Arkitektur
Oslo på verdenstoppen i arkitektur
Det engelske tidsskriftet Wallpaper har kåret Oslo til en av de fremste arkitektoniske byene i verden.
Det engelske magasinet Wallpaper har tidligere hyllet norske arkitekter. Nå går de enda lenger og utroper Oslo til en av de fremste arkitektur- og designbyene i verden. I sin årlige prisutdeling Wallpaper Design Awards, havner Oslo på listen sammen med Johannesburg, Chicago, Hong Kong og Rio de Janeiro.
Operaen er ikke overraskende ett av byggene som trekkes frem i begrunnelsen for prisen.
Frem fra skyggen
"Oslo trer endelig fram fra den lange skyggen som kastes av byens mer kjente naboer som Stockholm, København og Helsingfors", skriver magasinet i innledning til sin begrunnelse.
De trekker frem Opera-bygget i Bjørvika som starten på en byutvikling der områdene ned mot Oslo-fjorden utnyttes bedre - også kjent som prosjektet Fjordbyen.
Grünerløkka
Wallpaper fremhever samtidig at parallelt med utviklingen i Bjørvika, har Grünerløkka blitt omvandlet til et av de hotteste områdene i hovedstaden, fullt av delikatesseforretninger, barer, restauranter og butikker.
Fremst i verden på miljø
Nettstedet er også opptatt av at denne utviklingen har skjedd uten at miljøet har måttet lide. Tvert om. "Oslos plassering mellom en fjord og en nasjonalpark, samt dens overkommelige størrelse, gjør bare at byen appellerer enda mer. Samtidig gjør byens økologiske visjoner den til en av verdens fremste miljøvennlige hovedsteder", skriver de.
Ikonbygninger
Blant de nye byggene som har fått ikonstatus, trekker Wallpaper frem Holmenkollbakken. I tillegg fremhever de prosjekter under utvikling, som Deichmann-biblioteket og Munch-museet i Bjørvika og Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen - samt Oslo S.
Design
På designsiden nevner Wallpaper Monica Bonvicinis store, flytende skulptur, "She lies" som ble avdekket i fjor. De fremhever også at møbel- og produktdesignen blomstrer i byen.
Inspirasjon
- Jeg må si at det er litt av et selskap å nevnes i, sier byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen, til Klikk.no.
- Dette er en anerkjennelse som vi blant annet kan bruke til å markedsføre byen enda bedre, og det er en inspirasjon til å arbeide videre med planene vi har.
Blanding av gammelt og nytt
Folke Fredriksen er meget tilfreds med at Oslo er blitt tildelt en slik pris uten at den nye arkitekturen er utviklet på bekostning av annen bebyggelse.
- Vi gjør det ved å frigjøre havneområdene som har ligget der som en barriere. Og det flotte er ikke at vi har én stil, men en kollasj av flere, som gir byen et sjarmerende preg.
Les også:
Disse bygningene må du se i Oslo
Norske arkitekter i verdenstoppen
Denne saken ble første gang publisert 26/01 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.