Arkitektur:
Enkel oppusing endte i total renovering
Det mangesidede huset i Rotterdam er blitt bygget på flere ganger, sist ble det pakket inn med et nytt tak.
I Nederland utvikles ideer om design og arkitektur raskere enn i de fleste andre land. Her er man ikke redd for å tenke nytt eller utenfor boksen, noe som resulterer i mange spennende og inspirerende bygg.
Og Villa Rotterdam, som dette bygget kalles, er inget unntak. Denne eneboligen hadde blitt utvidet og bygget på flere ganger opp gjennom årene og etterhvert som huset skiftet eiere.
I 2003 ble så tre nye rom og endel andre fasiliteter bygget på huset. Denne gangen syntes den nåværende eieren at huset hadde for mye ubrukt areale og ønsket at husets potensiale skulle kunne defineres bedre. Til dette leide han inn de nytenkende arkitektene fra Ooze.
Utfallet av det siste renoveringsprosjektet er et unikt hus som oppleves som unikt, lyst og helhetlig.
Det siste prosjektet på Villa Rotterdam, som i opprinnelig startet som en ren kjøkkenrenovasjon, endte opp med ny fasade, ny trapp, nytt kjøkken og ekstra soverom - som alle fikk plass i "hulrommet" mellom det gamle huset og det nye "skallet".
- Det som begynte som en temmelig enkel kjøkenutbedring endte opp med å bli en total redesign av hele boligen, forklarer arkitekt Eva Pfannes, som hadde hovedansvar for prosjektet.
Satte lokk på huset
For å binde sammen boligen tegnet rett og slett arkitektene et nytt tak, eller lokk, til huset, som ble pakket over husets eksisterende samling bygninger og tilbygg.
Det nye geometriske skallet skaper et helt nytt inntrykk av huset, som nå både ser mer helhetlig ut, og ikke minst sklir vakkert inn i omgivelsene.
Det nye "laget" består av to bygningsdeler med spisst tak, en lavere semisirkulær bygning mellom som binder sammen de to andre delene, og flere små strukturer i andre enden av huset, som tilfører den unike geometriske formen.
Skallet, som på sett og vis pakker inn det originale huset, skaper også større volum inne i boligen, og selve gulvplanen er nå sentrert rundt ett åpent rom i midten av huset, hvor en ny trapp knytter etasjene sammen.
Materialet arkitektene valgte gjør det også mulig å beholde båder yttervegger og tak relativt tynne, og bare ved å variere tykkelsen på samme materiale kan det fungere som vegg, tak eller til og med trapperekkverk.
På denne måten har man gjort at forskjellene mellom gulv, vegger og tak viskes ut, og hele boligen fremstår som helhetlig.
De prefabrikerte panelene brukt gjorde at huset kunne få sin distinkte form, og var også svært raske å sette sammen.
-Det nye skallet til huset ankom omtrent som et byggesett, forklarer Pfannes.
- Det var bare å sette sammen slik vi allerede hadde tegnet det.
Å tenke nytt når man jobber med gammelt
Arkitekten frA Ooze forklarer tanken bak strukturen:
- På innsiden manifesterer bygningen seg selv gjennom et ganske formelt og stramt uttrykk basert på prefabrikerte solide tretriangler som refererer direkte til det gamle taket. Folder og fasetter ble laget på den bakgrunn at de skulle tilføre noe til innsiden av bygget. Skallet utenpå blir som en struktur som sitter som en hatt på toppen av det eksisterende bygget. Dette huset setter en ny presedens i det å jobbe med en allerede eksisterende struktur.
Bygningen har grønne tak og er kledd i trepaneler laget av et rasktvoksende tre behandlet for å gjøre det mer værmotstanding enn tropiske tresorter.
Accoya treet brukt i platene husets nye lag er bygget av er både bærekraftig og miljøvennlig, forteller husets skapere.
Kilder: De Zeen, Freshome
Les også:
Her finner du de feteste interiørbildene
Sjekk hvor sikker bilen din er
Denne saken ble første gang publisert 06/08 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.