Moderne hytte
Hytta er underkastet omgivelsene
Dette er ikke en samisk jordgamme, men en moderne arkitekttegnet sommerhytte ved Farsund.
Hytta er en del av en hyttegrend på Kviljo ved Farsund, og er tegnet av Gaia Arkitekter AS.
Resirkuleres
De fire hyttene i grenda kan minne litt om samiske jordgammer, og er også laget slik at de kan resirkuleres i naturens kretsløp uten å sette spor etter seg.
I tusmørket kan hyttegrenda lett forveksles med landskapet. Det er lite som avslører at hyttene inneholder alle fasiliteter som kreves av en moderne sommerhytte.
Les også: Lettstelt hage på hytta
Hyttene ble oppført etter et ønske om å utvide næringsvirksomheten ved gårdsdriften på Kviljo. Gårdbruker Øystein Malde kunne dermed tilby ferie- og helgeopphold i denne spesielle naturen på Lista. Hyttegrenda ble prosjektert og gjennomført av Gaia Arkitekter i samarbeid med sentrale og lokale myndigheter.
Hyttene er planlagt som "byggesett" og ble oppført av gårdbrukeren selv i 1996.
Les også: Flere moderne hytter tilpasset naturen
På naturens premisser
Gaia Arkitekter er opptatt av at byggevirksomhet skal skje på naturens premisser og uten å lage uopprettelige spor - verken i terreng eller i atmosfære. Derfor er hyttene utelukkende bygget av resirkulerbare og nedbrytbare materialer. Det er også lagt vekt på at hyttenes arkitektur underordner seg den spesielle naturen på Lista .
Ytterkledning og taktekking er malmfuru som har stått ubehandlet i 13 år. Treverket har opprettholdt sin tekniske funksjon som værhud, men har fått en grå patina ved at det ytterste laget i treverket er brutt ned av sollys, vær og vind. Hyttenes overflate har fått et loddent, organisk preg.
Interiøret
Planløsning og interiør står i sterk kontrast til fasadene, og hyttene overrasker stort når man kommer inn i dem fra hovedinngangen i den øverste etasjen.
Innvendig er hyttene innredet etter dagens standard, med fasiliteter som gulvvarme, fullt utstyrt kjøkken, tv, peisovn, bad og WC.
Alle bildene er tatt i slutten av januar 2009, og gir et inntrykk av klimaet i Norges sydligste område.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 16/03 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.