot trafikken og åpner seg mot elveløpet og fjorden. Det er kun en leilighet i hver av de seks etasjene, og Sissel Nordberg bor i den nest øverste.
- Vi tegnet inn en heis som går rett opp i leilighetene. Den sparer verdifull plass og sikrer beboerne en lettvint atkomst, forklarer arkitekt Nordberg til Bonytt.no
I tillegg har høyhuset et utvendig trapperom. Det fungerer både som nødutgang og som en beskyttende skjerm for uteplassene i alle etasjer.
Sofistikert ved fjorden
Målet for Norberg var å få en så lettstelt, lys og åpen leilighet som bare mulig. Og det kan bekreftes at dette har slått til. Innefra stuen og andre rom er det utsikt både over Trondheimsfjorden, det yrende kafelivet på Solsiden-området og mot det irrgrønne kobbertårnet på Nidarosdomen.
Bare glasset skiller fra folkelivet
For å få maksimalt med daglys inn i leiligheten er det bare en 2,7 m høye glassvegg i fasaden som skiller beboeren fra de travle, urbane omgivelsene.
Nordberg kan i tillegg åpne glassfasaden i sin fulle bredde mot den luftige terrassen.
Dag- og nattlys
Stue, spisestue og kjøkken er leilighetens opplagte sentrum og disse sonene flyter sammen til ett fellesområde uten terskler. Til alle døgnets tider flommer dag- og nattelyset inn i disse rommene og gir noen utrolige lysvirkninger i boligen. Om kvelden skinner hele leiligheten som en lampe.
Ikke på utstilling
- Likevel oppleves det ikke som å bo på utstilling, sier Sissel Nordberg til bonytt.no Her er det utsikt, og ikke innsikt som er i fokus. Og står solen på for fullt har jeg lette gardiner som kan trekkes for og som beskytter møbler og tekstiler mot falming, sier beboeren.
Nattsvart midt i stuen
En peis med metallomramming er innfelt i den indre langveggen midt i stuen. Denne veggen er malt i den mattest tenkelige antrasitt farge som finnes på markedet. - Å få den perfekt jevn og fin i overflaten var en meget krevende teknisk prosess, sier Nordberg.
Et viktig tyngdepunkt
Denne mørke veggen danner en flott bakgrunn for ildstedet. I tillegg er den et svært viktig, visuelt tyngdepunkt i leiligheten kommenterer eieren.
Ikke skrikende hvit
Hvitfargen som er brukt er heller ikke av den vanlige typen. Interiørarktekten prøvde ut flere varianter før hun fant en hvitvalør som ikke var hard og skrikende.
Soverommet er en oase
I den tette delen av leiligheten, bak den gjennomgående kjøkkensonen ligger både soverom med walk-in garderobe og hovedbad. I tillegg befinner gjestrom og et ekstra lite bad seg i dette området.
Den mørkbeisete sengen i soverommet har hun selv designet og fått laget av et lokalt snekkerverksted. Den preges blant annet av noen djerve detaljer i koboltblått glass.
Et himmelhøyt speil, et unikt loppefunn setter prikken over i-en i innredningen.
Gang i særklasse
Tar du heisen fra gaten og opp kommer du rett opp denne leiligheten. Og i det øyeblikk heisdørenen åpner seg ser du via kjøkken og stue ut over fjorden mot Munkholmen. En unik oppleve
Lette materialer i glasshus
Sissel Nordberg la vekt bruke materialer somer er lyse og lette i uttrykket i alle rom. Hvit glassmosaikk pryder både vegger og gulv i badet. Vannbåren varme i alle gulv frigjorde veggene for plasskrevende varmeovner.
Fargebomber gir liv
Det gjennomført renlinjete interiøret har innslag av enkelte, kontrasterende fargebomber. Flere av dem er fra en helt annet tidalder enn vår egen.
- Slik må det være. Ellers står interiøret i fare for å bli sterilt, avslutter Sissel Nordberg.
Les mer :
Her finner du mer spennende arkitektur
Se over 1000 inspierende interiører
Her er barnas nådeløse dom over godterikalenderne
Denne saken ble første gang publisert 15/11 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.