Bolig av gjenbruksmaterialer

Bygde hus av gamle murstein

Først fant de vinduene, som bestemte husets høyde, så vasket de 10 000 gamle murstein til fasaden.

NYTT AV GAMMELT: Dette huset ser kanskje gammelt ut, men det ble bygget for 13 år siden av 10 000 gamle mursten som ble vasket for hånd.
NYTT AV GAMMELT: Dette huset ser kanskje gammelt ut, men det ble bygget for 13 år siden av 10 000 gamle mursten som ble vasket for hånd. Foto: Foto: Espen Grønli
Sist oppdatert

For tretten år siden startet kokebokfortfatter Camilla Jensen og mannen med et husprosjekt som skulle ende opp med at de måtte stå og vaske 10 000 gamle murstein for hånd.

De hadde kjøpt en godt skjermet tomt av nabovennene, og hadde bestemt seg for kun å bruke eldre og giftfrie materialer.

Vinduene bestemte høyden

Aller først kom vinduene, de ble funnet i en bygård på Skillebekk.

De buede, høye vinduene bestemte takhøyden. Camilla og mannen måtte ta ut vinduene selv, flikke og male dem.

- Vi likte vinduene så godt at vi tegnet huset rundt dem.

Mursteinene fikk de fra spikerverket i Nydalen. De måtte vaske av leirmørtel på hver enkelt stein på alle seks sider før de kunne bruke dem.

KOMPONERT: Stuen er sval og har rommelig gulvplass. Gulvet er malt
med høyglansmaling. Møbler og lamper er funnet på loppemarkeder.
Bildet på veggen er malt av Hilde Grønner Flikke.
KOMPONERT: Stuen er sval og har rommelig gulvplass. Gulvet er malt med høyglansmaling. Møbler og lamper er funnet på loppemarkeder. Bildet på veggen er malt av Hilde Grønner Flikke. Foto: Foto: Espen Grønli

Kjøkkenet viktig

- Kjøkkenet er viktig, det er en av mine arbeidsplasser, her holder jeg kurs og her lagde jeg rettene som ble med i kokeboken om bønner og linser, forteller Camilla Jensen

Komfyren er fra 50-tallet, men den var ny da hun fant den på loppemarkedet, og langpannene var skinnende hvite og ubrukte.

Nå har den imidlertid gjort sin nytte, den er blitt litt treg på varmen og er på oppsigelse.

Bygd fra grunnen

HOVEDROMMET: Kjøkkenet er husets hjerte. På den solide arbeidsbenken lager Camilla Jensen retter til familien og for kokebøker, for tiden hoder hun på med en frokostbok. Kjøkkeninnredningen har mannen snekret, før den kom på plass brukte de gamle vinkasser. Vasken er fra Ikea.
HOVEDROMMET: Kjøkkenet er husets hjerte. På den solide arbeidsbenken lager Camilla Jensen retter til familien og for kokebøker, for tiden hoder hun på med en frokostbok. Kjøkkeninnredningen har mannen snekret, før den kom på plass brukte de gamle vinkasser. Vasken er fra Ikea. Foto: Foto: Espen Grønli

Utvendig er mursteinsveggene hvitnet med mørtel og innvendig er det lagt på kalkbetong. Dørene og gulvplankene er fra Flaskebekk på Nesodden.

Camillas bønnebok

Kokeboken «Bønner og linser» har undertittelen "En kokebok med Italienske klovner og Indiske møll", fordi en av rettene er inspirert av en italiensk klovn, og en er en indisk rett inspirert av sønnen.

Boken er i sin helhet viet varianter av bønner, linser og erter.

Her får du vite det du trenger å vite om bruk av belgfrukter.

Oppskriftene er hennes egne eller hun tar utgangspunkt i klassiske retter hun har fått.

Alle oppskriftene er mat familien bruker ofte.

www.gyldendal.no/fakta

Isolasjonen i veggene er resirkulert papir og det er kun brukt linolje og silikatmaling til gulv og vegger.

Huset bygd fra grunnen av med hjelp av snekkervenner og andre venner.

Familien på fem flyttet inn så snart gulvene var på plass, og de sov i stuen i flere år.

- Vi er fremdeles ikke helt ferdige med alt, men det var godt å få soverommene på plass. Vi har det ikke travelt, men jeg gleder meg til å få alt ferdig, jeg begynner å bli forsynt med å skape et hjem, beskriver Jensen.

De har vært opptatt av miljø under byggingen, samtidig som estetikken var viktig. Derfor har ting blitt til sakte, men sikkert.

Kvadratiske rom

Kjøkkenet har Camilla tegnet; et stort, kvadratisk og lyst oppholdsrom.

IDYLL: Ti tusen brukte murstein, det blir hjemmebygd hus av slikt. Trappen er trepaller og en gammel kjelke.
IDYLL: Ti tusen brukte murstein, det blir hjemmebygd hus av slikt. Trappen er trepaller og en gammel kjelke. Foto: Foto: Espen Grønli

- Vi ville ha rommene mest mulig kvadratiske. Det gjør dem gode å oppholde seg i. Før mannen min bygde kjøkkeninnredningen, stablet vi kasser som vi fikk på polet. Skap, hyller og servise har jeg funnet på diverse loppemarked. Nesten alle tingene vi eier er kommet tilfeldig.

Fant kjøkkenredskap på gresk strand

Det fineste kjøkkenredskapet fant Camilla Jensen på stranden under en ferie i Hellas.

- Da jeg så steinen, så jeg med en gang at det var en morter som skapt for meg.

VARMESTED: Den store murstein peisen er mørtlet. Bordet er funnet på loppemarked, det samme er stolene rundt og alle er forskjellige. Døren til høyre fører inn til stuen.
VARMESTED: Den store murstein peisen er mørtlet. Bordet er funnet på loppemarked, det samme er stolene rundt og alle er forskjellige. Døren til høyre fører inn til stuen. Foto: Foto: Espen Grønli

Rundt spisebordet står forskjellige stoler som bærer preg av alder og bruk. Noen av de ti tusen mursteinene er brukt til en gedigen peis. En dobbeltdør fører inn til den lyse stuen med en sofa ikledd nytt trekk. Vinduene er fri for tekstiler, her får lyset slippe inn.

Det ene hjørnet i kjøkkenet har blitt en arbeidskrok for barna, og her står det også en arvet sofa.

Supplerer fra loppemarkedene

Når noe går i stykker, tar Camilla Jensen seg en tur til nærmeste loppemarked for å finne en ertstatning.

Nylig fant hun et servise i duse, ulike farger som står på utstilling i et stort slitt kjøkkenskap med glassdører.

Les også:

Fantasifull innredning

Dramatisk forvandling

Spar tusenlapper på materialer

NYTT LIV: Serviseskapet ble i sitt forrige liv brukt til oppbevaring av verktøy. Olje og annet søl er pusset vekk og den gråblå fargen kom til sin rett. Glasset erstatter tidligere finerplater. Barna har egen arbeidskrok.
NYTT LIV: Serviseskapet ble i sitt forrige liv brukt til oppbevaring av verktøy. Olje og annet søl er pusset vekk og den gråblå fargen kom til sin rett. Glasset erstatter tidligere finerplater. Barna har egen arbeidskrok. Foto: Foto: Espen Grønli

Slik får du flat mage

Denne saken ble første gang publisert 15/04 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også