Arkitektur

Bygde huset inn i en gammel kirke

Fra å være et gammelt gudshus, ble 30-talls kirken gjort om til et bolighus.

FRA GUDSHUS TIL BOLIGHUS: Dette var opprinnelig en kirke, men i stedet for å bygge om kirken ble det nye huset plassert inne i kirkerommet.
FRA GUDSHUS TIL BOLIGHUS: Dette var opprinnelig en kirke, men i stedet for å bygge om kirken ble det nye huset plassert inne i kirkerommet. Foto: Foto: René de Wit
Sist oppdatert

Noen kjøper seg et vanlig bolighus og pusser opp dette, mens andre kjøper seg et industrilokale eller et bakeri og bygger det om til en bolig. Andre igjen velger å trekke forvandlingen enda lenger og kjøper en kirke og bygger en ny bolig inne i kirkerommet. Det var det den nederlanske familien gjorde da de kjøpte seg en gammel kirke i Rotterdam.

Det hollanske arkitektkontoret Ruud Visser Architects fikk i oppdrag å tegne familiens nye bolig.

- Da vi fikk oppdraget fra huseieren, gjorde den gamle kirken tjeneste som bilverksted og var nesten totalt dekket med metallplater. Den så ut som en hangar. Den nye eieren ønsket å omforme kirken til et hus for familien på fire, forteller arkitekt Ruud Visser til klikk.no.

LYST: Ett av grepene arkitekten gjorde var å åpne opp mot elven, slik at mengder av lys slippes inn.
LYST: Ett av grepene arkitekten gjorde var å åpne opp mot elven, slik at mengder av lys slippes inn. Foto: Foto: René de Wit

Landemerke

KATEDRAL: Den ombygde kirken ligger som en katedral ved elvebredden.
KATEDRAL: Den ombygde kirken ligger som en katedral ved elvebredden. Foto: Foto: René de Wit

Ifølge Ruud Visser var konseptet å bygge boligen inne i kirken og gjeninnsette kirkens opprinnelige fasade så godt det var mulig.

- Den originale kirken hadde ingen monumental verdi. Fremsiden hadde en potensiell skjønnhet, mens baksiden var lukket og hadde et slurvete utseende, forteller Visser. - Det vi ønsket var derfor å åpne opp baksiden mot landskapet samtidig som vi ønsket å vise frem den vakre innsiden. På den måten skapte vi en ny, tiltalende fasade, slik at kirken ble et landemerke som den ikke hadde vært før.

Bolig inne i kirken

LANDEMERKE: Den ombygde kirken har blitt et landemerke ved elven De Rotte som renner gjennom Rotterdam.
LANDEMERKE: Den ombygde kirken har blitt et landemerke ved elven De Rotte som renner gjennom Rotterdam. Foto: Foto: René de Wit

I stedet for å gjøre om kirken innvendig, lot man strukturene stå og bygde heller den nye boligen inne i kirkerommet.

"På den måten kan man faktisk vandre rundt i huset samtidig som man går rundt i kirken", skriver arkitekturbloggen Dazeen om prosjektet.

Beholdt kirkerommet

Men et stort kirkerom lot seg ikke fylle helt med den nye boligen, derfor lot man noe av det opprinnelige bli stående.

BOLIG INNE I KIRKE: I stedet for å bygge om kirken, ble den nye boligen plassert inne i det store kirkerommet.
BOLIG INNE I KIRKE: I stedet for å bygge om kirken, ble den nye boligen plassert inne i det store kirkerommet. Foto: Foto: René de Wit

"Den siste delen av kirken, tverrskipet, ble holdt åpent. Dette var også stedet for prekestolen. Hele rommet fikk blant annet lys fra de opprinnelige blyinnfattede vinduene", skriver Dezeen videre.

Fra tverrskip til privatsone

Den ombygde kirken ligger ved bredden av elven De Rotte, og tverrskipet, som er den delen som vender ned mot elven, ble åpnet opp samtidig som det ble holdt inntakt. Det skapte en buffer mot det offentlige rommet utenfor.

Møte mellom det hellige og hverdagslivet

DIMENSJONER: Det er neppe mange bolig som kan presentere en slik takhøyde.
DIMENSJONER: Det er neppe mange bolig som kan presentere en slik takhøyde. Foto: Foto: René de Wit

Ett av de karakteristiske kjennetegnene til en kirke er den høye velvingen i kirkerommet, som skaper et stort volum. Denne kirken, som opprinnelig var bygget i tre, hadde i følge arkitekten et volum som kunne romme seks vanlige hus.

- Vi kunne bare blåse opp en gjennomsnittlig familiebolig seks ganger, eller vi kunne lage et hus med tjue rom. Men det var ikke vårt mål, forklarer Ruud Visser og beskriver at det avgjørende i designen var rommet mellom den opprinnelige kirken og huset.

- I dette rommet vil man få et møte mellom det hellige og hverdagslivet.

TVERRSKIPET: Tverrskipet ble holdt inntakt samtidig som det ble åpnet opp mot elven, og på den måten ble det en buffer mellom det offentlige rommet utenfor og den nybygde delen innefor.
TVERRSKIPET: Tverrskipet ble holdt inntakt samtidig som det ble åpnet opp mot elven, og på den måten ble det en buffer mellom det offentlige rommet utenfor og den nybygde delen innefor. Foto: Foto: René de Wit

Les også:

DØPEFONT ELLER BADEKAR: Her kan man døpes eller bades, alt etter hvilken stemning man er i.
DØPEFONT ELLER BADEKAR: Her kan man døpes eller bades, alt etter hvilken stemning man er i. Foto: Foto: René de Wit

Ekstrem forvandling av gammel villa

Ombygging av villa i funkisstil

Forelsket i fortiden

Åtte tegn på at du har et helseproblem

SAKRALT HVERDAGSLIV: Det gamle kirkerommet er holdt inntakt, og på den måten møter det sakrale det hverdagslige.
SAKRALT HVERDAGSLIV: Det gamle kirkerommet er holdt inntakt, og på den måten møter det sakrale det hverdagslige. Foto: Foto: René de Wit

Denne saken ble første gang publisert 01/12 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også