Arkitektur: Betonghuset i Warsawa er ugjennomtrengelig
Sjekk ut designerbunkeren Safe House
Bevegelige betongpaneler, super-sized utendørs kinoskjerm og en hengebro inn til takterassen. I dette festningshuset ville selv 007 følt seg trygg.
Det kan være mange grunner til at man velger å bygge hus i betong.
For mange er det en lettelse å kunne nyte et hjem som er omtrent vedlikeholdsfritt.
Andre igjen verdsetter betongens rå enkelhet og synes materialet er både vakkert og røft.
For denne familien i utkanten av Polens hovedstad Warsawa var det betongens styrke og ugjennomtrengelighet som gjorde utslaget, og ble grunnet til at Safe House ble bygget i nettopp dette materialet.
Huset i betong, som er et imponerende stykke arkitektur, ble tegnet av arkitekt Robert Konieczny hos Kwk Promes Architects, skulle være så sikkert som mulig og nærmest umulig å bryte seg inn i.
Steng verden ute
- Målet med prosjektet var å lage et slags to-etasjes fort, forteller Konieczny.
- Eierne ønsket et hus som ville gi dem en absolutt følelse av trygghet og sikkerhet, og som skulle kunne omtrent stenges av fra omverdenen dersom de skulle ønske dette.
Dette er også bakgrunnen for de noe spesielle bevegelige betongpanelene som kan omtrent isolere hele eiendommen dersom de er lukket - noe som ofte gjøres om eierne er borte.
Åpne og lukke
- Når begge veggene på øst og vestsiden av huset, som begge er over 15 meter lange, er trukket hele veien ut, blir inngangen til huset omgjort til en moderne gårdsplass. På baksiden av huset, hvor man finner en stor sørvendt hage, finner man en 6 meter høy "garasjeport" som kan fullstendig åpne huset ut mot hagen, forteller arkitekten.
- Vindu som strekker seg fra gulv til tak slipper utsiden inn, og grensene mellom inne og ute viskes ut. Utsikten til landskapet rundt huset er spektakulær.
Garasjeporten i aluminium er spesiallaget til huset og komemr fra et firma som til vanlig forsyner skipsverft og store lastebåter med inventar.
Bygningen i seg selv er, når lukket, omtrent kubisk. Bare når betongpanelene skyves mot det utvendige gjerdet og huset åpnes blir gårdsplassen i midten synlig.
Den enste måten å ta seg inn i boligen på er gjennom byggets hovedinngang, som bare er synlig og tilgjengelig når huset er åpent.
Byggesett
Selve strukturen i huset krevde mange teknisk kompliserte løsninger, forklarer arkitekt Robert Konieczny.
- Betongpanelene er ikke de eneste bevegelige delene på huset. En hengebro, som kan dras inn ved behov, fører til takterassen ovenfor svømmebassenget, og en gigantisk garasjedør som lukker bygget på sørsiden fungerer også som et lerret for en filmprosjektor.
Alle husets bevegelige deler er basert på innebyggede elektriske motorer. Selve huset er en monolittisk kreasjon i ren betong, mens de bevegelige delene er laget av en relativt lett stålramme fylt med annet materiale. Dette gjør at huset er fullstendig isolert når det er lukket.
Natt og dag
Om morgenen når huset åpnes viskes grensene ut mellom interiør og landskapet rundt. Store vindu slipper utsiden inn.
Solcellepaneler samler energi når huset er åpent på dagtid, som kan brukes etter mørkets frembrudd når huset igjen lukkes.
Prosedyren gjentas morgen og kveld, og huset får dermed en nesten naturlig form som ligner på en plantes, som åpnes i dagslys og lukkes når mørket kommer.
Hele huset, inkludert de bevegelige elementene er kledd i vannfast kryssfiner som er laget for å etterlikne treverk funnet naturlig i området rundt huset. Dette gjør at huset sklir naturlig inn i landskapet, til tross sin spesielle og modernistiske form.
Safe House har høstet annerkjennelse i designmiljøer og i 2008 ble huset nominert til den prestisjetunge Mies van der Rohe prisen.
Kilder: Freshhome og Topboxdesign
Les også:
Dette huset er vedlikeholdsfritt
Drøm deg bort i lekre interiørbilder
Slik tegnet arkitekten sitt eget hus
Denne saken ble første gang publisert 07/08 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.