Arkitektur: Dette huset er bare 3,5 meter bredt
Smekkert og smal leilighet i Barcelona
Dette huset er som en ekte supermodell. Høy, lekker og overraskende tynn
Det skjer spennende ting på arkitekturfronten i Spania.
Og det er ikke bare hovedstaden Madrid som ser fruktene av utviklingen av spennende design. I Barcelona, kunstnernes og bohemenes by, er det bygget et hus som er så kult at det tar igjen på høyde og stil hva det mangler på bredde .
I hjertet av en av Barcelonas eldste bydeler, hvor arkitektured generelt er kjennetegnet av små tomter og kompakte hus, er dette spesielle huset rett og slett klemt på plass mellom to andre hus.
Huset, som måler i underkant av 3,7 meter i bredde, er det smaleste i nabolaget, og strekker seg fra en gate på ene siden helt over til parallellgaten på motsatt side av huset. Tomten, som nå er utnyttet til det maksimale, var på lange og tynne 3,7 meter bred og 25 meter lang.
Arkitektene fra Ferrolan LAB tok utfordringen med å skape et familiehjem på denne lange smale tomten midt i metropolen Barcelona. Eierne hadde også følgende retningslinjer til arkitektene. De ønsket:
1. Så mye naturlig lys som mulig gjennom hele huset.
2. Oppholdrom som ga inntrykk av åpnehet og gjennomgang i hele huset, og at hele bygningen skulle gi en illusjon av lys og luft selv om målene og omgivelsene til huset tilsa noe annet.
Det første de gjorde plass til var en gårdsplass i midten av bygget, noe som gjør at rommene virker åpne og luftige og gir innsyn rundt om i huset.
- Målet vårt var å snu negativt til positivt, forteller Jordi Antonijoan Roset hos Ferrolan LAB.
-Faktorene som alle påpekte kom til å bli vanskelig eller umulig ville vi gjøre om til det som skulle bli spesielt med dette huset.
Den viktigste faktoren som la retningslinjer for alt annet når det kom til utformingen av huset var lys. Hvordan man skulle sikre seg at huset ikke ville oppleves som trangt og mørkt, men istedet et sted lyset slapp inn og gjorde at huset føltes større.
Løsningen for arkitektene ble høyde.
-Vi bestemte oss for å finne ut av hvordan vi kunne utnytte de vertikale fordelene ved tomten, forteller Antonijoan Roset videre.
-Her kunne vi nemlig da legge inn flere etasjer slik at alle spesifikasjonene for hvilke rom familien ønsket kunne bli møtt.
Første etasje, altså husets bakkenivå, inneholder en hjemmekino og garasje. Så, oppe på mezzaninen, er to rom bundet sammen av et hjemmekontor/allrom, som åpnes ut mot gårdsplassen/hagen.
I andre etasje finner man så nok en innvendig gårdsplass. På ene siden er husets stue lokalisert, og i endre enden av gårdsplassen finner man kjøkkenet, som kan åpnes slik at det om sommeren fungerer som en slags terasse.
I tredje etasje ligger husets soverom og bad, og til slutt, en takterasse med eget svømmebasseng.
Rommene er fordelt gjennom huset på en måte som gjør at det slett ikke virker verken lite elelr trangt. Store åpne flater og gårdsplassen midt i huset gjør at strukturen nesten virker litt gjennomsiktig. Eierne ønsket seg et fleksibelt hus hvor man selv kunne definere hvordan rommene skulle brukes. og det er liten tvil om at det har de nå fått.
Begge husets kortsider/fasader, som vender ut mot hver sin gate, har dører som åpnes rett ut, noe som igjen gjør at følelsen av lys og luft øker.
Takket være gårdsplassen i midten og ikke minst takterassen kan man se blå himmel fra nesten alle rom i huset. Likevel virker uterommene stille, og skjermet fra storbyens larm og bråk.
Materialvalgene sier også litt om hvordan rommene brukes og hvordan huset er knyttet til omgivelsene.
Tre, naturstein og varme farger og tapet gjør oppholdsrommene varme og komfortable. Mens når man nærmer seg uteområdene strippes dekoren tilbake til mer rå materialer. Glass, stål, jern og hvit maling er tatt i bruk for å oppnå mest mulig klarhet, lys og luft.
Kilder: Fastcodesign.com og Archdaily.com
Les også:
Så enkelt er det å plante en hekk
Her finner du de kuleste interiørbildene
Fjern flekkene med det du har i matskapet
Denne saken ble første gang publisert 30/07 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.